21 July 2006

Vinete portugheze sau Parmigiana di melanzane ?

Se cumpara doua vinete, daca nu ti-au crescut inca in gradina...
Se taie vinetele felii de 1 cm si in timpul
asta se injura magazinul de langa serviciu cu marfa lui veche cu tot ( unde totul e pamantiu, inclusiv vanzatoarea, unde miroase tot timpul a fructe stricate si unde jur, de fiecare data, ca nu mai pun piciorul) , trebuie sa decupez jumatate din ele pentru ca pulpa e neagra din loc in loc, au o gramada de seminte .. nu prea mai am pofta de vinete portugheze. In sfarsit....hai sa merg mai departe... Se presara vinetele cu sare si se pun sub o greutate, ca sa se elimine lichidul amar, care in acest caz a fost si mai amar!
Intre timp se iau din gradina: un praz, rosiile ramase dupa plecarea musafirilor de ieri, un ardei iute, o frunza de telina (nu scrie nicaieri, dar mie imi place telina), un "bouquet garnit", adica o mana de cimbru care acum e inflorit si miroase fantastic si cateva frunze de busuioc (anul acesta nu am avut chef sa rup inflorescentele incipiente, asa ca tufele de busuioc au deja flori mari si frunze putine.
Se caleste (sau cum zic "chef"-ii de pe la noi, se "trage") prazul taiat rondele (e buna si ceapa!) si ardeiul iute in ulei de masline pana se inmoaie putin, se adauga rosiile curatate de pielita si taiate felii. Se fierb pana se face un sos nu prea terciuit... Se adauga intre timp diverse condimente: vegeta, piper, zahar, cimbru, busuioc.
Vinetele scurse se dau prin faina si se prajesc in ulei.
Urmeaza finalul mult asteptat: se ia un vas de Yena si se pune un strat de vinete, un strat de sos, un strat de cubulete de cascaval (mie imi place Moeciu pentru ca se topeste nu devine ca o guma) si tot asa... Se da la cuptor cam 10 minute, pana devine cascavalul moale si insidios.
E o mancare atat de consistenta, incat ar merge cu un pahar de shpritz rece, asta in caz ca nu iei antibiotice...
In timp ce-ti savurezi mancarica, s-ar putea ca o persoana din casa sa te trezeasca din extaz, incercand sa pocneasca o musca ratacita prin zona.

18 July 2006

Le temps des secrets


In sfarsit am vazut un film bun pe TV5, un film pe care l-am putut urmari pana la sfarsit. Era cu niste copii, despre copilaria lor petrecuta la tara, in sinul unei naturi necontaminate pana la un punct, adica pana la punctul la care intervin maturii, acele fiinte umane care pervertesc tot ce intalnesc.
Filmul mi-a amintit de romanul lui Marcel Pagnol "Le temps des secrets", pe care il recitesc cu mare placere ori de cate ori imi cade in mana.
Cand citesc din cartea asta simt mirosul florilor de camp, al fanului, al fructelor coapte, simt vantul mangaindu-mi fata...

"Le puissant soleil de juillet faisait gresiller les cigales: sur le bord du chemin muletier, des toiles d'araignee brillaient entre les genets. En montant lentement vers le jas de Baptiste, je posais mes sandales dans mes pas de l'anee derniere, et le paysage me reconnaissait.
Au loin, tres loin, sur ma droite, au-dela' de collines plus basses, la mer matinale brillait. Devant moi, au pied de la chaine de Marseille-Veyre, nue et blanche come une sierra, des brumes legeres flottaient sur la longues vallee de l'Huveaune...
Une brise legere venait de se lever: elle attisa soudain le parfum du thym et des lavandes."


"C'est ainsi que cette annee-la', j'appris a' fouler le ble' noir sous l'antique rouleau de pierre creuse' de rainures et traine' par le precieux mulet; puis, du bout de la fourche en bois d'alisier, je lancais dans le vent la paille fatiguee : le grain nu grelait a' mes pieds, la paille retombait plus loin, et la balle legere s'envolait en longues trainees blanches a' travers les branches des oliviers.
Je battis au fleau les pois chiches, enfermes dans des cosses seches comme une bille dans un grelot. Ensuite, nous fabriquames des canisses, qui sont des clais de roseaux sur lesquelles on fait secher les figues. Il fallut aussi, chaque soir, tirer l'eau du puits pour arroser les pommes d'amour (que les Francais appellent platement "des tomates")..."

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD