31 December 2007

Ghinion in bucatarie

Chiar cred ca mi s-au facut farmece ca sa nu stau in bucatarie. Am vrut sa fac un simplu orez fiert, a venit cineva grijuliu, a turnat o cana de apa tocmai cand era aproape gata, BOB_CU_BOB, si s-a dus dracului, a iesit un terci. OK, dar ce sa fac cu ditamai terciul cu putina Vegeta in el? Pai, hai sa-i pun lapte, multa scortisoara, zahar, coaja de portocala, vanilie. A iesit un terci si mai terci, de culoarea cacauei (cacaoii). Pot sa-l invit pe Anthony Bourdain sa-l guste si sa-l dea ca exemplu de reteta exotica?
A propos de acest tip fantastic, am gasit AICI extrase din cartea lui KITCHEN CONFIDENTIAL.
Am vazut ieri un episod in care manca (juma' de) cap de oaie prajit cu rozmarin in stil sicilian. Oh, good, good! Pai si tata cand face ciorba de miel mananca, cap de miel. Deasemenea a mancat maduva fiarta din oase de vita. Si tata manca pe vremuri, cand la noi se manca vita (ca acum am devenit exclusiv mancatori de porc si pui). Face parte din cultura popoarelor primitive sau, cum a zis Tony, exista o bucatarie primara a popoarelor in care se folosesc capete, copite, picioare, momite, fudulii, intestine, etc. Tony, hai sa mananci o ciorba de burta in Romania! Sau niste racituri din copite de porc! Sau niste calbaj cu pasat facut de mama. (In episodul cu Irlanda au gatit vezici de miel umplute cu maruntaie si bucatarul spunea ca acidul uric ii da o savoare deosebita!Cah!) Cand a fost in Laponia a mancat numai ren gatit in fel si chip. Zicea ca-i pare rau ca n-a mancat si serbet de ren... Asta-i umorul care-mi place!
P.S. Nu-mi place la Anthony Bourdain ca bea prea mult alcool! Hai un sake', hai un motoroil suedez..., hai o vodca ruseasca...
P.P.S. Ma tot minunez cum a scapat de protestele vegetarienilor (uraste mancarea vegetariana) si de ale celor care protejeaza animalele ( nu de putine ori apar animale ucise, organe sangerande, etc) !
P.P.P.S. Nu inteleg cum poate fi atat de slab, cand mananca atat de mult! Sportiv nu pare a fi...

30 December 2007

Craiasa Zapezii * The Snow Queen

Ma pregatesc de vreo 4 ani sa ilustrez "Craiasa Zapezii" de Andersen, in paranteza fie spus, o poveste incredibil de frumoasa, plina de simboluri si de invataminte. Este construita din 7 povestiri, magicul numar 7... Eu mi-am imaginat-o in cele 7 culori ale spectrului culorilor (sau pot fi cele 7 chakre, 7 note muzicale, etc).
Ce mai poti spune dupa ce a ilustrat-o ucrainianul Vladyslav Yerko ???????
Aici cartea in Flash! Incredibila!

25 December 2007

Secretul comunicarii

Continuitate, consistenta si multiple puncte de legatura cu potentialul client...???

24 December 2007

Cum sa impachetezi cadourile

link aici!
Eu le-am impachetat in ziare. Am cumparat o groaza de pungi pentru cadouri, dar cand am pus cadourile in ele, au inceput sa emane un miros toxic de vopsea, de tipar, cred. Asa incat am hotarat sa folosesc ceva inedit, ceva reciclabil. Ziarele din preajma sarbatorilor au foarte multe pagini de publicitate cu braduti, mosi, cadouri, frunze de iarna, etc, asa incat paginile folosite semanau cu hartie de impachetat adevarata. Au fost de mare efect!

23 December 2007

ChiX-mas Recepies

Ca de obicei am dat chix cu prajiturile mele. Dupa doua zile de munca, nu pot decat sa inventariez prostiile pe care le-am facut...
  • Blatul super imbunatatit cu: unt, ciocolata dark 55%, coaja de portocala, vanilie bourbon, etc, a iesit prea subtire ca sa-l pot taia in 2 pentru a pune crema la mijloc, asa incat am fost nevoita sa fac celebra crema cu galbenusuri care, daca vrea ea, nu reuseste. (Bine, eu nu sunt colega mea care face cinci prajituri intr-o zi si care de mic copil face prajituri in flux continuu.) Din fericire crema a reusit... Dar... dar... glazura??? Glazura mai putin. Daca nu curge ceva, nu-i Craciun sau Paste!
  • Blatul pentru rulada s-a intarit atat de mult ca nu l-am mai putut rula (am fost distrasa de coptul aluatului frantuzesc din care am facut haiose si saleuri), asa inacat l-am rupt in bucatele... OK, ce sa fac? Cu frollini, unt, nuca, alune, migdale, am hotarat sa fac un salam de biscuiti, dar nu e cine stie ce, pentru un eveniment deosebit. Voi face o figura proasta la serviciu, joi, cand toata lumea il va ocoli. Ce sa zic?! Am pus numai lucruri de calitate! De parca prajiturile lor cu creme din margarina ar fi mai bune!
  • In sfarsit, nu puteam sa nu fac celebrele makronen, pe care le fac de vreo zece ani de fiecare Craciun sau Paste. Din albus batut spuma cu zahar, nuca, alune sau migdale, nuca de cocos, se fac mici gramajoare cu un mot din alune de padure. Acum imi dau seama ca aceste "makronen" nu sunt decat celebrele "macarons" pentru care au facut pasiune frantuzoaicele si le gasesti pe toate blogurile lor ca test suprem de talent in bucataria dulciurilor. Data viitoare incerc si eu. Diferenta e ca albusurile se bat cu sirop fierbinte (peste tot ti se spune sa masori temperatura siropului- sa aiba 110 grade), iar inainte de a le pune in cuptor se lasa 1 ora sa se glaseze...INCREDIBIL! Am gasit makronen-ele mele identice pe un blog, ca si alunele mele, identice!
  • Cozonacul nu s-a copt bine tot din cauza mea: am tinut mortis sa-l pun intr-o tava noua care avea fundul mai sus (!)...
Din pacate aparatul de fotografiat s-a stricat, asa incat nu pot sa arat nimic.
Data viitoare nu mai fac nici o prajitura! Jur!

17 December 2007

Elodia din Dubai

...il intreaba pe Google: "ce trebuie sa fac atunci cand incepe sa se arda deasupra prajitura din cuptor?"
Cine stie?

03 December 2007

Operatiunea Panettone

Voi aduna aici, pas cu pas, tot ce voi gasi util pentru procesul de fabricatie al celebrului PANETTONE, care dureaza cateva saptamani, cel putin..., cu pregatirea psihica necesara, inclusiv...
Trebuie forta pentru framantat si rabdare pentru dospit!
  1. Nu se foloseste drojdia de bere, ci o drojdie naturala activa, obtinuta in casa.
  2. INGREDIENTE petru un panettone de 1 kg

    Pentru prima framantare:
    290 g faina
    70 g zahar
    160 g drojdie naturala activa (vezi mai sus)
    3 galbenusuri
    95 g apa
    75 g unt moale

    Pentru a doua framantare
    145 g faina normala
    25 g zahar
    3 galbenusuri
    45 g apa
    12 g lapte praf
    5 g sare
    10 g miere
    75 g unt moale
    130 g stafide
    60 g coaja de lamaie confiata
    60 g coaja de portocale confiata
    2-3 vanilii
Procedam in doua etape:
1. Prima framantare ( se face SEARA ):
Faina, zaharul, drojdia si apa se pun intr-un vas si se incepe framantatul. Se pun galbenusurile unul cate unul si se framanta pana la absorbtie, dupa care se continua framantatul pana cand coca prinde nerv si se desprinde de vas. Se adauga apoi untul moale (nu topit) in trei patru reprize. Se continua framantatul inca cel putin 40-50 de minute, pana cand coca devine elastica.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut 12-15 ore. Volumul se va triplica.
Intre timp se pun stafidele la hidratat si se lasa 12 ore.

2. A doua framantare ( in dimineata urmatoare):
Intr-un vas se amesteca bine laptele praf, zaharul, putina sare, mierea, apa calduta si galbenusurile. Aceasta compozitie se incorporeaza putin cate putin in aluatul framantat cu o seara inainte. Se framanta din nou pana cand se obtine din nou, un aluat plin de nerv!
Se adauga apoi untul moale in trei patru reprize, se framanta iar si iar, cam 50 de minute.
Se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie si portocala, se framanta din nou!!!
Se lsa coca sa dospeasca vreo 20 de minute, dupa care cu mainile unse cu unt se ia coca si se pune in forma de hartie, care va fi pusa intr-o forma de copt (ati inteles?).
Se lasa la dospit intr-un loc cald( aprox.30 grade) si umed pana cand coca ajunge la marginile tavii.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 grade.
Se mai lasa la dospit inca o ora.
Se introduce apoi la cuptor. Dupa 6-7 minute se reduce temperatura cuptorului cu 15-20 de grade si se mai coace aprox. 40 de minute.

Dupa ce se scoate din cuptor se suspenda cu capul in jos ca sa se raceasca (faza asta n-am prea inteles-o...)
24.12.2007. Dupa zile si zile de framantari (psihice), am decis sa fac un panettone, dar numai...desenat...
Oricum voi manca unul de cumparat.
Uite aici niste profesionisti. Acum am inteles cum stau panetonii suspendati cu capul in jos!
Mai multe secrete si AICI>
AICI reteta in italiana.
Inca o reteta cu poze AICI.

01 December 2007

Cel mai simplu chec!

7 oua, 10 linguri de zahar, 10-12 linguri de faina, 1 cana de ulei, rahat, zahar vanilat, coaja de portocala, 1 lingura de cafea Ness, praf de copt, 2 linguri de cacao.
Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, aromele si putin praf de copt. Cate putin din fiecare compozitie se lasa deoparte pentru amestecul cu cacao si Ness.
Restul (albusurile si galbenusurile prelucrate) se amesteca usor, se dauga faina, cate o lingura pe rand, se pune rahatul. Compozitia se pune in forma(e). Deasupra se toarna amestecul colorat cu cacao in care se pune si Ness-ul nediluat. Se "marmoreaza" usor. Se coace 45 de minute.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD