14 September 2008

Discriminare (aproape) din fasa

Aud in jurul meu mamicile povestind despre felul in care sunt repartizati copiii la scoala: in clasa A sunt cei cu parinti bogati (unii cu multe cu fitze si rashini), restul, in urmatoarele litere ale alfabetului, iar copiii de la Casa copilului sau romii, desigur, la coada alfabetului...E adevarat ca nici mie nu mi-ar placea sa am un copil care sa fie deranjat in timpul orelor de tot felul de "derbedei", dar totusi, nu seamana a discriminare? 
Sau poate e mai bine sa stii de mic unde ti-e locul in societatea asta capitalista?
Pana la urma bogatii o sa-si faca scolile lor private, asta va fi urmatorul pas. Oricum, sunt clase unde parintii bogati sposorizeaza cumpararea de mobilier, zugravitul, etc. Unii parinti mai saraci si cu mai multi copii nu fac fata contributiilor tot mai mari pentru fondul clasei, pentru caiete suplimentare, pentru 8 martie, pentru Mos Nicolae, pentru garderoba din ce in ce mai sofisticata, etc. Si atunci nu e bine ca saracii sa fie cu saracii si bogatii cu bogatii? 

Meteo: E frig rau. Dimineata erau 6-7 grade. Dupa canicula, frig! 

5 comments:

Aida B said...

dureros subiect! ai pus foarte bine problema!
parerea mea e ca trebuie sa nu mai existe favoritisme; sa se introduca uniforma peste tot; sa se interzica sponsorizarile de genul celor enumerate de tine - cine vrea sa sponsorizeze, sa verse in contul scolii si scoala foloseste banii pentru TOATA LUMEA; Statul sa subventioneze familiile sarace, sa asigure macar manuale gratuite pentru toata lumea. ar fi un inceput...

Aida B said...

iar daca bogatii vor scoli private, n-au decit sa mearga acolo. insa in cele publice trebuie sa se termine cu sistemul feudal, adica ala bogatu' plateste pentru ca progenitura (de cele mai multe ori o loaza) sa ia bacu'. e rusinos.

Anonymous said...

Ai gasit rapid solutiile, dar situatia este mai complicata, polarizarea este in curs si nu va putea fi oprita. Cat despre uniforme, nu sunt de acord cu ele.

Aida B said...

bineinteles ca situatia e mult mai complicata, eu propuneam un punct de plecare. din pacate, alternativa la uniforma e un regulament strict in ceea ce priveste tinuta vestimentara. ma rog, asa vad eu lucrurile.

Cristina's World said...

O uniforma nu rezolva nimic.
Nu faptul ca se alege "spuma" la A e cel mai dureros, ci faptul ca profesorii dau notele in functie de "sponsorizari". Din aceasta cauza sunt asa mari diferente intre clasele aceluias an.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD