31 October 2008

(Pseudo) scenariu de film

Plan oarecum indepartat. Sfarsit de octombrie, cald exagerat, soare puternic. In departare o pisicuta cu pete galbene se joaca printre dovlecii culesi si depozitati langa un gard. Frunze galbene de vita de vie stralucesc in soare. Se vad cativa ciorchini de struguri negri ramasi dupa cules.
**********************
Imaginea se muta in interiorul unei bucatarii unde doi batranei, un barbat si o femeie, fac paine. Ce? Fac paine! Ea unge cu grija tavile, el framanta aluatul (fiindca are mai multa forta).

Imaginea se muta din nou in curte unde doua pisicute se harjonesc, apoi incep sa alerge si in acest moment in cadru intra cutii goale de carton pe care scrie PARCHET..., galeti de vopsea, o gramada de moloz. In tot acest timp imaginea le urmareste pe cele 2 pisicute prin acest cadru plin de dezordine in contrast cu imaginile idilice de la inceput.

Cadru de interior: camere aproape goale proaspat zugravite. In cadru apare o femeie de varsta mijlocie cu o carte in mana, o rasfoieste, o pune pe un scaun, o ia din nou, incearca sa citeasca, dar devine atenta la ceva ce se intampla in apropiere.
Din acest moment ACTION!, intra in scena personajul principal: un barbat mai in varsta, carunt, cu alura de pensionar cumsecade care mestereste ceva la un candelabru. Acesta bolboroseste ceva legat de chinezi: " astia ori sunt prosti, ori sunt cu mult inaintea noastra, nu inteleg ce e cu acest candelabru, nu au pus si instructiuni? sa stiti ca nu am ce sa fac, imi pare rau!" Femeia este afectata " chiar pe asta nu stiti sa-l puneti, candelabrul meu cu 7 sfere, candelabrul meu magic, nu puteti sa-l puneti?" "nu, imi pare rau"
Femeia se resemneaza: "bine, sa trecem la celelalte lucruri de facut: prize, intrerupatoare, cutia de sigurante..."
Din acest moment filmul se dinamizeaza, am mai multe variante: comic, comico-dramatic, horror-comic, etc.
Personajul, sa-i zicem Electricianul, incepe sa mestereasca la tabloul de sigurante, sparge peretele, strica zugraveala proaspata, nu-i nimic, vin zugravii care lucreaza in alta camera, repara... In scena urmatoare imaginea il surprinde pe Electrician in timp ce pune un intrerupator, scapa surubelnita in perete, zgarieturi mari se intind in jurul intrerupatorului, la fel, urme negre de degete sunt peste tot pe pereti. 
Alt cadru: Electricianul se urca pe o scara sa puna un candelabru, da gauri in tavan, cad bucati de tencuiala...Aici as duce actiunea la extrem...(in film)...Omul incearca sa puna candelabrul, nu reuseste si o cheama pe femeie sa il ajute. Aceasta are rau de inaltime, se dezechilibreaza si cad amandoi, spargand candelabru si producand un dezastru in camera (Angelica, nu s-a intamplat nimic, e doar in scenariu, stai linistita!)
Alt cadru: E. se intersecteaza cu mesterii care pun parchetul in cealalata camera. In timp ce acestia taie parchetul cu o scula electrica, E. intrerupe curentul de la tablou din 5 in 5 minute fiindca nu merg toate prizele si intrerupatoarele. Acestia incep sa se certe, femeia e disperata...
In cele din urma E pleaca. Cei din casa descopera destul de tarziu ca nu mai merge centrala termica (si nici becul din baie, "da-l incolo, mergem cu lanterna la WC"). Vor afla a 2-a zi ca e din cauza inversarii unor fire. Seara tarziu,  cei care pun parchetul calculeaza ca mai ar avea nevoie de  1(una) cutie de parchet. Batranelul (cel cu painea de la inceput) se urca pe bicicleta si pedaleaza pana la depozitul de parchet, sperand sa gaseasca deschis. Nu e deschis. Revine acasa si escaladeaza gardul vecinului (proprietarul depozitului de parchet) folosind o scara de zugrav. Nu gaseste pe nimeni la inceput, o lumina aprinsa intr-o camera il face sa creada ca e cineva acasa, bate, in usa, in geamuri, in cele din urma vine omul, putin beat, ii spune despre ce e vorba, pleaca cu el la depozit cu masina si aduce 2 cutii de parchet. La revenire, mesterii sunt pe final, imaginea surprinde o suprafata de 20cm/15cm fara parchet! De atat mai aveau nevoie pentru a termina...

Cadrul final: Familia doarme zgribulita sub plapumi si paturi (centrala nu merge).
Femeia viseaza ca Presedintele  o saruta pe obraz in timp ce ea il mangaie cu o mana murdara de faina, prim plan pe fatza presedintelui  plina de pete de faina alba.
Ea se trezeste si zice: "cand visezi  un sef de stat  inseamna ca iti va merge bine"...

THE END

3 comments:

Aida B said...

uf, iar ne lasi cu povestea neterminata :(

Nicole said...

uf, uite ca am terminat-o! cautam doar tehnica scenaristica, era prea complicat, asa ca am dat-o in quasi povestire

Aida B said...

da, da, am citit intre timp:)

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD