24 April 2008

Sarbatori fericite!

Vine, vine primavara ,
floricele pe campii ,
hai sa le-adunam copii
creste, creste iarba verde
mieii zburda pe campii,
haideti sa-i vedem copii !!

Dineu oficial

Meniul servit la Dineul oficial din 2 aprilie 2008, oferit de excelenta Sa, domnul Traian Basescu, cu ocazia Summitului NATO:
Gustare romaneasca "Carpatina"- Carne din piept de rata cu foie gras in mantie de ciocolata cu aroma de turta dulce (?- probabil aroma de ginger) servita cu confit de ceapa cu stafide.
Gelatina de fazan cu carotte, invelita in branza de capra, servita cu crema de hrean cu mere si sfecla rosie.
Pasteta de cerb lopatar (? de ce lopatar si nu carpatin) cu caise uscate pe buchet de salata cu dressing de portocale si sos Cumberland(?).
Medalion de pastruga marinata cu ierburi aromate, invelit in zucchini, la gratar, servit pe pat de taietei de casa cu morcov si gulioara. Sos spumat de unt cu limette si perle de caviar Beluga. Rosie cherry concase' cu pesto.

Duet de caprioara si curcan in mantie de costita afumata, servit cu strudel din cartofi dulci cu chimen, piure de telina, spanac sote', ragout de capsuni, mango si sos de ienupar cu frisca.

Charlotte cu iaurt si fructe de padure cu sos de piersici si zmeura.

17 April 2008

XVII

Pentru italieni 17 e un numar care aduce ghinion. Superstitia provine din scrierea cu litere romane a cifrei de 17, adica XVII, care anagramata devine VIXI, adica "am trait" sau "nu mai exist", de unde si frica de aceasta zi.
Eu am inceput bine ziua. Am iesit din casa pe o vreme minunata, toti prunii de pe marginea trotuarului sunt infloriti, daca mergi cu capul sus si privirea ridicata ai impresia ca esti in rai, cu conditia sa nu respiri, fiindca in urma masinilor care alearga bezmetice pe sosea ramane aerul poluat de gazele de esapament.
Cum am iesit din rai am dat nas in nas cu realitatea. In fata caminului de zi pentru copii prescolari opreste un taxi din care coboara trei mogaldete. Nu stiam ca parintii unor copii care sunt primiti la un camin subventionat de stat 100%, isi permit sa-si trimita copiii cu taxiul la gradinita??!!!
In fata mea merg la scoala cativa adolescenti. Toti cu rucsacii in spate, imbracati ultimul ragnet, de parca s-ar duce la un concurs de "cine-i mai cool" decat la un concurs "cine stie ia nota mare".
Unul din baieti are niste tenisi albi, dar e disperat ca pantalonii nu cad chiar cum vrea el. Se opreste din loc in loc si isi aranjeaza tivul pantalonilor. Apoi isi verifica freza tip creasta de cocos.
Trec pe langa un grup de fete proaspete, dragute, parfumate. As fi preferat sa fiu surda, una dintre ele scapa un "ce p...a mea"...Cata prospetime si ingenuitate!

13 April 2008

Spectacular recipes sau Mi-e foame

Intr-adevar spectaculoase: *orez persan, cel mai frumos(!) orez pe care l-am vazut vreodata, *Baba Ganouj, salata noastra de vinete, pana la un punct, *briosele frantuzesti, de fapt cozonaci pufosi si insiropati, *checul cu fructe insiropat, mamaliga noastra aici sub denumirea de *"polenta sarda", dar si placintele noastre traditionale, aici sub numele de *"pizza fritta".
Descoperiti la FXCuisine alte minunatii...
Puteti vizita chiar o plantatie de cardamom sau o un spectaculos (pentru mine) bazar egiptean din Istambul cu condimente si dulciuri orientale.

P.S. Ce este de fapt curry? Nu este un condiment propriu-zis. El este un amestec de condimente, la origine era un substitut folosit de ofiterii britanici din armata coloniala care incearca sa imite gustul mancarurilor indiene. Exista mai multe variante de retete de curry, practic oricine poate folosi o reteta proprie. O reteta traditionala ar putea contine:
  • 2 1/2 linguri seminte de coriandru
  • 1 lingura chimen macinat
  • 2 lingurite curcuma macinata
  • 1 lingurita ghimbir uscat macinat
  • 1 lingurita pudra de chili
  • 1/2 lingurita ienibahar macinat
  • 1 lingura piper negru macinat
  • 1/2 lingura boabe de mustar alb macinate
  • 1/4 lingurita sofran

08 April 2008

Aperitiv la pahar

O idee interesanta: aperitiv la pahar ICI (sha)! Dulce la pahar am mai vazut, dar aperitiv la pahar jamais. Tres jolie!
De jos in sus: pasta de avocado - guacamole (eu as pune salata de vinete), rondele de surimi (eu as pune niste ridichi rosii), rosii tip cireasa, branza tip Philadelphia sau Almette cu ierburi.
Eu as intercala si niste cubulete de sunca. Sau as pune un amestec mexican, macedonean sau alt tip de legume, cubulete de sunca si deasupra un mot de maioneza...

07 April 2008

Prima carte pe care o voi arunca la gunoi

Cartile nu se arunca la gunoi, nu sunt produse "usa e getta", dar de data asta voi arunca ultima carte pe care am citit-o, o carte despre Kate Moss, scrisa de unul Vermorel, da, chiar Vermorel, sa mori de ras! Chiar e o carte gunoi, "spazzatura" cum zic italienii. Si cum e scrisa, dar si cum traieste aceasta asa zisa super model: droguri, petreceri, sex, orgii, iubiti damnati (multi!) , etc.
Nu-mi place deloc atmosfera asta, ma deprima.

05 April 2008

Prajitura PUTIN (not put in, but PUTIN Cheesecake)

******* Prajitura cu branza de vaca o fac intotdeauna fara blat, nu am gasit nicaieri o reteta asemanatoare, de aceea am decis sa o postez aici. Am numit-o Putin Cheesecake, adica i-am dedicat-o lui Vladimir Putin deoarece, ca sa dovedesc ca e o creatie proaspata si originala, am pozat si ziarul de azi cu autograful lui Putin de la Summit-ul NATO... E o prajitura simpla, dar powerful, ca si cel ce a inspirat-o!

CANTITATI:
500 g branza de vaca, 4 oua, 200 g zahar (sau mai putin), 50 g unt, 4-5 linguri de kefir sau sana, 2-3 linguri de amidon sau faina, 50 g nuca de cocos, o para, o banana, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie.
CUM SE FACE:
Se amesteca bine, bine (cam 5 minute) cu mixerul toate ingredientele inafara de para si banana. Trebuie sa aiba o consistenta destul de fluida. Se taie para si banana in cubulete, se dauga in compozitia anterioara, se amesteca din nou, se toarna intr-o tava de sticla termorezistenta, se coace aproximativ 45-50 min. Simplu, foarte simplu!
Dupa ce se scoate din cuptor se pudreaza cu zahar pudra, desigur!

04 April 2008

Invazie de vrabiute mancatoare de boboci de flori de cires

N-am mai vazut asa ceva! Un stol de vrabiute ne-au atacat ciresul din gradina si au mancat bobocii abia crescuti. Si asta nu din cauza ca nu au ce manca, ciugulesc toata ziua din mancarea gainilor. Nu stiu ce au patit! Imi vine sa plang! Pentru cirese, evident! Pe jos, un covor de resturi verzi...

03 April 2008

Medium

Ce mult imi place! Imi place Patricia Arquette, umanitatea ei, felul cum vorbeste, cum exprima emotia si sensibilitatea, imi plac fetitele (amandoua de origine rusa, micuta fiind adoptata de o mama necasatorita)! Imi place atmosfera din familie, felul cum comunica intre ei...

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD