01 May 2009

1 Mai muncitoresc

Romanul e original si de 1 Mai, nu numai de Paste sau de Craciun! El profita din plin de sarbatori ori ca sa "puna ceva pe masa", ori sa iasa la iarba verde "sa culeaga mici si bere", ceea ce ar fi cam acelasi lucru.
In vest "clasa muncitoare" le aminteste in fiecare an guvernantilor ca exista, ca de pe urma ei traiesc bogatii, ca ea e prima care sufera cand luminatele minti conducatoare provoaca crize mai mult sau mai putin reale... Acolo cei mai activi sunt tinerii... mai mult sau mai putin manipulati.Cand au fost demisi directorii (care la randul lor fusesera pusi tot politic si care sunt putrezi de bogati), vai! ne-am smuls parul din cap pe la televiziuni vreo saptamana, cand au fost disponibilizati sute de muncitori, nimeni nu s-a alarmat, nimeni nu a plans. Macar bogatii ar fi trebuit sa o faca fiindca intr-o tara saraca e cam nashpa sa-ti afisezi bogatia, nu poti s-o traiesti din plin cand in jurul tau creste ura din motive de foame.

Cat despre politicieni, toti sunt la fel pe tot globul.
Ma uit la TV5 Monde, la jurnalul belgian: un lider socialist face gesturi teatrale (se pare ca molima vine din SUA), se tine de cap, valeu!, liberalismul este de vina pentru tot! "Ni se spune sa ne sacrificam. Ei bine, iata parerea mea: NU!" Foarte adanc!
Pe de alta parte si populatia pare anesteziata. Socialistii sarbatoresc si ei intr-un parc, fara mici si bere, insa. Sloganul lor: "Capitalismul dauneaza grav sanatatii".

In Germania extrema stanga a apucat sa faca ceva deranj cu noapte-n cap.
La Istambul ciocniri cu fortele de ordine.

5 comments:

Aida B said...

e de prost gust sa-ti afisezi bogatia oriunde! la noi in tara se practica pentru ca asa ne place noua sa tragem cu ochiul in curtea vecinului, pentru ca ne-ar placea sa fim si noi bogati cu orice pret, pentru ca am facut cu totii mici gainarii si am vrea sa fim in stare sa facem si din alea mari, de-aia ne uitam la aia bogatii, ca sa invatam. pentru ca ne e clar ca asa s-au imbogatit.
ce ipocrit e si termenul asta "disponibilizare", pe cind oamenii sint dati afara fara drept de apel. ce negocieri se practica in Romania?? ce sindicate avem??
iar cu micii, asa e. trist, dar adevarat, are dreptate dl Hurezeanu cind vorbeste de pomanagizarea romanului, de parca n-ar fi suficient de pomanagiu. nu asa l-a invatat biserica?? ca la zile mari sa-i pice pomana?
e o idiotenie sa-l plingi pe cel care e demis pentru ca are rezultate proaste sau pentru ca pierdut bani virtuali jucati la bursa, pe cind altii isi pierd banii pentru laptele copilului.
dar, cum spuneam, cita vreme romanul "se descurca" se cam simte cu musca pe caciula atunci cind e vorba de salariu mic sau mare cistigat cinstit.

Nicole Florian said...

Cum e in Franta de 1 Mai?

Aida B said...

e zi nelucratoare. se fac manifestatii. azi, pentru prima data dupa Eliberare, sindicatele manifesta impreuna. deseara o sa aflam si cifrele, ca la Paris se manifesta dupa-amiaza. pe 19 martie au iesi 3 milioane de oameni in strada, azi se spera la mai mult.

Nicole Florian said...

La noi nu exista solidaritate sociala. Bine ziceai tu fiecare "se descurca" cum poate.

Aida B said...

bineintels, oamenii peterec cu familia, se plimba, mai ales ca acum au un we mare. dar stirea principala e legata de manifestatii, nu de gratar. care aici nu e ridicat la rang de modus vivendi.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD