20 May 2009

La ce se poate folosi

faina de porumb macinata fin? Eu am crezut ca se pot face tortillas din ea. Nici vorba! Pentru tortillas se foloseste o faina (masa harina) obtinuta di boabe albe de porumb intr-un proces de fabricatie complicat: boabele de porumb alb se usuca, se  coc, dupa care se pun in apa cu oxid de calciu  la inmuiat, sunt uscate din nou si apoi macinate (conform mai multor surse...)
Si reteta AICI.

3 comments:

Monica said...

daaaaa, procesul acela se cheama nixtamalizare, daca e sa transpun in romana.am cumparat eu bucuroasa ca imi fac mamaliga 2 kg, acasa am vazut ce fina e si acum sunt specialista in biscuiti din faina de porumb! tip shortbread scotian:)

Nicole said...

Da, chiar, tu ar trebui sa stii mai bine cum se fac tortillas, doar esti in Mexic!

Monica said...

sa-ti explic? nu m-a invatat nimeni si nu am citit, dar am vazut in treacat o presa, la magazin, si o femeie, intr-un sat, care, rabdatoare, facea tortila.
faina aceasta care pare pufuleti pisati, de fapt exagerez, nu se topeste chiar asa, se amesteca cu apa. se fac niste bulgati mici si se pun in presa aceasta care pare doua capace de aluminiu prinse printr-un sistem care nu o fi complicat, dar pe care nu mi-l amintesc. rezulta acele discuri care se pun pe o plita incinsa. aici se vand la supermarket, cateodata poftesc si-mi mai cumpar dar nu apuc sa le mananc pe toate. Imi plac calde, proaspete.Lumea mananca tortila, nu paine, si am vazut oameni seriosi, intr-o banca, in pauza de masa, incalzindu-si tortila pe o farfurie pusa pe resoul care incalzea incaperea. miroase peste tot, cateodata insuportabil, dar pana la urma e mancare, nu altceva scarbos.
premiera! am cumparat doi stiuleti de porumb si i-am fiert! primul porumb fiert in tara porumbului! parca nu-i asa de galben si de frumos ca ala de pe la noi:)

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD