03 June 2009

Azi, mergand la serviciu,

m-am intalnit cu niste melci... care se plimbau (sau fugeau, nu stiu exact) pe trotuar. Nu mi-am dat seama de unde au aparut pana cand nu am vazut un afis pe o poarta: "Cumparam melci 1,60 lei kilogramul". Se pare ca multa lume s-a dus la cules de melci, pentru ca in urma cu o zi am vazut  chiar un TIR in curtea respectiva, care venise probabil sa transporte marfa spre gurmanzii amatori de delicatese cu cornite.
Melcocultura (helicicultura) asta este o afacere profitabila, de vreme ce au aparut pana si tzeparii care vand CD-uri pe internet cu instructiuni amanuntite privind cresterea  si ingrasarea melcilor (soddisfatto o rimborsato).
Citez din specialisti:"Marea diferenţă calitativă între melcul născut şi crescut într-o crescătorie controlată în comparaţie cu melcul cules din natură este că la culegere primul este de vârstă şi dimensiuni omogene şi mai ales este purgal, asigurând în felul acesta maxima igienă a produsului ce va fi consumat. Melcii culeşi din natură nu au fost lăsaţi să se cureţe şi calitatea cărnii se resinte adesea în privinţa gustului prea puţin armonios datorită folosirii de ierburi amare sau chiar otrăvitoare.

Posibilitatea economică de creştere în ciclul biologic complet, de la naştere până la îngraşarea finală în natură pe un teren liber se numeşte "metoda italiană" cu utilizarea aproape integrală a alimentelor vegetale cu cost redus. In mod contrar metodele de creştere în mediul închis (sere, hambare, ctc.) tipice ţărilor reci cu utilizarea de alimentaţie constantă pe bază de făinuri concentrate au confirmat creşterea evidentă a limitelor unei producţii prea costisitoare, dificil de gestionat şi în anumite cazuri de neconsiliat."


No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD