20 May 2009

La ce se poate folosi

faina de porumb macinata fin? Eu am crezut ca se pot face tortillas din ea. Nici vorba! Pentru tortillas se foloseste o faina (masa harina) obtinuta di boabe albe de porumb intr-un proces de fabricatie complicat: boabele de porumb alb se usuca, se  coc, dupa care se pun in apa cu oxid de calciu  la inmuiat, sunt uscate din nou si apoi macinate (conform mai multor surse...)
Si reteta AICI.

17 May 2009

Nu au curent,

nu au vazut in viata lor un televizor, copiii isi fac temele la lumina lumanarii, taranii mulg vacile la lumina loampei, etc...asta se intampla in cateva sate din Romania.
Fericitii de ei! La ce le-ar trebui un televizor? Sa o vada pe .. nu-i zic numele, sa-l vada pe...nu-i zic numele...
Copiii ar trebui sa-si faca temele ziua, nu seara! Iar vacile dau lapte mai mult daca lumina e difuza.
Ei nu stiu ca au ceva mult mai pretios, ceva pentru care lupta cei de la oras, au aer curat cat cuprinde, hrana fara E-uri, mintea nepoluata de televizor...

P.S. Intre timp ma uit la TV (daca am curent, ma uit, ce sa fac), il vad pe Bourdain in episodul din Argentina, in Patagonia(unde este curent electric). E cu doi gauchos. Unul dintre ei incepe sa cante un cantec...incredibil...in limba MAGHIARA! Intr-adevar, daca ma uit mai bine, tipul are o mustata alungita de honved 100%! Bourdain e sigur ca gauchos astia or fi argentinieni get-beget! Ce mica e lumea!

16 May 2009

As putea sa reconstitui

ce am facut sau ce ar fi trebuit sa fac in ultimele 6 luni, dupa teancul de hartii, bilete, biletele, care se inalta pe biroul meu langa calculator, asteptand sa-mi amintesc de ele :
* o carte de invatat tehnica decorarii cu servetele - abandonata;
* o carte pentru copii din 1981 ilustrata de Nicolae Sîrbu, maaare artist! Pare un precursor al ilustratiei digitale, daca ar desena azi, sunt sigura ca ar folosi computerul. Ma uit si ma minunez, cum ma minunez de atatia ilustratori romani de pe vremea cealalata, care au cazut pe nedrept in anonimat. Pacat ca nu se reediteaza cartile lor! Ar putea concura cu brio cu multi ilustratori moderni. Am vazut zilele acestea niste carti de colorat jalnice prin librarii!!!
Ce voiam sa fac cu ea? S-o folosesc pe post de stimulent...
* o lista cu femei politicieni - no comment;
* zeci de schite pentru o carte pe care nu o pot finaliza, desi am multe idei in cap - cand vreu sa simt ceva de genul "nu esti in stare de nimic", ma gandesc la ea si la alte carti pe care le-am inceput;
*
horoscoape de-ale Uraniei, la care ma uit in fiecare saptamana si care mi se potrivesc intotdeauna, de ex. daca imi zice ca voi face o calatorie, sigur ma duc pana in centru, daca imi zice ca ma voi gandi la o redecorare a locuintei, precis imi cumpar niste material sa-mi fac niste perne decorative pe canapea, material care va zacea pana la zugraveala viitoare prin ceva cotlon; zice ca scap de Luna Neagra pentru 10 ani!
(uai, am gasit chiar previziunile pe 2009 ale aceleeasi, previziuni dezastruoase: cica, "Romania unicat la dezastru, destructurare, haos, lideri ciudati, tradare, convulsii...China va iesi din criza usor si devine mai puternica decat USA..." Vai, vai!
* datele mele de nastere adunate cifra cu cifra, in speranta ca am si cifra banilor pe acolo, dar nu, am multi de 11, care nu-mi amintesc ce zicea Carmen Harra ca inseamna...
* citate memorabile cum ar fi: "Vrabia viseaza sa devina mare ca o cioara."
* o revista glossy, fiindca mi-am propus sa incerc si ilustratie pentru acest tip de reviste, dupa care mi-am zis ca nu are rost sa-mi pierd vremea facand asa ceva, mai bine imi pierd vremea nefacand nimic;
* numarul de telefon al matusii bolnave, pe care nu am reusit sa o sun, am probleme cu comunicarea, am chakra 5 blocata, altfel nu-mi explic de ce cand trebuie sa vorbesc cu cineva am senzatia ca ma arunc in gol;
* o reteta de crema pentru prajitura, ramasa de la Craciun, pe care nu o s-o mai fac, desi mie imi place, altora nu, gen "mie nu-mi place prajitura cu crema multa" "nu? atunci nu manca!"
*prospecte de medicamente pentru articulatii si oase pe care ar trebui sa le iau;
*extrase de cont de la banci, ca sa-mi amintesc sa-mi fac cont online;
*password-uri si username-uri de pe diverse site-uri unde m-am inscris si pe care nu le gasesc niciodata cand am nevoie de ele;

...revin ...ca am multe...

03 May 2009

S-a dus si ultimul weekend prelungit

si n-am facut nimic din ce mi-am propus!
Chiar, ce naiba am facut 3 zile?
Cand mi-am dat seama ca nu mai am nici o sansa sa mai fac ceva, m-am relaxat si m-am apucat sa fac ce-mi place mai mult: sa ma plimb din link in link. Asa am descoperit o poveste extraordinara, pe care am citit-o cu sufletul la gura. Plina de umor, de energie, de filozofie chiar, m-a impresionat de la primul pana la ultimul post ca un roman de succes.
Cititi (de la inceput, din 2004) Poveste despre America

P.S. Am citit in ultima vreme multe povesti din America, dar nu credeam ca voi da si acolo de personaje precum cele care se lauda ca piscina lor din America are o suprafata mai mare decat apartamentul lor din Romania, ori din cele care nu fac nimic in America decat shoping. Acestea nu ne spun si cum au ajuns la asa o bunastare, nici cat au muncit ca sa o obtina.
Pe de alta parte exista si o alta America decat cea din orasele mari, o America provinciala, cu casute din lemn, fara curti sau garduri (o caracteristica a Americii care vrea sa spuna ce? ca "nu am nimic de ascuns"?...) care iti dau senzatia de tabara de vara sau getou.
Exista o fata a Americii pe care o identific cu atmosfera din filmul A Love Song for Bobby Long,
in care joaca, desigur, preferata mea Scarlett Johansson.

01 May 2009

1 Mai muncitoresc

Romanul e original si de 1 Mai, nu numai de Paste sau de Craciun! El profita din plin de sarbatori ori ca sa "puna ceva pe masa", ori sa iasa la iarba verde "sa culeaga mici si bere", ceea ce ar fi cam acelasi lucru.
In vest "clasa muncitoare" le aminteste in fiecare an guvernantilor ca exista, ca de pe urma ei traiesc bogatii, ca ea e prima care sufera cand luminatele minti conducatoare provoaca crize mai mult sau mai putin reale... Acolo cei mai activi sunt tinerii... mai mult sau mai putin manipulati.Cand au fost demisi directorii (care la randul lor fusesera pusi tot politic si care sunt putrezi de bogati), vai! ne-am smuls parul din cap pe la televiziuni vreo saptamana, cand au fost disponibilizati sute de muncitori, nimeni nu s-a alarmat, nimeni nu a plans. Macar bogatii ar fi trebuit sa o faca fiindca intr-o tara saraca e cam nashpa sa-ti afisezi bogatia, nu poti s-o traiesti din plin cand in jurul tau creste ura din motive de foame.

Cat despre politicieni, toti sunt la fel pe tot globul.
Ma uit la TV5 Monde, la jurnalul belgian: un lider socialist face gesturi teatrale (se pare ca molima vine din SUA), se tine de cap, valeu!, liberalismul este de vina pentru tot! "Ni se spune sa ne sacrificam. Ei bine, iata parerea mea: NU!" Foarte adanc!
Pe de alta parte si populatia pare anesteziata. Socialistii sarbatoresc si ei intr-un parc, fara mici si bere, insa. Sloganul lor: "Capitalismul dauneaza grav sanatatii".

In Germania extrema stanga a apucat sa faca ceva deranj cu noapte-n cap.
La Istambul ciocniri cu fortele de ordine.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD