27 June 2009

Pura lana vergine sau fusta de păr

Inainte de revolutie aveam o prietena casatorita in Italia, care aducea de fiecare data cand venea in vacanta in Romania, tot felul de "minunatii", pentru noi pe vremea aceea, reviste colorate...wow!...haine, care erau toate "firmate"... wow!...nici nu stiam ce inseamna...dar wow!...compleuri din in cat mai şifonate (asa se purtau atunci, asa se poarta si acum ...a revenit moda), dar si minunatele materiale, fluide si moi din "seta pura", precum si cele din "pura lana vergine"... wow!
Atunci am primit un material din "pura lana vergine", subtire ca borangicul, asemanator cu materialele din care se purtau la tara baticurile de gala, celebrele năfrămi de păr.
L-am tot pastrat ani si ani, ca nu ma puteam decide ce sa fac din el. In cele din urma acum 2 ani mi-am facut o fusta. M-am imbracat cu fusta intr-o zi de canicula, 40 de grade (...pai e subtire, se vede prin ea...). La serviciu am simtit tot timpul un miros straniu in jurul meu. Ce sa fie? ce sa fie? Am plecat acasa cu o colega care m-a luat cu masina. Era impreuna cu fiul ei. Il vad pe copil, avea vreo 5 anisori, ca se tot uita la mine, se stramba, si-i zice ceva lui maica-sa in ungureste, ea face fete-fete, striga ceva la el, "holgos", un fel de "taci, ca te mananc!", si dupa ce cobor inconjurata de acelasi miros de ars (mi se parea mie), imi dau seama ca fusta mea pute, ca ultimul cioban, a lana de oaie lasata in ploaie!
Am spalat-o de nenumarate ori, azi am mai facut o incercare, am pus si balsam mirositor...nici o speranta. E clar, nu exista nici un dubiu, e din "pura lana vergine"!

17 June 2009

Tiramisu', o prajitura ambigua

N-am descoperit America, o stiu de secole, n-am facut-o niciodata...
Video AICI! Ce bine e sa lucreze altii si tu sa te uiti! La fel, si sa manance altii, pentru ca ingrasa. Ce ma uimeste la reteta asta e faptul ca ouale raman crude. Cam periculos! Sau nu?

14 June 2009

Maine e 15 iunie, e Eminescu

Ce nu-mi convine? Romantele pe care le aud de fiecare data cand il celebram. Anul trecut pe TVR 3 am vazut o duduie cu aspect de diva glossy care intrerupea invitatul tot la 2 minute (unul celebru, cu carte serioasa, cred ca era Eugen Simion, care spunea lucruri interesante) ca sa ne dea cate o melodie, zdringhi-zdringhi, pe versuri de Eminescu...Of!

10 June 2009

Prea cald

Ieri, alaltaieri era prea frig, acum e prea cald. Ma enerveaza ca nu am cu ce sa ma imbrac. Unde gasesc si eu niste pantaloni de in? Prin magazinele noastre, numai plastic chinezesc.

Apropos de imbracaminte, nu inteleg moda asta la barbati: short sau bermude, maieu si slapi+ lant gros de aur (uneori). Ma refer la imbracamintea de strada, nu de vacanta sau pic-nic...

03 June 2009

Azi, mergand la serviciu,

m-am intalnit cu niste melci... care se plimbau (sau fugeau, nu stiu exact) pe trotuar. Nu mi-am dat seama de unde au aparut pana cand nu am vazut un afis pe o poarta: "Cumparam melci 1,60 lei kilogramul". Se pare ca multa lume s-a dus la cules de melci, pentru ca in urma cu o zi am vazut  chiar un TIR in curtea respectiva, care venise probabil sa transporte marfa spre gurmanzii amatori de delicatese cu cornite.
Melcocultura (helicicultura) asta este o afacere profitabila, de vreme ce au aparut pana si tzeparii care vand CD-uri pe internet cu instructiuni amanuntite privind cresterea  si ingrasarea melcilor (soddisfatto o rimborsato).
Citez din specialisti:"Marea diferenţă calitativă între melcul născut şi crescut într-o crescătorie controlată în comparaţie cu melcul cules din natură este că la culegere primul este de vârstă şi dimensiuni omogene şi mai ales este purgal, asigurând în felul acesta maxima igienă a produsului ce va fi consumat. Melcii culeşi din natură nu au fost lăsaţi să se cureţe şi calitatea cărnii se resinte adesea în privinţa gustului prea puţin armonios datorită folosirii de ierburi amare sau chiar otrăvitoare.

Posibilitatea economică de creştere în ciclul biologic complet, de la naştere până la îngraşarea finală în natură pe un teren liber se numeşte "metoda italiană" cu utilizarea aproape integrală a alimentelor vegetale cu cost redus. In mod contrar metodele de creştere în mediul închis (sere, hambare, ctc.) tipice ţărilor reci cu utilizarea de alimentaţie constantă pe bază de făinuri concentrate au confirmat creşterea evidentă a limitelor unei producţii prea costisitoare, dificil de gestionat şi în anumite cazuri de neconsiliat."


Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD