26 December 2009

Sabina Ispas si semnificatia obiceiurilor de Craciun

In fiecare an  Sabina Ispas, o adevarata cunoscatoare a traditiilor populare romanesti, sacre si profane, este invitata pe la televiziuni sa ne povesteasca despre obiceiurile de Craciun sau de Paste. Din pacate, intotdeauna se gaseste cate un redactor cretin care nu intelege nimic si o intrerupe exact cand ne spune ceva foarte  interesant..."si acum vom da un reportaj despre ...nimic..."
Sabina Ispas aici.

20 December 2009

Zapada si Chec Google


Zapada! A venit exact cand nu mai aveam nicio speranta. Deja eram resemnati, plictisiti de vremea calduta si terna, cand deodata ne-am trezit acoperiti de alb, alb stralucitor! Am fost chiar luati pe nepregatite, din punct de vedere sufletesc. Ceva nu e in regula, chiar meritam atata alb?

Intre zapada si lista de cumparaturi pentru Craciun, ma distrez traducand cu Google retete din limba rusa:


Russian to Romanian translation
 Într-un castron mare, amesteca faina, nucşoară, scorţişoară, condimente, sare, zahăr, pesmet şi grăsime. Adauga zest, zdrobite fructe uscate, cireşe, migdale, si se amesteca bine, fără a uita să facă o dorinta si apoi de apel pentru a vă ajuta întreaga familie! Se adaugă ouăle, bere şi brandy, acoperă vasul cu un amestec de film şi se lasă peste noapte.
Zi următoare, Puneţi aluatul în formă de un sfert, unse rafinat (fara miros), unt, călcat în picioare în jos de bine, se acoperă cu hârtie de copt, se taie în cerc şi uns cu ulei de acelaşi, şi închideţi capacul. În cazul în care formularul nu este potrivit acopere, aveţi posibilitatea să înlocuiţi-l cu folie, de luare a cutelor cu speranţa "abordare" budinca. Vă sugerez un şir de cravată formă rotundă şi a face un stilou ei, atunci terminat budincă va fi uşor să iasă din apă fierbinte. Am pus un formular cu testul într-o oală mare cu apă, astfel încât forma a fost cufundat în jumătate.De fierbere, se diminuează foc şi se fierbe timp de 6 ore, ocazional, adăugând apă.

Extragerea, budinca se răcească în formă, apoi scoateţi capacul şi hârtie, înlocuiţi de hârtie, fără a petrolului, acoperă capacul din nou şi se lasă într-o rece, loc întunecat "matură", înainte de Crăciun.

Înainte de servire budincă va trebui să reîncălzi. Acest lucru poate fi realizat în mod tradiţional - timp de două ore într-o baie de apă, sau a urma exemplul de limba engleza moderne, multe dintre care sunt limitate la încălzire în cuptorul cu microunde. În acest caz, nu uitaţi să îndepărtaţi budinca de la monede, este posibil să aveţi deja pus acolo.

11 December 2009

Cantucci


Ce buni sunt! Foarte crocanti, dar deliciosi! Fiind foarte tari, ei se mananca in mod normal, acolo la mama lor , in Italia, inmuiati in Vin Santo.
 Acesti cantucci sau cantuccini sunt un fel de fursecuri cu migdale (sau nuci), coapte de 2 ori, adica se coc prima data sub forma de bastoane late de trei degete si inalte de un deget, dupa care se taie felii de 2 cm si se reintroduc in cuptor unde se usuca putin (sau mai mult).
Reteta pe care vreau sa mi-o amintesc am gasit-o aici.

06 December 2009

Trecatoarele iubiri (1974) de Malvina Ursianu

Am avut rabdare aseara sa vad tot filmul si nu mi-a parut rau.
Cred ca l-am mai vazut si atunci cand a aparut, am mai vazut secvente din el, dar acum l-am judecat cu alti ochi.
Pe langa subiectul atat de modern, un roman se intoarce din strainatate ca sa moara acasa, fiind bolnav de cancer, (acesta fiind firul subteran al povestii, povestea de suprafata fiind povestea impletita a 2 cupluri), filmul are si o distributie de actori incredibili, George Mottoi (mare, mare, mare!), Silvia Popovici (te doare sfletul cand o vezi), Gina Patrichi (ce mare actrita!), Cornel Coman (un joc modern, expresiv). Dintre cei 4 doar George Mottoi mai e pe Pamant...
Felul cum se raporteaza personajul la acel "acasa", cand isi viziteaza locurile in care s-a nascut si a copilarit,  mi se pare extraordinar. Primul lucru de care intreaba, cand ajunge acolo, este daca cimitirul e tot acolo unde-l stia el. I se spune ca nu, a fost stramutat, din cauza unui lac de acumulare construit acolo."Si ati mutat pe toata lumea? Sunteti sigur ca nu a ramas nimeni sub ape?"
Cand se intoarce definitiv acasa, primul lucru pe care-l face este sa traverseze lacul cu o barca....
Scena mi-a amintit de emotionantul film "The Sunchaser" (1996) de Michael Cimino, cu Woody Harrelson, unde un pusti delincvent, bolnav de o boala incurabila, ia ostatic un medic pe care-l obliga sa il duca  la Muntele Sacru in cautarea unui vraci din tribul Navajo. El stie ca acolo sus exista un lac care-l vindeca. Dupa multe peripetii, ajunge la lac si  se arunca in apa.
Cand am vazut secventa din "Trecatoarele iubiri" cu personajul traversand lacul cu barca, mi-ar fi placut ca filmul sa se termine cu plonjarea lui in lac. S-ar putea ca insasi Malvina Ursianu sa fi gandit la fel. Dar cum filmul a fost turnat intr-o alta epoca, avea nevoie de un final mai optimist, dupa regulile de atunci.
Toate femeile din film, cu exceptia iubitei din tinerete, se numesc Ana, chiar si sotia din Germania se numeste Hanna, tot un fel de Ana...
O alta secventa "memorabila" este cea in care Hanna samponeaza si spala temeinic,  intr-o secventa lunga, lunga,o strachina adusa de sotul ei din casa parinteasca de la tara. El nu se enerveaza, o priveste cu duiosie si  cu intelegere cum despoaie obiectul de toata sacralitatea lui. "Saraca mama", zice el...
P.S. Este incredibil: nu am gasit pe internet nici un afis al acestui film, nici o fotografie cu toti protagonistii. In general nu gasesti nimic cu actorii si regizorii romani ai generatiilor trecute. Eu nu inteleg, acesti mari, mari oameni, nu au rude, nu au copii, nu au nepoti, nu au discipoli care sa aiba grija sa le pastreze arta in memoria publicului???

4.3.2015. A murit si Motoi...

02 December 2009

Prajitura "Turta dulce"

Pentru blat:
125 g de miere
Făină, 500 g
Bere bruna 125 ml
Zahar 125 g
Unt 125 g
Ouă 3 buc
250 ml smântână
100 g migdale maruntite
Sare
Scortisoara
Praf de copt pentru aluat 1 pachet
Pentru glazură:
Zahar 100 g
Apa 5 linguriţe
Preparare:
Untul se freaca cu zahărul, sarea şi gălbenuşurile de ou.
Se adauga  mierea incalzita cu scortisoara, smantana si berea, făină cernută, praful de copt dizolvat cu sifon. Se amesteca usor cu albusurile batute spuma. Se adauga migdalele. Compozitia se pune intr-o tava căptuşita cu hârtie de copt. Se coace in cuptorul preîncălzit timp de 10-15 minute,  la 150 ° C, apoi la 200 ° C timp de 20-25 de minute.

Dupa ce se scoate din cuptor se acopera cu un sirop fierbinte.
Reteta am luat-o de pe un blog in limba rusa si am  tradus-o , nu pentru ca ar fi mare filozofie, ci pentru ca vreau sa-mi amintesc sa o fac...candva...

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD