16 May 2010

Un film francezAm vazut un film francez DELICIEUX, ca un balsam pentru suflet si inima, ca o bucatica de ciocolata intr-un moment de tristete.
Se numeste "Odette Toulemond"  si este o lectie de bunatate si de fericire intr-o lume negativista si rautacioasa.
Eroina,  vanzatoare la raionul de cosmetice dintr-un mare magazin, ar avea toate motivele sa fie nefericita, este vaduva, are doi copii cu probleme, un baiat homosexual si o fata fara un rost in viata. Cu toate astea ia totul cu o seninatate incredibila, impacata cu tot ce i se intampla, nu e suparata pe baiatul ei care aduce barbati in casa si-i schimba mereu, n-are treaba cu fata care traieste cu un mascalzone caruia ii put picioarele si sta tot timpul in baie si fumeaza, nu e suparata ca toata casa e pe umerii ei. Vibreaza la muzica veche de cabaret a lui Josephine Baker, iar in timpul liber confectioneaza accesorii din pene de strut pentru spectacole de estrada. "Je suis plumassière" spune ea. (Foarte frumoasa scena cu penele, sunt  atat de expresive, de delicate si de moi, incat simti bunatatea ei sufleteasca, iti vine sa o mangai).
La polul opus este personajul masculin. El, un scriitor de succes, plin de bani, cu o sotie superba, ar avea toate motivele sa fie fericit, dar nu este pentru ca i se pare ca nu mai are succesul de altadata, sotia il inseala, i-a cam pierit si inspiratia...
Care e legatura dintre cei doi? Faptul ca Ea a invatat sa fie fericita citind romanele lui. El este scriitorul ei preferat, idolul caruia ii si scrie o scrisoare  pe care el o gaseste in buzunarul hainei, dupa ce pleaca de acasa in urma unei tentative de sinucidere. Unde ajunge el? Chiar la madame Odette, careia nu-i vine sa creada ca a dat peste ea o asemenea fericire. Ea chiar leviteaza de fericire, in timp ce monsier Balthazar Balsan, marele scriitor, nu prea se impaca cu mediul ei cu care nu are nimic in comun. "Esti o femeie simpla, fara cultura, fara aspiratii mari, uite ce bibelouri ai in casa...!" "Avea dreptate criticul X cand imi spunea ca ma citesc numai vanzatoarele si coafezele..." O jigneste dur, dar ei nu-i pasa, continua sa-i dea lectia de bunatate si fericire.
Filmul are momentele lui de suprarealism magic, cand ea zboara de fericire, danseaza pe strada, sau cand personajele fototapetului kitsch, un el si o ea, incep sa se animeze...Fiecare scena e lucrata ca o mica bijuterie.
Mai exista un personaj interesant numit Jesus, care puncteaza unele scene in functie de starea personajului principal: merge pe ape, spala picioare, ii sangereaza palmele, poarta o cruce, iar cand e gata sa moara zice ca isi trage sufletul...
Evident, nu e un film pentru snobi.

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD