14 November 2010

Cum alegem si cum folosim plasticul in bucatarie

Mai intai ne uitam la etichete. In mod normal orice sticla sau cutie ar trebui sa aiba un cod, uneori inscris intr-un triunghi, care arata compozitia produsului. Numerele 1,2,4 si 5 indica faptul ca produsele contin substante chimice sigure, in timp ce 3 si 6  contin substante nocive, iar 7 este un tip de policarbonat cu bisfenol A, foarte nociv. (Atentie la biberoane!).
Ideea e ca trebuie evitata reutilizarea obiectelor din plastic, cum ar fi sticlele din plastic, care nu trebuie nici incalzite, nici congelate. Sticlele sunt produse din doua tipuri de materiale: unul e Pet-ul (Polyethylen Terephtalat), un material usor si economic care formeaza o bariera impotriva oxigenului si bioxidului de carbon, celalalt este Lexan-ul care este un polibicarbonat care ar trebui evidentiat prin cifra 7. Acesta poate  emana bisfenol A (toxic), daca obiectele sunt incalzite sau congelate.


Am verificat: pe sticlele de apa minerala scrie PET, iar pe ambalajele de la mozzarella (Delaco), de ex., am gasit un triunghi cu cifra 7 in el.

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD