24 August 2011

Puccini si Van Gogh


Au fost contemporani, Van Gogh s-a nascut in 1853, iar Puccini in 1858, dar vietile lor au fost atat de diferite, incat cei doi par sa fi trait la mii de ani lumina distanta unul de celalalt.
Despre viata de misionar  a lui Van Gogh, despre dorinta lui de a deveni pastor, eu personal nu am citit niciodata sau poate nu am fost atenta la acest amanunt. S-ar putea sa-i fi citit biografia, dar din ce imi amintesc, intotdeauna accentul era pus pe asa-zisa  lui nebunie si nu pe viata lui adevarata. In realitate, desi desena tot timpul, i-ar fi placut foarte mult sa devina predicator, mai ales ca preocuparea lui de baza era studiul Bibliei, pe care a si incercat sa o traduca in trei limbi, la un moment dat, cand se plictisea la serviciu... (avea un caiet ale carui pagini erau impartite in 4, pentru  olandeza, engleza, franceza si germana). Familia l-a incurajat sa dea examen la scoala de teologie, dar a picat cu succes. Pleaca totusi la o scoala protestanta de langa Bruxelles, unde urmeaza niste cursuri timp de trei luni, dupa care i se permite sa lucreze ca misionar intr-o mica localitate miniera din Belgia, Borinage. Aici descopera viata cumplita a minerilor, carora le predica Biblia pentru a-i sustine moral, dar nu numai atat, isi consacra viata in totalitate acestor nefericiti, impartind cu ei ultima bucata de paine, dormind pe paie, imbracandu-se in zdrente ca si ei, coborand in mina. Evident, asta nu putea sa fie pe placul bisericii, de aceea Roche Dieu (asa se numea, Stanca Dumnezeu), seful sau, ii anuleaza misiunea, considerandu-l si agitator pe deasupra. Mai departe...se stie... sau nu, pe mine personal nu prea ma intereseaza. Ca sa inteleg ce fel de om era Van Gogh, imi ajunge prima parte. Restul e culoare!

Puccini, oh, Puccini! A trait o viata incredibil de glamouroasa, de sofisticata, de boema, o viata in care si-a savurat succesul din toate punctele de vedere: era bogat, mai ales dupa ce a scris "Tosca"(”Vissi d'arte, vissi d'amore”, o arie scrisa special pentru romanca Hariclea Darclée) era adulat, traia intr-o zona mirifica, la Torre del Lago, ii placea sa vaneze (incredibil,  s-a si filmat in timp ce impusca o rata pe lac!), ii placeau noile inventii ale epocii, avea la un moment dat 15 automobile! A avut o viata sentimentala pe masura operelor lui (sau invers): a sedus-o pe sotia unui prieten de-al lui, a avut un copil cu ea, dar nu s-au putut casatori legal decat douazeci de ani mai tarziu, dupa moartea sotului inselat. Evident, ca orice italian, si-a inselat partenera de cate ori a putut. La un moment dat una dintre servitoare, acuzata de sotia lui ca are o legatura amoroasa cu el, se sinucide din disperare, stiindu-se nevinovata (episod utilizat in una din operele lui).
Sfarsitul a fost cumplit si pentru Puccini, a murit de un cancer la gat la varsta de 66 de ani.
Van Gogh a murit la 37 de ani...
Foarte interesant e ca amandoi, atat Puccini, cat si Van Gogh, incep sa puna bazele creatiei lor  in perioada 1882-1883...

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD