22 January 2011

Revolutia din decembrie...sau ianuarie, din Tunisia

Scenariul e acelasi, desi au trecut 20 de ani de la alta revolutie... nimic nou sub soare.
Scenaristii au numit-o "Revolutia de iasomie".
Reportaj. Oamenii viziteaza indignati palatele lui Ben Ali..."Uitati, oameni buni, in ce lux traiau, in timp ce poporul murea de foame!" ...Pe pardoseala unei sali imense se vad cioburi de portelan fin..."Portelan de Sevre, uitati ce aveau ...Ooooh!" Pe plafon un candelabru distrus de furia "maselor"...
Etc, etc, etc...Aceeasi manipulare.
Pentru contrast apare un tunisian de rand cu familia lui numeroasa care isi exprima indignarea..."suntem saraci lipiti pamantului, in timp ce ei furau de la gura poporului..."
Stii ce, mai amaratule? Stai linistit, vei fi la fel de sarac si dupa instaurarea "democratiei"! Nu-ti face iluzii! In locul lui Ben Ali vor aparea milioane de alti Ben Ali mai mici!
Iti spun din experienta!

Un articol excelent aici.

09 January 2011

De ce este pictat Sf. Ioan Botezatorul cu aripi de inger? Is St. John the Baptist an angel?

Is St. John the Baptist an angel?

Legenda Randunicai (sau Randunicii?)

Acest text, de o pretiozitate nemaintalnita (sau mai degraba foarte des intalnita), se vrea un referat pentru uzul elevilor din clasa... nu stiu care...n-are importanta, pe care, probabil, profesorul are pretentia ca elevii sa-l invete pe de rost! Oh, God!   Nu se poate mai simplu?
"Consecvent promotor al celebrei " Introductii" a Daciei literare (1840), el însusi fondator alaturi de Kogalniceanu si Negruzzi , Vasile Alecsandri a considerat ca folclorul si istoria nationala ca surse de inspiratie, dau nota de originalitate literaturii romane atât prin subiect, cat si prin expresie. In poezia de inspiratie istorica, poetul roman preia tehnici stilistice si motive de la romanticii francezi si le autohtonizeaza. Prelucrând motive din legendele populare romanesti, din care percepe o anumita simbolistica, asumându-si tehnici de configuratie a personajelor din literatura eroica populara, Alecsandri creeaza in "Legende" un univers medieval proiectat in mit.
     Împreuna cu ciclul "Pasteluri" , volumele "Legende" si "Legende noua" alcatuiesc piatra de rezistenta estetica a liricii lui Alecsandri.
     Publicate succesiv, intre 1872 si 1874, legendele au caracter istoric, fantastic sau etiologic. Chiar printre "Doinele" sale, poetul pasoptist introduce si câteva balade( Andrii Popa, Groza, Tatarul, Altarul monastirii Putna , Marioara Florioara), la care se adauga inca cinci in volumul "Margaritarele". Din 1865, este stapânit de ideea unui proiect epopeic, dupa modelul "Legendei secolelor" de Victor Hugo.
     Balade ca " Stefan-Voda si codrul" sau "Stefan-Voda si Dunarea"(187?) au pregatit marele poem istoric in 8 parti "Dumbrava rosie". Aceasta legenda este "cel mai important fragment de epopee din literatura romana, superior din toate punctele de vedere fragmentelor de acelasi fel ale lui Heliade si Bolintineanu ( Al. Piru, Surâzatorul Alecsandri.).
     Acestui poem istoric di eroic, Alecsandri i-a adaugat: Dan, capitan de plai; Cuza-Voda; Oda statuiei lui Mihai Viteazul ; Razbunarea lui Statu-palma; Grui-Sanger; Toamna tesatoare; Pohod na Sibir; Legenda ciocârliei; Legenda randunicai.

     Legenda randunicai

     - Scrisa la Mircesti in 1874 si publicata in volumul "Pasteluri si legende" in 1875, este dedicata d-nei Nyka Petre Gradisteanu 
     - Prelucreaza un text folcloric referitor la metamorfoza unei tinere printese in pasare pentru a respinge iubirea Zburatorului. Ca sa scape de imbratisarea nedorita a fapturii demonice, fata si-a abandonat vesmântul protector si s-a transformat in floarea denumita "rochita-randunicii" 
     Explicând regresiunea pe scara biologica a unei fiinte omenesti intr-un element vegetal, legenda culta are un caracter etiologic, ca si basmele prelucrate de Al Odobescu si integrate in structura eseului erudit "Pseudo-kinegetikos" 
       Îmbinând mitul folcloric propriu-zis cu cel al eroului supranatural si malefic, Alecsandri le-a integrat in splendide tablouri descriptive diurne si nocturne, înrudite cu spectaculosul natural din pastelurile sale.
       Legenda este precedata de un moto, care reproduce un fragment de "cântic poporal" rezumând nucleul epic al intamplarii extraordinare. Poemul legendar evoca, in 4 fragmente succesive, copilaria , adolescenta si devenirea spectaculoasa a unei frumoase fete intr-o vietate destinata spatiului celest. Eroina este o "copila dragalasa" având un nume predestinat -Rândunica. Perfectiunea trasarurilor sale o face comparabila cu "zâmbetul de soare" cu "albul unui crin", cu stralucirea unei stele pe cer. Ursitoarea ii menise o soarta exceptionala, ca va ramane vesnic tânara si fericita, atragându-i pe numerosii muritori prin farmecele ei. I s-a mai oferit o rochita alba, tesuta din razele lunii si brodata cu stele in forma de "altite". Cromatica subliniaza castitatea si puritatea morala pe care copila le respecta.
      Ursitoarea a avertizat-o ca frumusetea ei va atrage si încercarea malefica a Zburatorului de a-i castiga iubirea si de a o amagi prin simularea unei afectiuni reciproce. Zâna i-l descrie ca pe o faptura nestatornica, superficiala si infidela, care simuleaza dragostea, incapabil s-o traiasca de fapt.
      Eroul fantastic mimând doar conditia umana nu are preferinte sentimentale, ne se poate darui unei iubiri unice, nu pretuieste feminitatea in sine, ci in stadiul ei primar, neprihanirea. Copila asculta îndemnurile protectoarei divine si nu se lasa amgita de inflcarata declaratie a personajului demonic. Cuvintele lui de dragoste anticipeaza, prin impetuozitatea lor romantica si bogata figuratie retorica, dialogurile erotice din " Calin (file din poveste)".
       Respins de fata si având un caracter razbunator, precum cel al zmeului din poveste, Zburatorul pandeste momentul propice pentru a-i fura fetei ce se scalda in lac rochita protectoare.
      Pastelistul Alecsandri se vadeste in legendele sale, imaginând un seducator tablou nocturn. Pentru prima oara in lirica romaneasca, un poet indrazneste sa picteze in cuvinte nudul feminin, trupul fetei fiind comparat cu "o dalba feerie" si "divina încântare". Aparitia ei de vis trezeste elementele de natura personificate, care se comporta ca niste virtuali indragostiti. Natura înzestrata cu atribute senzual-omenesti ia parte la euforia erotizata.
      Iesind la mal, infioarata de adierea noptii estivale, frumoasa copila se contempla ca Narcis in oglinda acvatica. Nemaifiind aparata de haina vrajita, printesa isi pierde unicitatea si "norocul" in lume, incalcand promisiunea facuta zânei bune. Când Zburatorul, sigur de izbânda apropiata, a vrut sa o cuprinda in bratele sale, fata s-a metamorfozat instantaneu intr-o rândunica, scapând imbratisarii fatale. O data cu ea, se înalta in vânt si straiul fermecat din care au cazut pe pamant florile ce vor purta de atunci numele pasarii : "Odoare-a primaverei: Rochiti de rândunele!""

08 January 2011

Zaboravljene poslastice: Lenja pita / Lazy pie, adica reteta de prajitura cu mere pentru lenesi

Zaboravljene poslastice: Lenja pita / Lazy pie: "Lenja pita je, uz pišinger (recept za ovaj kolač je obavijen velom misterije; ono što stoji u bakinoj svesci nije ono što je ona veoma če..."

Am gasit niste bloguri croate foarte apetisante, cu retete care seamana cu cele romanesti, cu prajituri cu foi ca pe la noi...

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD