26 February 2011

Dieta


Ce mananca  si ce mai face ca sa arate asa:


Dimineata: fulgi de ovaz cu stafide, seminte de in, migdale crude, nuci si o cafea cu miere
La pranz, dupa antrenament la sala: salata cu spanac, leurda, stevie, salata verde, masline, rosii, piept de pui
Seara: supa de legume
Nu se atinge de cartofi prajiti, carnati, mezeluri, prajeli, foietaje, carne de porc, fast-food, sucuri
Nu recomanda in diete dulciurile, painea alba, orezul, pastele, strugurii si bananele
Mananca ceva dulce o data la doua saptamani, iar de doua-trei ori pe an nu consuma zahar timp de o luna
Merge la sala de trei ori pe saptamana, merge mult pe jos, alearga.


Intrebarea nr.1: Mircea Badea ce mananca? 
Intrebarea nr.2: Mircea Badea ce rol are in toata povestea asta, de a ajuns sa se laude cu ea ca si cum fata ar fi un trofeu personal?

19 February 2011

Alice in Tara Minunilor

De cate ori am incercat sa citesc  Alice in Tara Minunilor, n-am reusit sa inteleg nimic, nu am putut sa leg ceva, inafara de niste personaje stranii, nu am vazut care era "morala". Abia acum, vazand  filmul lui Tim Burton am inteles in sfarsit care e treaba cu Alice si Lumea de Jos! Genial film!                                                 Am citit undeva ca Alice este "macinata" de neputinta de a impaca lumea sa interioara, plina de vise, cu lumea reala care o obliga sa traiasca dupa niste canoane inchistate...Ba nu, Alice nu e "macinata" de loc, ea stie ca trebuie sa traiasca dupa propriile reguli, e de o sinceritate dezarmanta, spune ce are de spus verde in fata, e inteligenta, le santajeaza scurt pe surorile ei gemene ca sa afle secretul petrecerii, are un curaj extraordinar, nu o intimideaza nici macar viitoarea soacra, pentru ea orice e posibil (cand mama pretendentului ei este oripilata ca in gradina sunt numai trandafiri albi, in timp ce ea "a poruncit" sa fie rosii, Alice ii spune "pai, haideti sa-i vopsim in rosu..")...Cand il lasa balta pe cel care o cere de sotie ca sa isi ia un timp de gandire, nu face decat sa plonjeze in propria ei lume, Lumea de Jos, "Underland", ca sa verifice cat de puternica este si pana unde poate merge, pana unde poate intinde coarda... 
Calatoria in Lumea de Jos este o calatorie initiatica. La inceput toti cei de acolo spun cu parere de rau "nu e Alice a noastra", ca apoi, dupa ce trece prin diverse incercari, dupa ce trece  test dupa test, sa inceapa sa se indoiasca, "s-ar putea sa fie Alice a noastra", iar la sfarsit sa o recunosca drept "Alice a noastra". A trecut peste toate incercarile, este initiata. Alice iese la suprafata constienta de forta ei...

Revin...poate...

Curcubeul



Curcubeul este cel mai spectaculos fenomen luminos observat pe Pamant.
 Pe cer curcubeul apare atunci cand intr-o parte a acestuia ploua, iar in cealalta soarele straluceste. Observatorul trebuie sa fie pozitionat cu spatele la soare. Seara cand observam un curcubeu acesta va fi pozitionat catre est, in directia in care este ploaia, iar in spate (spre vest) cerul este senin.

Deoarece la latitudini medii norii tind sa se deplaseze de la vest catre est, inseninarea din vest sugereaza ca foarte curand si la est se va insenina. Dimpotriva, daca vedem un curcubeu dimineata, acesta va fi pozitionat catre vest, spre zona cu ploaie. In aceasta situatie putem fi destul de siguri ca norii si ploaia se indreapta in directia noastra si ca nu va trece mult pana cand vor ajunge si la noi. Cand privim un curcubeu de fapt noi privim lumina soarelui care a patruns in picaturile de apa in cadere si au fost apoi redirectionate catre ochii nostri.

Cand lumina soarelui intra intr-o picatura de apa, ea incetineste si isi schimba directia de deplasare. Lumina alba de la soare sufera mai intai o refractie la intrarea in picatura de apa, moment in care incepe separarea culorilor (culoarea violet este refractata cel mai mult, iar cea rosie cel mai putin). Mare parte din aceasta lumina trece prin picatura si nu este vizibila (nu produce efectul de curcubeu). O alta parte a ei loveste peretele opus al picaturii (la interfata dintre apa si aer) sub un anumit unghi sub care ea este reflectata inapoi in picatura. Acest unghi se numeste unghi critic. Pentru apa acest unghi este de 48°. Lumina care loveste peretele opus al picaturii sub un unghi mai mare decat cel critic va suferi o reflexie interna si va fi deviata catre ochii nostri. Deoarece razele de lumina sunt deviate diferit, fiecare va iesi din picatura sub un alt unghi.

Pentru culoarea rosie unghiul este de 42° fata de raza de lumina, pentru lumina violet unghiul este de 40°. Astfel, lumina care paraseste picatura de apa este dispersata intr-un spectru de culori de la rosu la violet. De vreme ce observam o singura culoare provenind din fiecare picatura, este nevoie de nenumarate picaturi de ploaie (fiecare refractand si reflectand lumina inapoi spre ochii nostri, la unghiuri usor diferite) pentru a produce culorile stralucitoare ale "curcubeului primar".

Frecvent un al doilea curcubeu (secundar), avand culorile pozitionate invers, poate fi vazut deasupra curcubeului primar. De obicei aceasta arcuire este mai difuza decat cea principala si apare atunci cand radiatia solara intra in picatura de ploaie sub un unghi ce permite doua reflexii interne in fiecare picatura. Fiecare reflexie slabeste intensitatea luminii si face ca fenomenul sa fie diminuat. Inversarea culorilor (rosu la baza si violet la cealalta extrema) se datoreaza modului in care lumina paraseste fiecare picatura dupa ce a suferit dubla reflexie interna. Cand priviti la un curcubeu nu uitati ca doar o singura raza de lumina este capabila sa ajunga la ochi de la fiecare picatura.

De cate ori va miscati (sus, jos, inainte, inapoi) curcubeul se va deplasa cu tine. Motivul pentru care se intampla acest lucru este ca la fiecare miscare lumina de la diferite picaturi de ploaie intra in ochi. Arcuirea pe care o vedeti nu este identica cu  cea pe care persoana de langa dumneavoastra o vede. De fapt fiecare dintre noi avem un curcubeu la care sa ne gandim si de care sa ne bucuram. Fenomene asemanatoare curcubeului au loc si in alte conditii, de exemplu cu lumina lunii (sau orice alta sursa de lumina) in loc de soare, cu picaturi de apa provenite de la spargerea valurilor, fantani arteziene, cascade, stropitori etc., cu alte lichide in loc de apa ori cu obiecte solide si transparente (sticla, polistiren etc.) in forma sferica s.a.m.d.
Sursa INMH

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD