16 April 2011

Untul ghee sau untul clarificat, la mare moda

Despre untul ghee si uleiul de masline in cartea lui Mencinicopschi "Revolutie in bucatarie":

"Cum se prepară untul Ghee?

   Untul Ghee (899 kcal%) deja se găseşte în magazinele de specialitate, dar poate fi preparat şi acasă, foarte simplu: prin încălzirea untului obişnuit pe baie de apă. După topirea pe baia de apă se separă grăsimea, care formează un strat compact la suprafaţă. Se aruncă stratul apos de sub cel gras. Grăsimea clarificată astfel se pune la borcane (din sticlă, nu din plastic) închise la culoare şi se păstrează la frigider, sau chiar la temperatura camerei, ferită de lumină şi umiditate.
   Consumul moderat de unt de către persoanele sănătoase, active, cu mecanism compensatoriu eficace nu este dăunător, dacă nu se depăşeşte cantitatea de 40 g unt/zi. Această cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi graşi saturaţi şi 300 kcal. Se ştie că numai cca 15 % din colesterolul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului, ceea ce înseamnă că numai 15 mg de colesterol vor fi absorbite în organism din cele 40 g unt, cantitate cu totul nepericuloasă.
   Aceeaşi cantitate de uleiuri vegetale (floarea-soarelui, măsline) aduc un aport caloric de 360 kcal, superior untului.
   Paradoxal, margarinele din prima generaţie, care nu conţin colesterol, sunt aterogene datorită acizilor graşi "trans" care perturbă metabolismul ficatului generând colesterol rău (LDL). Acesta se depune pe artere şi provoacă infarct de miocard şi accidente vasculare cerebrale (AVC).

   ULEIUL DE MĂSLINE

   Uleiul de măsline se obţine din fructele arborelui de măslin recoltate începând din luna noiembrie până în decembrie. Calitatea uleiului de măsline este puternic influenţată de natura terenului pe care cresc arbuştii, de tipul de livadă, de gradul de maturare a fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora şi de metoda de extracţie utilizată.
   Atât datorită excepţionalei sale valori alimentare, cât şi din cauza preţului, uleiul de măsline este cel mai frecvent falsificat ulei.
   Calităţile uleiului de măsline extravirgin
   • poate fi considerat şi condiment datorită gustului şi aromei sale;
   • are o înaltă digestibilitate;
   • este uşor laxativ;
   • este un aliment - medicament, iar vechii greci îl considerau cheia longevităţii şi a sănătăţii mentale."

14 April 2011

Retete de prajituri de Paste

Adun din nou retete de prajituri...
PROIECT: "Eu ....... fac cele mai bune prajituri de Paste, sunt foarte inspirata, lucrez foarte repede, fac cele mai bune combinatii de ingrediente, uimesc pe toata lumea cu talentul meu de cofetareasa..."

In proiect:
...nu mai pot de atata dulcegaraie...mi-e rau...revin mai tarziu...urmeaza prajituri cu crema ...

09 April 2011

Vantule, vant nebun!

Doamne, ce vant! Te ia pe sus!
N-am auzit nicio avertizare pe tema asta... De ce? De unde vine? Cu ce scop?
L-au provocat rusii ca sa scape de radiatii????

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD