07 October 2013

Selkie Ioana

Aseara am vazut filmul "Ondine", in care un pescar irlandez prinde in plasele sale o femeie, pe care fiica lui de vreo 6-7 ani o crede o selkie, o fiinta legendara, jumatate om, jumatate foca. Legenda spune ca selkie iese din mare, isi leapada pielea de foca, sta la soare si cand i se face dor de mare imbraca din nou pielea de foca. Daca o ingroapa pe uscat, sta 7 ani si varsa 7 lacrimi, dupa care poate sa-si gaseasca fericirea cu un pamantean.
 Un pescar a gasit intr-o zi o piele de foca pe care a luat-o cu el. In scurt timp la usa lui a batut o femeie frumoasa, careia i-a cerut sa se casatoreasca cu el. La un moment dat femeii i s-a facut dor de mare, a gasit pielea de foca si s-a intors in mare unde era adevarata ei casa...era o selkie...Mai sunt si alte variante...(gen Povestea Porcului).
Tocmai cand savuram eu filmul si imi aminteam cum am aflat eu de aceasta legenda, si cum atmosfera din film semana foarte bine cu imaginea pe care o desenasem eu candva, se descopera ca femeia nu era decat o carausa de droguri, care voia sa scape de traficantii care o urmareau. De ce origine era femeia? Bineinteles romanca! si o chema Ioana. Macar aici au nimerit cu numele. In schimb, in toate serialele italiene toti raufacatorii, muncitorii fara permis de lucru si care mor pe santiere sunt romani si ii cheama Ivan... Ma mir ca italienilor li se pare ca Ivan ar fi un nume romanesc. Trebuie sa recunosc ca am vazut si vreo doua filme italiene in care muncitorii de pe santier se numeau Radu. Ori Ivan, ori Radu...sau pe femei le cheama Ilina...nu Irina, nu...De unde le scot? Pentru italieni, romanii, rusii, moldovenii, ucrainienii sunt toti o apa si-un pamant...

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD