21 December 2013

Solstitiul de iarna

In sfarsit a iesit azi soarele, dupa aproape 10 zile de vreme mohorata. Azi vom avea noaptea cea mai lunga, cand Soarele, din mos fara putere, incepe sa devina mai puternic, iar ziua sa creasca.

14 December 2013

Pfeffernusse, Vanilla Kipferl, Piernik

Azi am prajiturit. Ce mi-a iesit, nici nu mai conteaza. Important e ca m-am distrat de minune. In casa mirosea a Craciun, a scortisoara, a cuisoare, a ginger. La Tv copiii cantau colinde.
Ca in fiecare an sunt in cautare de retete. Am gasit un fel de prajitura cu miere, poloneza (Piernik), asemanatoare cu cea romaneasca, doar ca e sub forma de tort cu blat. Umplutura e identica: gem si crema, alternativ.

Pentru blat:
2 linguri de zahar , pentru caramel
½ ceasca de miere
1/3 cana de zahar
½ ceasca de lapte
2 oua
unt 60g
1,5 cesti făină
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1  lingurita praf de copt
1 lingura de cacao
2 linguri amestec de scortisoara, cuisoare, ghimbir
1 cană de magiun de prune

Pentru crema alba:
200g unt
150g zahar
zeama de la o lamaie  sau o portocala

Pentru glazura și decorare:
100g unt
100g zahăr pudră
2 linguri de pudră de cacao amara
2 linguri de apă caldă
50g fulgi de migdale

Se incalzeste cuptorul la 170 ° C ( sau ventilator 160C forțat )
Se caramelizeaza 2 linguri de  zahar. Se adauga mierea, untul și condimentele și se fierbe totul la foc mic până se topeste untul si se combina toate ingredientele. Se lasă să se răcească complet .
Peste amestecul răcit se adaugă zahărul, laptele și gălbenușurile. Se amestecă bine.
Se adauga faina cernuta, bicarbonatul stins cu lamaie, praful de copt și pudra de cacao.
Separat se bat albusurile spuma. Se adauga apoi in primul amestec.
Se coace la 170 ° C aproximativ 50-60 minute. Se lasă să se răcească și se taie blatul in patru parti. Pe primul  si pe al treilea blat se pune crema alba, iar pe al doilea blat se pune magiun de prune.

Pentru glazură, se topeste untul, se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă, apoi se adauga cacao și 2 linguri de apă caldă. Se lasă să se răcească pana se obtine consistenta dorita. Se glaseaza prajitura, iar deasupra se pot pune fulgi de migdale.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD