12 January 2018

Despre substantele psihotrope

Valabil si pentru alcoolici:
"Unele dintre aceste substante – ma refer in particular la “plantele sacre” (hasis, ayahuasca, etc.) - au, potential vorbind, capacitatea de a conduce individul intr-o stare alterata care permite, fie o capacitate marita de introspectie, fie contactul cu diferite planuri ale realitatii. Uneori pot duce si la anularea temporara a egoului, proces care, fiind provocat intr-o maniera mecanica – adica din exterior si nu printr-o evolutie interioara progresiva – nu se poate confunda cu o adevarata stare de realizare interioara. Este vorba, in cel mai bun caz, de o pierdere temporara a identitatii. Dar egoul, in acest caz, este anulat “de jos”, in loc sa fie inlocuit “de sus”, adica de constiinta sinelui superior.
Mai clar: a-ti anula egoul ca sa fii ca un copac (care traieste, e adevarat in unitate, dar nu e constient de asta) este diferit de a-ti putea extinde constiinta pana la a intelege totul, in mod constient.

Aceste stari de alterare a constiintei pot sa fie periculoase, intrucat e posibil ca structurile identitatii personale sa fie distruse fara a fi inlocuite de nimic altceva. In aceste conditii nu se obtine o constiinta extinsa, ci un ego facut praf, care poate parea al unui iluminat numai pentru ca nu mai percepe anxietatile psihice de dinainte, la fel ca un copac sau ca un nou nascut." (Salvatore Brizzi)

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD