04 August 2007

Vinete portugheze

A venit in sfarsit si vremea vinetelor portugheze!!! E un fel de mancare pe care il mananc o data pe an...
Deosebirea e ca anul acesta am avut vinete din gradina, nu am avut praz, am pus in schimb ceapa si in plus am facut o portie uriasa! Ah, ce bunatate!

01 August 2007

Badea Alexandru

Vazand niste crochiuri pe un blog mi-am amintit de modelul pe care-l aveam la liceu, caruia-i ziceam "badea Alexandru" si care poza nud in timpul orelor de desen, iar in rest era om de serviciu. Nu-mi amintesc cat de nud era, cred ca nu de tot...
Am gasit crochiurile... nu, nu era nud, avea chiar pantaloni!

29 July 2007

Jalebi

Azi am vizitat mai multe bloguri de cucina (culmea e ca nu mi s-a facut pofta de nimic) dar am vazut tot felul de lucruri ciudate, printre care diverse retete vegan unde mancarea arata ca o voma, am vazut dulceata de ceapa rosie (im imaginez o zacusca dulcie), am vazut cum se face Jalebi
... si altele...ca de ex. utilizarea AGAR AGAR-ului pentru slabit. Veganii il folosesc la prepararea jeleurilor, ca sa nu arate toate mancarurile lor cum am zis mai sus, ci sa aiba o oarecare "tinuta".
Pe acolo am aflat ca avocado daca este lasat sa se coaca are gust de nuci si alune.
Dar hai sa-l linkez pe baiatul asta.
Vad ca ei mananca o paine numita seitan, preparata din faina normala + faina manitoba (nu stiu cum arata, dar cred ca e din USA), dar care dupa ce se framanta mult si bine, se spala tot atat de mult si bine in mai multe ape ca sa iasa amidonul, dupa care se fierbe... si ce mai ramane? glutenul...

20 July 2007

Ce caldura!

Cat o sa mai rezistam?

17 July 2007

Pai, a venit

...caldura anuntata... Greu de tot si cu ea! Sa ne racorim in piscina!

14 July 2007

Sa vina odata!

... caldura mult anuntata ca inghet in casa. Stau invelita intr-o patura la calculator.
  • Azi, in timp ce imi luam rufele de pe sfoara, am vazut un avion care intra si iesea dintre nori, niste nori mari pufosi. Se vedea clara dara alba pe care o lasa in urma, si din cand in cand, clipocea in soare si carcasa avionului. Ma distram gandindu-ma ca la un moment dat il voi vedea explodand in aer...Nu, glumeam! Ma gandeam daca se vede din avion cum imi adun chilotii de pe sfoara... Intr-o anumita portiune cerul era limpede, albastru clar. Privit de jos, parea o barca pe o apa albastra cu spuma alba lasata in urma. Imi imaginam ca privesc de sus in jos... minunat!

07 July 2007

Schimbari II

Toata viata am locuit la periferie, o periferie civilizata, de altfel, cu verdeata, aer curat, liniste...Inchid ochii si imi imaginez ce va deveni aceasta periferie peste 20-30 de ani. Deja incepe sa-si piarda linistea, verdeata si aerul curat. Drumul european din apropiere este supraaglomerat, gazele de esapament si praful se simt in atmosfera, verdeata a fost inlocuita cu constructii noi. Pe gradina din colt, unde altadata unchiul Mihai cultiva impresionante legume, (si pe care a vandut-o pe bani putini, fara sa-si inchipuie ca ea va valora de 10 ori mai mult, lucru care l-a afectat atat de tare incat a si murit de suparare) s-a ridicat o spalatorie auto si un club, cica!
Cateva strazi mai incolo se ridica un magazin Profi...

01 July 2007

Schimbari

In curand o sa locuiesc si eu intr-o zona "populata". Intotdeauna mi-am dorit sa locuiesc in "centru".

28 June 2007

Din gunoi

Am recuperat din gunoi, adica dintr-un sac umplut cu carti din pod (peste care erau aruncate niste coji de ceapa), care urmau sa ajunga la groapa de gunoi (intrucat nu mai exista colectori de hartie...), cateva "ALMANAHE" din colectia Stiinta si Tehnica (din curiozitate, sa revad minunile pe care le previzionau vizionarii pentru anul 2000 si mai departe), o carte de Scott Fitzgerald, pe care nu stiam ca o aveam, si doua manuale, unul de Istorie Antica ( si de demult), de pe vremea mea si unul de Limba Romana de pe vremea nepotilor mei (de frate). Le-am sters de paianjeni si le-am adus in casa, urmand sa ma uit prin ele, dar cand se va intampla asta, n-as putea sa precizez, intrucat casa e plina de hartii prin care trebuie sa ma uit...

Mi-e frig!

Dupa canicula sufocanta de zilele trecute, acum mi-e chiar frig, a trebuit sa-mi iau haine groase pe mine.
Anul trecut, in aceeasi perioada, scriam despre canicula insuportabila.

23 June 2007

Spaghetti cu dovlecel

Cum faci?
Tai un dovlecel mic in jumatate pe lung, cureti miezul de seminte, daca are, tai jumatatile in feliute subtiri.
Calesti in ulei de masline putina ceapa, ardei iute taiat feliute si adaugi dovlecelul. Dupa ce acesta a devenit sticlos, adaugi putina Vegeta, o rosie taiata, o lingurita de zahar, piper. Lasi sa fiarba pana se inmoaie dovlecelul si rosia se transforma in sosuletz.
Adaugi cimbru verde si busuioc (din gradina) maruntit.
Pastele fierte dupa regulile stiute se arunca in combinatia obtinuta si se amesteca pe foc pentru a se imbiba cu nebunia de arome.
Am uitat! Daca vrei poti sa adaugi (la inceput, cand calesti dovlecelul) si un salam de calitate, un prosciuto cotto sau oricare alt mezel care aduce aroma de putin, putin usturoi, putina, putina afumatura.
Evident deasupra vei pune cascaval ras.

21 June 2007

Bunicu'

CAPITOLUL III
Tata nu avea inca 16 ani cand s-a hotarat sa treaca ilegal granita in Romania. Intr-o dimineata de aprilie, impreuna cu alti doi tineri, a plecat de acasa cu gandul sa ajunga la Bucuresti. Cei trei au pornit pe jos dimineata pe la ora 8, iar seara au ajuns in satul de granita. Au platit unui satean care facea pe calauza, cativa banuti ca sa le spuna pe unde sa treaca. Granicerii unguri patrulau de-a lungul unui parau, dar bornele de granita erau sus pe un deal impadurit. "Calauza" i-a sfatuit sa traverseze padurea si sa se ia dupa latratul caiinilor. Asa au si facut, iar cand au ajuns la prima casa, unde au vazut o luminita ("veghe") au intrebat-o pe femeia care locuia acolo: " Ce-i aici Romania sau Ungaria?" "Romania" - a venit raspunsul. Femeia i-a indrumat la pichetul de graniceri unde au mai gasit vreo 3 persoane. Pana dimineata s-au mai adunat vreo 30 de persoane. Era 15 aprilie 1942. Au fost trecuti intr-un registru, au fost incolonati si dusi la Biroul de Refugiati de la Turda. Aici au fost cazati intr-o scoala, urmand sa li se intocmeasca actele. Formalitatile au durat o saptamana, perioada in care refugiatii au fost dusi sa munceasca in diverse locuri, la sapat gradini, la plantat legume. Tata a fost dus la Statiunea Agricola unde semana mazare cu o masina. Atat de pasionat a fost toata viata de mecanisme incat si acum isi aminteste cu fascinatie cum functiona masinaria de semanat mazare.
Dup ce au primit Carnetul de Refugiat, au fost dusi la o mosie a unui general de langa Bucuresti, unde trebuiau sa munceasca si unde le-au fost "confiscate"(exact ca-n zilele noastre) Carnetele de Refugiat spre pastrare de catre mosier sau administrator. Fiindca le dadea numai ciorba de fasole cu mamaliga, tata s-a hotarat sa plece de acolo dupa 2 zile. A plecat singur, pe jos, la Bucuresti sa-l caute pe "oligarh" ca sa-si recupereze Carnetul de Refugiat, dar nu a reusit si s-a intors de unde a plecat. Dupa cateva zile mai multi refugiati s-au hotarat totusi sa paraseasca locul chiar si fara Carnete. Fiindca mai aveau si cate o adeverinta care dovedea situatia lor, invatati probabil de cineva priceput, au declarat pierdute Carnetele la Monitorul Oficial. In felul acesta in scurt timp au obtinut noi Carnete. Unii dintre ei aveau rude prin Bucuresti. Locul de intalnire al refugiatilor era Cismigiul. Aici tata s-a intalnit cu o persoana care o cunostea pe o matusa de-a lui care locuia in Bucuresti. Matusa avea o vecina, Aglaia, care avea un coafor pe str. Edgar Quinet, unde l-a luat si pe tata sa lucreze. "Si ce faceai acolo?" " Maturam parul, spalam pe jos, clientele ma trimiteau sa le cumpar tigari, imi ziceau tot felul de marci, si pana ajungeam la tutungerie uitam ce trebuie sa cumpar. Pana acolo tot ziceam "Regale", "RMS", dar cand ajungeam, nu mai stiam. Ii ceream tutungiului "moşini" in loc de chibrituri. "Mai copile, de unde esti, din Ardeal?"
Dupa vreo luna un consatean care lucra la restaurantul Tic-Tac, de pe Bd. Elisabeta, l-a intrebat daca nu vrea sa mearga sa lucreze in locul lui. A acceptat "oferta", si iata-l pe drumul spre destinul lui: BUCATARIA!. "Ce ai facut acolo? Am spalat vase pana mi s-au tocit unghiile, am spalat pe jos, am tocat carne, am curatat peste, apoi am avansat la prajit chiftele si peste..."
Dupa vreo luna s-a mutat la Consiliul de Patronaj, o cantina patronata de sotia Maresalului Antonescu, pe Calea Victoriei, unde lucra ca vaimoş, adica barman. Dupa alte 6 luni s-a mutat la "Doru' Ancutei", un restaurant de pe str. Alexandru Lahovary, unde era deja bucatar. Acolo l-a prins bombardamentul anglo-american din 4 aprilie 1944. Lucru ce l-a speriat atat de tare, incat a hotarat sa fuga la Turda.
Asta e o alta poveste...

L.E. 1 sept. 2019. Dacă ar mai trăi,  l-aș  întreba pe tata... știi  că ai fost "coleg de serviciu" cu Maria Lataretu? Am citit că  Maria Lataretu a cântat la Doru Ancutei din 1939 până  în  1949, avea program de la 19 la 1-2 noaptea, după care făcea turul altor restaurante până dimineața.  Ba mai mult, a "furat" din rețetele restaurantului, lucru pe care l-a făcut  și tata, el gatea mai mult în  stil regatenesc.

18 June 2007

Cat de sanatos/nesanatos am mancat azi

  • Sanatos: 5 caise, ceai "picioare usoare"-cam 1 litru, 1 cana cu lapte si paine cu miere(o fi sanatos sa nu?), tarhonul proaspat din ciorba...si la ora 22:00, 2 morcovi si un mar.
  • Nesanatos: cafea-vreo 3 cesti, covrigei buzoieni- aproape 1 punga, 1 orangina, 1 inghetata, ciorba cu smantana ( noroc ca friptura de miel era oribila si nu am mai mancat), o bucatica de branza, vreo 5 felii de franzela alba ca buretele fara nici o urma de substanta nutritiva(cred
O noua teorie despre formarea poporului roman, N. Djuvara.

17 June 2007

Tempura

Ca sa te faca sa intelegi de ce trebuie sa fie foarte rece maglavaisul pentru tempura, Jamie Oliver iti explica si iti arata efectiv cu gesturi, intr-un mod foarte plastic cum , cand esti rece si intri in ulei fierbinte, brrrm, te chircesti, devi crocant.
Tempura lui Jamie Oliver, deci:
Pentru aluat
:
  • 1 cana de faina de malai a(nu stiu din care, la noi nu este, macinata f. fin - eu nu pun)
  • 2 cani faina de grau
  • apa racita cu gheata sau la frigider
  • sare nu cred ca se pune, pentru ca va fi sarat sosul

Pentru sos:
(ma mir ca nu a pus sos de soia!!!):
  • otet de orez (sau de vin)
  • 2 linguri de zahar
  • frunze de coriandru (la noi nu exista, eu as pune patrunjel)
  • ardei iute
  • putin usturoi (doar putin)
  • sare, piper
Se dau legumele, brocoli si conopida- deja fierte-, ardei, ciuperci, chilli, cartof dulce, sparanghel, gogonele sau rosii nu prea coapte, ceapa sau orice alte legume, prin coca de consistenta aluatului de clatite si se prajesc in ulei foarte fierbinte.
Eu am facut de mai multe ori cu brocoli, rosii si ceapa. am folosit sos de soia.

14 June 2007

Bunicu'

CAPITOLUL II
Cedarea Ardealului in septembrie 1940 a dus schimbari in viata familiei. Tata statea acum cu parintii lui, dar nu se intelegea de loc cu mama lui care avea tot timpul reprosuri la felul cum a fost crescut de bunici. "O sa fac un copil pe care o sa mi-l cresc si o sa mi-l educ eu". Nu avea cum sa se innoade firul rupt al iubirii de mama atata vreme cat ea a venit foarte rar acasa in perioada in care lucra la Bucuresti.
Toate astea precum si regimul dur instaurat de unguri, printre care pregatirea militara a tuturor tinerilor care se facea de 2 ori pe saptamana, l-au determinat pe tata sa plece in Romania. Avea 16 ani.
Urmeaza...

Intrebari la care am primit raspuns

Lavinia Tatomir a raspuns la intrebarile pe care mi le-am pus eu si multi altii, printre care cea mai grea fiind aceasta: de ce nu l-a putut salva tocmai pe el, cand a salvat atatea sute de vieti?
Raspunsul l-am intuit si eu: fiindca atunci cand s-au intalnit medicii ii dadeau 3 luni de viata. Ea i-a prelungit viata cu 7 ani.
Aseara cand am vazut ultima parte a emisiunii, nu mi se parea ca are raspunsuri de fiinta cu conexiuni paranormale. Azi am vazut insa partea care mi-a schimbat parerea. Este o fiinta superioara, gandeste asa cum mi-am imaginat, a povestit un vis premonitor sau mai degraba o stare de decorporalizare in care a vazut ca el era pe cale sa plece. Oricum tot ce s-a intamplat intre ei a fost un miracol. Ma intreb cum va trai ea de acum incolo- intrebare comuna. Raspuns de om superior: va trai sa-si indeplineasca misiunea ei pe pamant. Suferinta e mare, totusi. Nu-mi pot imagina. De ce as incerca?

13 June 2007

Bunicu'

Bunicu' este tatal meu. Ii spun asa pentru ca asa ii spun nepotii lui si asa ne-am obisnuit sa-i spunem si noi .
Aceasta este povestea lui:
CAPITOLUL I
Parintii lui l-au lasat in grija bunicilor la o varsta foarte frageda, avea mai putin de un an cand ei au plecat dintr-un sat din Ardeal la Bucuresti, sa lucreze si sa faca bani, la fel cum pleaca azi romanii in Occident. Erau saraci si sperau sa-si poata cumpara niste pamant la intoarcere cu banii castigati la Bucuresti.
Timp de 12 ani, din 1926 pana in 1938, au lucrat ca oameni de serviciu la diferite scoli din Bucuresti, printre care si Scoala Normala “Carmen Silva”. (Pare un CV oficial...)
Tatal lui venea acasa in fiecare an in perioada vacantei de vara. Castiga destul de bine incat sa-si permita sa ia trasura(cocia) cu cai din gara unde il lasa trenul, un orasel aflat la vreo 7 km de satul in care locuia, si sa apara ferches si mandru pe capra trasurii (taxiul de zi) cu geamantanele lui din rachita impletita cu care venea de la Bucuresti, incarcat cu diferite cadouri dar si cu un patefon pe care il punea sa cante pe prispa casei de rasunau dealurile din jur.
Pastrez si acum cateva placi de patefon din acea vreme editate de Columbia Record, Diadal Record, Lifa Record, Electro Cristal si chiar His Master’s Voice! Cand aveam vreo 7-8 ani ne urcam in pod cu fratele meu si puneam patefonul sa cante. Cel mai mult imi placea “A fost odata un mic chinez” (rumba-fox, citesc pe placa) cantata de vestitul Jean Moscopol.

Bineinteles isi cumpara in fiecare an cate o bucata de pamant din banii castigati si lucra la camp pe toata perioada verii. Mama lui in schimb venea cam odata la 2 ani, dar copilul nu o recunostea de mama, ii spunea Neta, cum intelegea el ca ii spunea o matusa de-a lui:”a venit ma-ta”, mata… Neta.
Copilul ii stia de parinti pe bunicii lui de care-si aminteste ca de niste sfinti. Legatura sufleteasca cu mama lui s-a rupt pentru vecie, nici acum nu poate sa o ierte pentru ca l-a parasit si nu a mai interesat-o niciodata soarta lui si a surorii lui mai mici.
Erau vremuri de saracie, tata povesteste cum bunica lui facea o data pe saptamana malai (care se manca in loc de paine) pe care ea il punea la adapost in găbînaş, unde tinea si oalele cu silvoiţă (magiun de prune). Tata venea de la scoala, dadea o raita prin găbînaş, rupea o bucata de malai, o ungea cu magiun, si o tulea la joaca pe imas.
Ca s-o determine pe bunica sa-i dea sa manance un ou, se prefacea ca e bolnav, oul era un aliment de lux, dar in acelasi timp avea si puteri tamaduitoare. “Bdietu’ copchil, sa-i faca mama bună (bunica) un ouţ, ca-i beteag”.
Cand poftea o bomboana, se urca in podul şurii, unde se ouau gainile, baga ouale pe care le gasea in buzunarele pantalonilor, mai si spargea din ele cand cobora scara, si mergea la bold (magazinul satului ) la Cosma Simon sa dea ouale pe bomboane (in tub) si ciocolata (sub forma de monede invelite in staniol auriu). La bold se opreau si taranii cand veneau de la munca campului, isi rezemau coasele si sapele de gard si beau spirt indoit cu apa.
Ca sa faca rost de oua cateodata tata fura ouale pe care vrajitoarea satului le ingropa in musuroaie de furnici atunci cand facea farmece de videcare de galbenare. Ritualul consta si in inteparea in frunte (in zona celui de al 3-lea ochi, as zice acum) a celui bolnav cu un brici si provocarea unei sangerari purificatoare.
L-am intrebat daca avea ghiozdan. “Bineinteles ca aveam, erau niste ghiozdane tesute in casa din papura, pe un schelet din bucati de lemn”...
Casa bunicilor lui era invelita cu trestie. Aveau un cuptor cu un fel de plita cu jar pe care puneau oalele din fonta, oale care se sprijineau pe “picioruse”. Cuptorul nu avea cos, fumul iesea pe usa intr-un "hol", de unde era absorbit de o “instalatie” din trestie lipita cu lut carea avea exact aceeasi functie pe care o are hota de azi.
Parintii lui s-au intors din Bucuresti in 1938, l-au luat pe tatal meu cu ei acasa, dar copilul de 12 ani nu s-a putut obisnui cu ei, pentru el parintii lui erau bunicii care-l crescusera. De cate ori avea ocazia fugea in sat, la ei.
Tatal, venit din Bucuresti cu bani, a inceput sa “investeasca”, si-a cumparat car cu boi, a construit un grajd pentru animale si urma sa-si faca viata pe care o visase atatia ani la Bucuresti.
Din pacate in 1939 a fost concentrat pentru ca armata se pregatea de un atac al Ungariei la granita de vest.
Atacul nu a mai avut loc, in 1940 in urma Dictatului de la Viena, Ardealul era cedat Ungariei.
Dar asta e o alta poveste…
Urmeaza...

Fasole aita

Fasole aita= fasole cu usturoi ( de la ai = usturoi in Transilvania, ca si in franceza ail, italiana aglio), mancarea mea preferata vara.
Fasolea verde fiarta se combina cu: usturoi pisat in cantitatea dorita sau frunze verzi de usturoi pentru o aroma mai subtila, frunze de busuioc si patrunjel tocate marunt, ulei, otet sau lamaie felii taiata cu coaja cu tot, sare, piper, ardei iute taiat feliute.
Se mananca cu paine de casa prajita, crocanta.
Quelle surprise! Am gasit aceasta reteta si pe blogul lui Gustave!

11 June 2007

Luni

  • Azi a plouat de dimineata, dezamagindu-l pe agricultorul No.1 al familiei care spera sa poata sapa malaiul(porumbul). Pana la urma tot a reusit.
  • Am colorat blogul de hartie manuala in culori de pudra, culori calde. Unii ar putea spune ca sunt culori "combinezon".
  • EXP>BIO: intepaturi in degetele piciorului drept, un gadilat(hihihi) in urechea dreapta, pe care l-am mai simtit itr-o zi, dar am crezut ca e de la par...

10 June 2007

Duminica

  • Va fi foarte cald. Ma lalai in pijama si imi gasesc de lucru din nou la free coloring: am refacut octopusii sub forma de pagini de colorat.
  • Un dezastru, mi se umfla picioarele ca din nou din cauza caldurii, ce senzatie!
  • Nici un registru sau jurnal azi...wake-up!

08 June 2007

Vineri, in sfarsit!

  • Am visat cu Mugur Isarescu. Oare il pune Basescu premier?
  • A murit Adrian Pintea de ciroza hepatica. Tocmai citeam despre sotia lui cum " Cele mai spectaculoase rezultate le-a obtinut pe tulburarile hepatice, sustinând tratamentul bioenergetic cu o dieta adecvata. Ficatul este singurul organ care se poate regenera, hepatocitele divizându-se de trei ori, aproape in totalitate."
  • Intrebare care iti vine spontan:De ce nu l-a putut salva si pe el dupa ce a vindecat atatia bolnavi? Pentru ca misiunea lui pe Pamant s-a terminat aici? Pentru ca ea l-a mai salvat odata din ghearele mortii cand s-au intalnit, in aceea perioada el fiind foarte bolnav? Pentru ca s-au intalnit sa finalizeze ce au inceput intr-o alta viata...?Pentru ca si ea e doar un om cu puteri limitate?
  • EXPERIMENTUL l-am facut in fiecare zi, dar n-am mai scris. Pana ieri nu am avut prea multe reactii, probabil ieri eram deja epuizata dupa o saptamana de lucru si de caldura. Am simtit intepaturi puternice in picioriul drept, dar chiar puternice, nu impresii.

07 June 2007

Joi, inca o zi pana incepe weekendul

  • Azi l-au inmormantat pe vecinul sinucigas. Dupa ce timp de 3 zile nu s-a vazut nici o miscare la poarta lui, azi au aparut sotia lui, fiica ei, fiica lui din prima casatorie, baietelul lor si un bunic. Bietul copil zburda pe acolo fericit ca participa si el la un eveniment, habar n-avea ce se intampla. Bunicul ii cumparase o carte de colorat si n-avea nici o treaba. Era imbracat frumos cu camasa alba, pantalon si vestuta neagra. Noi, de la balcon urmaream telenovela. "Vezi, parca una din fete seamana cu el, are mersul lui." "Pai da, am aflat ca avea si el o fata cu una din nevestele anterioare". "Da, nesimtitul, imediat dupa ce i-a murit sotia de cancer, la vreo luna s-a si recasatorit cu asta". "Dar asta, care e o betiva, l-a parasit si a plecat cu unul, i-a lasat copilul in grija" "Da, l-am vazut. Numai el avea grija de copil, mergea la gradinita la sedintele cu parintii si la toate serbarile si evenimentele". "Prostul, putea sa se mute la tara, cu pensia lui s-ar fi descurcat, nu ar fi trebuit sa cerseasca la oras." "Ce o sa se aleaga de bietul copil?"
  • P.S. 22.05.2008. "Bietul copil" a fost infiat de o familie foarte bogata. Pe mama lui am vazut-o cu un sot nou si cu un bebelus in carucior...
  • Tragic End la telenovela- 26.11.2008: Am aflat azi ca femeia a murit in coma alcoolica, tocmai cand sarbatorea implinirea unui an de la nasterea bebelusului. Acesta este crescut acum de bunici. Incredibil!

06 June 2007

Miercuri, deja?

Zi normala, linistita.
Copiii au dat drumul la blogul pentru ilustratori din Romania. Ma simt ciudat, sunt dintr-o alta generatie.

05 June 2007

Marti

Ce m-am chinuit azi in fusta! Aveam picioarele nebronzate si alte inconveniente care m-au facut sa nu ma simt bine.

Valuri de sinucideri.
Un vecin de la serviciu (adica locuia langa firma unde lucrez, il vedeam pe geam si comentam cu colegele, crestea un copil de 8 ani, singur fara sotie) s-a aruncat sub tren. Nu avea serviciu, in ultima vreme cerea bani imprumut de la toata lumea si cred ca o luase pe alcool.
Ne induiosam de fiecare data cand vedeam venind de la tara niste batranei, rude de ale lui, care erau prezenti intotdeauna cand copilul avea evenimente la gradinita si apoi la scoala.

03 June 2007

Duminica

  • Italienii astia sunt foarte amuzanti. Am vazut a 1000-a oara "Un medico in famiglia", mai bine zis ascultam in timp ce "lucram" la calculator, iar ultimele 20 minute chiar m-am dus sa vad o scena. Rafale de umor pe secunda. Cu Cettina si Giacinto (Giaci'!), cand se duce ea la seful lui sa intervina (dupa exemplul Toscai, a carei fana este). "Ti ho visto io, ti toccava il foulard!"Inainte de scena asta se plange ca seful nu i-a reinnoit contractul si ca prietena lui e exploatata ca servitoare. Servitoare? Ce servitoare? Sunt "au-pair" nu servitoare. Iar nonno Libero ii tine un discurs despre sindicat si cum ar trebui el sa lupte pentru postul lui de vigilante. Mortali!
  • Am vazut ca mai nou, la noi, s-au adus (se gatesc, se vad la TV) o multime de retete din alte parti si, in special mediteraneene, foarte bune, foarte bine! Ingrediente si alimente care nu se gasesc, cel putin unde traiesc eu: sparanghel, carciofi, rucola, coriandru (verde), sofran (care se face din pistile de crocus, am vazut un film despre asta, poate fi inlocuit cu petale uscate de galbenele, care coloreaza si in plus sunt sanatoase), fructe de mare...lista deschisa... Da' dar eu pot sa merg in gradina si sa-mi iau tot felul de bunatati proaspete, nu exotice, dar... cum ar fi: morcovei, castraveciori, ceapa, fasolica verde, marar, busuioc, cimbru, menta, cirese, capsuni, trandafiri de dulceata...
  • Maine imi pun la serviciu morcovi, sa vad daca rezist sau incep iar cu covrigii din foietaj, branzoaica din foietaj, etc.
  • Bruschetta a modo mio: se prajeste paine (felii subtiri de max. 4 mm) in toaster, se unge cu putin, putin unt sau margarina, se presara mix de condimente pt. friptura si deasupra se pun felii de rosii, castraveti, ceapa dintr-o salata preparata cu otet, ulei.

02 June 2007

Sambata

Gata.
  • Eh, am reusit sa pun conta in biblioraft, ura!
  • Si ce daca n-am facut nimic? Nu se termina lumea! Si daca se termina, ce?
  • Azi am cules cirese desi mi-e frica sa ma urc pe scara.
  • Mi-au iesit dovleceii, prima plantuta semanata de mine!
  • Ce ti-e si cu blogurile, intri in (pe) blogul cuiva, te faci comod, te servesti cu ce gasesti pe acolo, mananci, bei, cotrobai prin frigider, cauti prin dulapuri, asculti muzica si, daca vrei lasi un mesaj de multumire la plecare.Am fost la Floare de Dovleac(nu-i spun pe limba ei sa nu se prinda c-am fost pe acolo, desi stie foarte bine pentru ca are camere de supraveghere) si m-am simtit excelent, am ascultat muzica, i-am studiat prietenii, m-am uitat la mobilier sa fur si eu modelul, a fost bellissimo, e un loc curat, linistit, ordonat, etichetat, eccezionale!

31 May 2007

A paisprezecea zi de concediu


Mai am un pic.
Am savurat aerul proaspat din gradina in timp ce culegeam fasole verde. Ce placuuut! 2 secunde, pentru ca imediat am simtit fumul de la vecinul pantofar care ardea resturile de cauciuc si facea un fum imputit.
M-am apucat cu greu sa fac ordine prin dulapuri. Am inceput cu teancurile de scrisori si vederi de toate felurile, cu posetele antice printre care si cea cu care am fost la Cernobal in 1986 (la Kiev) si care a ajuns o materie nedefinita, oare din cauza radiatiilor sau a timpului? Oricum e din material degradabil, nu ca sticlele si pungile de plastic.
Mi-am gasit si "sonatele" netrimise, care au o grafica impresionanta pentru varsta pe care o aveam atunci...
Scrisorile de la Carmen Eluta si Milena Coros (???).
Caiete program de la Bulandra (Chitimia de Baiesu cu Octavian Cotescu, Dan Nutu, Stefan Banica * Intr-o singura seara de Naghiu(?) cu Petre Gheorghiu, Irina Petrescu, Dan Nutu (again), Violeta Andrei * Tranzit de Zorin cu Victor Rebengiuc, Ileana Predescu, Cornel Coman), de la Nottara (Hamlet cu Stefan Iordache), aici l-am vazut pe scena intr-un spectacol de poezie pe marele Nichita Stanescu, precum si pe Augustin Doinas si altele pe care mi-e lene sa le mai scriu.
Am aruncat un sac de hartii si lucruri inutile.

EXP. Intepaturi, mancarimi la fata, convulsii slabe in zona ficatului, vibratii de-a lungul picioarelor. Nu m-am concentrat prea bine, era putina galagie.

27 May 2007

Duminica

  • Au inflorit trandafirii de dulceata. Ce aroma, ce perfume!Vreti o inghetata de trandafiri si zmeura?
  • Mama, ca de obicei e foarte preocupata de cum ii sta parul si sa nu se vada aparatul auditiv. O dau cu fixativ din abundenta. Se pregateste sa mearga la biserica. Ma mir ca nu se plange ca nu are ce sa imbrace. Face parada modei.
  • Tata, cu programul lui de duminica: face supica sau ciorbica. Azi supica fiindca sunt Rusaliile. Poate si salata de boeuf...
  • Dint nou despre bloggerii romani. Ce ma amuza e ca toti fac parte dintr-un cerc inchis, o lume buna de bucuresteni, se blogroll-eaza unii pe altii, isi lasa mesaje numai intre ei. Cu 1-2 exceptii, nu s-a uitat nici unul pe celelalte bloguri ale mele, macar din curiozitate... Daca nu faci parte din lumea lor, nu existi.
  • Maria de Medeiros, actrita me adorata a fost la Cannes in juriu.

26 May 2007

Sambata

  • Azi ...am inceput-o rau, iar ma doare capul, mai bine zis nu mai vad, mi se pune o ceata pe ochi si nu mai disting nimic, pe deasupra nici nu inteleg ce se vorbeste.

  • Am gasit in Madame Figaro o recenzie la o carte de bucate cu ilustratii, cum m-am gandit eu sa fac pentru copii. Cacat! intotdeauna imi fura altii ideile sau le anticipeaza!

Elise Collet-Soravito, ex-styliste de mode, adore faire la cuisine et surtout les desserts. Dans ses recettes favorites, elle a puisé vingt-huit douceurs, des plus classiques aux plus étonnantes, pour nous les servir en dessins.

Sous son pinceau expert, chaque dessert est représenté sous les traits d’une créature singulière : une belle alanguie dans un décor jaune psychédélique pour la tarte au citron, une executive woman sur fond de billets de banque pour les financiers, une veuve italienne au décolleté vertigineux pour les Cannoli alla siciliana, etc.

On choisira sa recette en se promenant avec gourmandise d’une planche à l’autre. Au détour d’une page, on reconnaîtra le fauteuil Emmanuelle derrière la Crème au caramel renversante et c’est avec Catwoman que l’on apprendra à réaliser les langues de chat.

Féminin, contemporain… et très sexy, cet amusant recueil a tout pour convaincre nos amis les hommes de plonger eux aussi leurs mains dans la farine.

  • Azi m-am uitat pe blogul lui IT Morar- calatoria in Noua Caledonie. Foarte frumos!

  • Blogul meu a implinit un an, incredibil, cum a trecut?

  • Iar se pregateste furtuna, in fiecare zi am avut parte de vijelii in ultima saptamana.

20 May 2007

Duminica

M-am uitat a mia oara la "Un medico in famiglia", un serial delicios! Daca as putea vedea si "Surorile Mc Leod" as fi fericita!
Pe YouTube gasesti orice

19 May 2007

Sambata

Am votat.
M-am intalnit acolo cu o vecina de vreo 80 de ani, care abia merge, aplecata, cu baston, vai de capul ei! Mi-ar placea sa stiu ce a votat.

Am facut praji cu urda. A iesit arsa putin, dar macar nu e lipicioasa.

08 May 2007

Pastiera Napoletana

Aici...mmmiammm, mmmiamm...
Pastiera se face de obicei cu grau copt(fiert, cred). Tocmai ma gandeam ca graul poate fi inlocuit cu orez, cand am dat de o reteta de pastiera cu... cu... oooooreeez! Ura!

24 April 2007

10 alimente care te binedispun

1. Wild salmon (rich in omega 3 fats and vitamin D)

2. Spinach - (rich in folic acid and soluble fiber)

3. Skim milk - (rich in Vitamin D and B12)

4. Ground flaxseeds (rich soluble fiber, omega 3 fats and folic acid)

5. Blackberries (rich in soluble fiber and folic acid)

6. Omega 3 fortified eggs - (rich in omega 3 fats, Vitamin D and B12)

7. Sardines ( rich in omega 3 fats and Vitamin D)

8. Soybeans - (rich in soluble fiber, folic acid and omega 3 fats)

9. Beans (rich in soluble fiber and folic acid)

10. Brussels sprouts (soluble fiber and folic acid)

Plus an extra for good luck!

11. Sunflower seeds - (rich in soluble fiber and folic acid)

16 April 2007

Adnkronos) - L'amore come una droga? Un paragone spesso utilizzato metaforicamente da poeti e cantanti, che oggi trova una consacrazione anche dal mondo scientifico. Una tesi discussa su 'Geo', il mensile di geografia e scienze umane Gruner+Jahr/Mondadori diretto da Fiona Diwan in edicola da domani, sabato 14 aprile, che dedica un ampio approfondimento ai legami tra attrazione fisica e meccanismi chimici, raccogliendo i pareri dei più accreditati esperti in materia.

"Da un punto di vista psicologico l'amore non è altro che la soddisfazione di un desiderio, magari associato anche al raggiungimento di una certa stimolazione sensoriale. In gioco ci sono i concetti di piacere e gratificazione, che sono coinvolti anche nei comportamenti in cui si manifesta dipendenza", spiega a 'Geo' George Stefano, direttore del Neuroscience Research Institute alla Old Westbury di New York. In realtà la questione è più complessa e coinvolge anche fisiologia e biochimica: i più recenti studi infatti dimostrano che l'amore ha molti punti in comune con il fenomeno della dipendenza da droghe.

In occasione del "primo incontro" si manifesta infatti nell'individuo una vera e propria tempesta che gli scienziati attribuiscono a una molecola, la feniletilamina (Pea), che induce effetti simili a quelli delle anfetamine e agisce sul comportamento amoroso regolando la produzione di due ormoni, la dopamina, un neurotrasmettitore che genera sensazioni gratificanti e piacevoli, e la noradrenalina, che provoca eccitazione ed euforia.

"Si tratta di caratteristiche dell'amore romantico", chiarisce Helen Fisher, antropologa americana considerata la massima autorità in tema di biologia dell'amore. "Quella fase dell'amore che consente di concentrare un'enorme quantità di energia sul partner, che diventa l'unico motivo di interesse, al punto di non mangiare e non dormire più". Ma la fase dell'amore romantico è destinata a svanire nell'arco di un anno, per lasciare il posto a un nuovo periodo: "La fase dell'attaccamento", prosegue la Fisher, "in cui la coppia si prepara a mettere al mondo un figlio e ad accudirlo per gli anni a venire". Il passaggio è evidente anche a livello biochimico, come spiega a Geo Enzo Emanuele, del Centro Interdipartimentale di Ricerca di Medicina Molecolare di Pavia: "Mentre i neo-innamorati mostrano elevati livelli di una particolare sostanza, il fattore di crescita nervosa, nel corso del tempo la concentrazione di questa sostanza diminuisce. Si tratta di una molecola che aumenta quando sono in gioco solide interazioni sociali e in corrispondenza di forti emozioni e ansie".

Inoltre nella fase dell'attaccamento tende a salire il livello di altri due ormoni, l'ossitocina nella donna e la vasopressina nell'uomo: sono gli ormoni dell'appagamento e della fissazione nella memoria di ricordi positivi. Il terzo sistema cerebrale analizzato dagli esperti infine è quello legato all'attrazione sessuale, che spinge gli individui ad accoppiarsi ed è legato essenzialmente alla produzione di testosterone.

"In realtà", spiega ancora Helen Fisher, "questi tre sistemi possono funzionare benissimo anche in modo indipendente l'uno dall'altro". Oppure si possono intersecare, come quando, dopo aver fatto l'amore con una persona amica, ci si ritrova pazzamente innamorati: in questo caso l'elevato tasso di testosterone provocato dall'eccitazione sessuale induce un'alta produzione di dopamina e scatena l'amore.

(Adnkronos)

31 March 2007

Curatenie

Nu mai pot, am o febra musculara!
Soare, cald, numai bine pentru curatenie...

23 March 2007

Furtuna, vant, ploaie

Ce vreme groaznica! Un vant de se indoaie copacii, cad acoperisuri, garduri.
Bietul tata statea in solar si cosea folia pe care i-o facuse vantul ferfenita!
De multe ori m-am gandit sa-mi fac un bagaj de supravietuire, in caz de ..."doamne fereste!"...
Ce ar trebui sa contina?
In primul rand... cardul :-)

20 March 2007

Azi am frecat menta

Am frecat menta la propriu! Cum toata lumea de la birou e la dieta, se beau ceaiuri in flux continuu. De aceea una din colege a adus o plasa de menta uscata care a trebuit sfaramata in bucati mici, adica a trebuit sa ...frecam menta.

17 March 2007

Cu mama

Joi am fost cu mama prin oras sa-si cumpere ceva de imbracat. Era o zi insorita, nu prea calda, dar foarte placuta. N-am umblat mult, dar am crezut ca nu mai ajung acasa, asa ma dureau picioarele. In schimb ea, la 80 de ani, era mai vioaie ca mine.
Azi i-am pus "permanent" si am tuns-o.

13 March 2007

As manca ceva dulce


Facem ceva foarte usor! Prajitura MARS!

Avem nevoie de:

6 batoane Mars
100 g de unt
100 g de orez expandat
Topiti untul si batoanele de Mars taiate in bucati mai mici. Puneti apoi orezul expandat, amestecati, turnati compozitia intr-o tava tapetata cu folie de Al si tineti la rece cam o ora, dupa care taiati prajitura in patrate mari... sau mici...

Intrebare legitima: N-am putea sa mancam batoanele Mars fara sa mai muncim atat?

Romantica * Taxi

...imi place de mult, de la "Jumatatea mea".
Dar si:

Dragostea ca o pereche de pantofi

E cat se poate de normal
ma uit la tine cum iti mai arunci niste pantofi
pentru ca s au rupt si sunt foarte vechi
nu iti mai trebuie, nu ai ce sa faci cu ei
e cat se poate de normal
doar nu ai sa mergi toata viata cu aceeasi
pereche de pantofi
nu o sa porti acceasi poseta sau aceiasi cercei

refren:
dar daca nu iti mai trebuie dragostea mea
daca nu mai ai ce sa faci cu ea
nu o arunca asa, mai bine aseaz o undeva
aseaz o intr un loc cu multa lume
pe o strada aglomerata sau intr o sala de cinema
poate o gaseste cineva si are nevoie de ea
aseaz o undeva, aseaz o undeva, daca nu iti mai
trebuie dragostea mea
aseaz o undeva, aseaz o undeva, daca nu iti mai
trebuie

e cat se poate de normal
sa se adune foarte multe chestii de care nu mai ai
nevoie
te lovesti de ele prin casa si le arunci pe toate
intr o zi
ma gandesc ca asa se intampla si cu dragostea
mea
te impiedici de ea intr una si te gandesti ca n
are nici un rost sa o mai tii

si nu te gandi ca daca o lasi pe strada o sa o sa
dea vreo masina peste ea
ar fi spectaculos, dar nu sunt eu atat de
norocos

12 March 2007

Micul Print


Micul Print * o carte minunata!

Am avut-o si eu, chiar asta(cu coperta identica), dar am rupt-o la nervi cand eram mica.

Second hand

It's time for second hand! Toate magazinele din zona au "bagat" pantofi si sandale second.
Tot poporul era dimineata la cumparaturi. M-am ales si eu cu o pereche de sandale albe noi, noute, captusite cu piele, pt. ca am convins-o pe o colega ca nu sunt pentru ea, sunt mai mult pentru babete.

10 March 2007

Ati auzit de Balanescu Quartet?

...dar de Gyorgy Ligetty? Nici eu, pana nu am vazut in profilul unui blogger american sub 30 de ani aceste nume.
Balanescu Quartet
Gyorgy Ligety

P.S. In fact, the first person who has spoken to me about Ligety (musician of Romanian origin) had been my friend Erica Chappuis, a great American artist.

Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor

Consumul a cinci sau chiar mai multe mese pe zi de fructe si legume colorate constituie o parte din planul unei vieti sanatoase. De ce? Pentru ca fructele si legumele colorate asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o buna functionare a organismului si energie optima, protejeaza impotriva efectelor imbatranirii si reduce riscul de cancer si boli cardiovasculare

Este esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.

Codul culorilor

Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:

* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;
* imbunatateste memoria;
* asigura o imbatranire lenta si naturala.

De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.

Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis:

* afine* coacaze negre* prune uscate* boabe de soc*
smochine
* struguri* prune* stafide* sparanghel rosu inchis*
varza rosie
* vinete* andive* piper negru*


Verde (pentru o sanatate de fier)
- legumele de culoare verde au o mare concentratie de
substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor
antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intareste osatura si dintii.

Fructe si legume de culoare verde

* avocado* mere verzi* struguri verzi* kiwi* lamai verzi*
pere verzi
* anghinare* sparanghel* broccoli*
varza de Bruxelles
* varza chinezeasca* fasole verde* telina*
castraveti
* andive* verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc)*
praz
* ceapa verde* mazare* ardei verde* dovlecei

Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:

* reducerea riscului de cancer;
* combate bolile de inima;
* mentine colesterolului din sange la nivel normal.

Fructe si legume de culoare alba / cafenie

* banane* pere * curmale* nectarine*
piersici
* conopida* usturoi* ghimbir* ciuperci*
ceapa
* pastarnac* cartofi* gulii* porumb

Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:

* mentinerea unei inimi sanatoase;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intarirea sistemului imunitar;
* reducerea riscului de cancer.

Fructe si legume de culoare galbena / portocalie

* mere galbene* caise* pepene galben* agrise*
smochine
* grepfrut* lamai* nectarine* portocale*
mango
* papaya* piersici* pere galbene* curmale*
ananas
* mandarine* morcovi* ardei galbeni* cartofi*
dovleac
* porumb* rosii galbene


Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare
rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente
benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor
si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
* mentinerea unei inimi sanatoase;
* imbunatateste memoria;
* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;


Fucte si legume de culoare rosie:
* mere rosii* portocale rosii* cirese*
merisor
* struguri rosii* grepfrut rosu*
rodii
* zmeura* capsune* pepene rosu*
sfecla rosie
* ardei rosu* ridichi* ceapa rosie*
cartofi rosii
* rosii

08 March 2007

10 alimente pentru o vedere buna


Cele mai indicate alimente care te ajuta sa reduci riscul confruntarii cu afectiunile oculare sunt urmatoarele:
1. Pestele - este o sursa excelenta ce furnizeaza suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescentei maculare si pentru pastrarea sanatatii ochiului.
2. Spanacul, varza si salata - aceste plante sunt bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.
3. Oul - este bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.
4. Usturoiul si ceapa - prezinta, de asemenea, un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism.
5. Soia - scazuta in grasimi, bogata in proteine, soia este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta. Soia contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.
6. Fructele si legumele - contin vitamina A, C, E si beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurna.
7. Afinele si strugurii - aceste fructe ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi vederea la intuneric in mai putin de 30 de minute.
8. Vinul - pe langa efectul cardioprotectiv, vinul contine nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles, nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat are urmari benefice pentru organism.
9. Alunele si stafidele - sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.
10. Uleiul de masline - acest tip de ulei monosaturat este o alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.

MAI MULTE PENTRU SANATATEA TA!

P.S. Ce am mancat azi din toate astea? Nimic! In loc de soia am mancat mazare, in loc de ceapa am mancat praz si in loc de fructe si legume o bucatica de carnat...

07 March 2007

8 Martie

Maine tot poporul feminin va fi sarbatorit cu flori, cadouri, Flamingo Boys, Chip&Dales, etc. Azi, la floraria de vis-a-vis de firma unde lucrez, s-au vandut tone de flori. Colegele mele care au baieti la gradinita si la scoala si-au tocit talpile cautand cadouri pana-n 2 lei pentru fetitele care le-au daruit martisoare fiilor lor. (Obiceiul e ca fetele dau(ofeeraaa) martisoare de 1Martie si baietii se "revanseaza" de 8 Martie.) Una dintre colege se chinuia sa ambaleze frumos niste bratari de margele colorate, iar cealalta, pentru baiatul ei mai mare (clasa a 4-a, par dat cu gel in forma de creasta de cocos, celular cu poze sexy, etc) se lupta cu un brat de garoafe rosii. Noi am sarbatorit deja 8 Martie pe 1 Martie, cand liderul nostru de sindicat a organizat o petrecere la restaurant cu muzica live si solist muzica populara, mare vedeta locala, crezand ca ne face o mare surpriza. Mare dezamagire! Seful adjunct s-a infuriat dar n-a indraznit sa-i spuna nimic organizatorului, se tot muta de la o masa la alta si le spunea tuturor ca lui ii place jazzul, nu muzica populara, dar nimeni nu-l baga in seama. Mai ales ca liderul s-a lansat in duete fara sfarsit cu celebrul solist crezand ca rupe gura targului.

04 March 2007

Ce ziceti de o rulada speciala?

Rulada cu pasta de rosii si branza

Blatul:
3 oua
50 g cascaval ras
1 lingurita mica de boia
2 linguri de pasta de tomate
75 g de faina
1 lingurita de praf de copt
putina sare
20 g de unt topit

Umplutura:
2 cutii de branza cu ierburi
(sau orice alta branza fina)

Cum procedati:

Separati galbenusurile de albusuri. Bateti spuma albusurile cu putina sare.

Bateti bine galbenusurile cu 120 g de apa clocotita, acestea trebuie sa-si dubleze volumul. Adaugati faina, praful de copt, untul topit, cascavalul ras, pasta de toamate si boiaua de ardei.

Amestecati bine, apoi adaugati albusurile batute spuma.
Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie unsa cu putin ulei.
Coaceti 10 minute.

Dupa ce o scoateti din cuptor o rulati intr-un servet umed. Dupa ce se raceste o desfaceti usor si o ungeti cu branzica dupa preferinte.
Daca vreti sa fie "si mai si", puneti peste branza felii subtiri de prosciuto cotto.

Pofta buna!

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD