09 December 2007
05 December 2007
04 December 2007
03 December 2007
Operatiunea Panettone
Trebuie forta pentru framantat si rabdare pentru dospit!
- Nu se foloseste drojdia de bere, ci o drojdie naturala activa, obtinuta in casa.
- INGREDIENTE petru un panettone de 1 kg
Pentru prima framantare:
290 g faina
70 g zahar
160 g drojdie naturala activa (vezi mai sus)
3 galbenusuri
95 g apa
75 g unt moale
Pentru a doua framantare
145 g faina normala
25 g zahar
3 galbenusuri
45 g apa
12 g lapte praf
5 g sare
10 g miere
75 g unt moale
130 g stafide
60 g coaja de lamaie confiata
60 g coaja de portocale confiata
2-3 vanilii
1. Prima framantare ( se face SEARA ):
Faina, zaharul, drojdia si apa se pun intr-un vas si se incepe framantatul. Se pun galbenusurile unul cate unul si se framanta pana la absorbtie, dupa care se continua framantatul pana cand coca prinde nerv si se desprinde de vas. Se adauga apoi untul moale (nu topit) in trei patru reprize. Se continua framantatul inca cel putin 40-50 de minute, pana cand coca devine elastica.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut 12-15 ore. Volumul se va triplica.
Intre timp se pun stafidele la hidratat si se lasa 12 ore.
2. A doua framantare ( in dimineata urmatoare):
Intr-un vas se amesteca bine laptele praf, zaharul, putina sare, mierea, apa calduta si galbenusurile. Aceasta compozitie se incorporeaza putin cate putin in aluatul framantat cu o seara inainte. Se framanta din nou pana cand se obtine din nou, un aluat plin de nerv!
Se adauga apoi untul moale in trei patru reprize, se framanta iar si iar, cam 50 de minute.
Se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie si portocala, se framanta din nou!!!
Se lsa coca sa dospeasca vreo 20 de minute, dupa care cu mainile unse cu unt se ia coca si se pune in forma de hartie, care va fi pusa intr-o forma de copt (ati inteles?).
Se lasa la dospit intr-un loc cald( aprox.30 grade) si umed pana cand coca ajunge la marginile tavii.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 grade.
Se mai lasa la dospit inca o ora.
Se introduce apoi la cuptor. Dupa 6-7 minute se reduce temperatura cuptorului cu 15-20 de grade si se mai coace aprox. 40 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor se suspenda cu capul in jos ca sa se raceasca (faza asta n-am prea inteles-o...)
24.12.2007. Dupa zile si zile de framantari (psihice), am decis sa fac un panettone, dar numai...desenat...
Oricum voi manca unul de cumparat.
Uite aici niste profesionisti. Acum am inteles cum stau panetonii suspendati cu capul in jos!
Mai multe secrete si AICI>
01 December 2007
Cel mai simplu chec!
Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, aromele si putin praf de copt. Cate putin din fiecare compozitie se lasa deoparte pentru amestecul cu cacao si Ness.
Restul (albusurile si galbenusurile prelucrate) se amesteca usor, se dauga faina, cate o lingura pe rand, se pune rahatul. Compozitia se pune in forma(e). Deasupra se toarna amestecul colorat cu cacao in care se pune si Ness-ul nediluat. Se "marmoreaza" usor. Se coace 45 de minute.
20 November 2007
BACLAVA!!!!
Am gasit aici o reteta.
In cele din urma am reusit sa o si fac, pentru prima si poate ultima oara. Bineinteles am fost creativa si de data asta.
Pozitiv:
- pe langa nuci, am pus si doua pungulite de migdale (intentionam sa pun si nuca de cocos daca nu mi-ar fi ajuns nucile si migdalele)
- am pus zahar si in umplutura pentru ca nu am avut incredere ca siropul va patrunde peste tot
- am pus multa, multa scortisoara
- focul trebuie sa fie mai mic, sa nu se arda foile de jos
- siropul sa fie in cantitate mai mare (am pus doar 1 cana de apa, ar trebui 2)
11 November 2007
Cand se ia curentul
Am reusit sa citesc destul de mult din ultima carte a lui Coelho, "Vrajitoarea din Portobello", pe care am inceput-o cu mari rezerve pentru ca initial am avut senzatia de "deja vu" : autorul ia o tema si tese in jurul ei o poveste plina de "invataminte". Geniul scriitorului se manifesta insa in clipa in care iti ofera ceva profund si original, cand manierismul se transforma in adevar revelat prin initiere. Uneori, Coelho reuseste sa-ti dea senzatia ca iti spune ceva nou, desi se bazeaza mult pe documentare.
Personajul principal apartine comunitatii aflata in aceste zile in atentia Europei. Foarte interesante gene au acesti tigani! Pe de o parte par a reprezenta raul, prefacatoria, hotia, iar pe de alta parte au procentul cel mai mare de initiati in practici oculte. Ciudata combinatie!
10 November 2007
07 November 2007
03 November 2007
McLeod's Daughters
Ma bucur ca pot sa vad din nou "Surorile McLeods"! E serialul care imi place cel mai mult! Imi plac toate personajele, cowgirls si cowboys, imi place actiunea, dar cel mai mult imi plac peisajele incredibile! Da' bine, atunci ai putea spune: "uita-te la niste fotografii cu peisaje". Pai, nu-i totuna! Imi place atmosfera de acolo si GATA! Nu stiu de ce dau amestecat episoade din serii mai vechi ( in care Claire traia), cu episoade dintr-o serie mai noua (a 7-a se pare) decat cea la care m-am oprit acum 2 ani si in care nu mai apare Tess.
Revenire: Din pacate din ultimele serii au disparut toate surorile McLeod, care moarta, care sub "protectia martorilor"...
Aveti aici TOTUL despre serial: serii, episoade, multe fotografii!
02 November 2007
26 October 2007
Amintiri cu parfum
Tot legat de miros, imi amintesc cat de mult imi placea mirosul lacului de unghii, care parca era parfumat, nu avea mirosul intepator de dizolvant din zilele noastre. Intotdeauna cand mergeam in casa unei colege de scoala, ma furisam in baie, unde mama ei isi tinea sticlutele cu oja, si imi dadeam, imi manjeam ( caci operatiunea era facuta in cea mai mare viteza) unghiile cu sidef roz. Eram innebunita dupa mirosul acela de acetona parfumata, imi miroseam incontinuu unghiile. Sa fi fost o amintire din alta viata, cand poate eram pictor si foloseam dizolvanti pentru culori...hehehe...?
22 October 2007
Bahlsen si Valea Nustiucui
Poti vedea AICI reportajul.
21 October 2007
Hir bun, ţarcă!
Pe la noi se obisnuieste ca atunci cand vezi o ţarcă, adica o cotofana, adica o pica-pica, sa zici: "Hir bun, ţarcă!" M-am intrebat de unde vine acest "hir", m-am gandit ca din engleza, de la "to hear", de fapt vine din maghiara si inseamna veste. Au ramas multe urme dupa ocupatia austro-ungara din Ardeal.
Azi am vazut o ţarcă...sper sa-mi aduca o veste buna! Sau poate musafiri. Inseamna si musafiri daca ea vine pe casa ta si bate din plisc.
20 October 2007
Fetele Gilmore
Singurul lucru de care nu m-am plictisit e muzica din final, care are un ritm sacadat si seamana cu o melodie populara romaneasca, fost generic la o emisiune nu-mi amintesc care...poate vechea "Floarea din gradina".
09.12.2007. Na, ca s-a terminat! Parca imi pare rau! Cand s-a difuzat prima serie pe Acasa, acum vreo 4-5 ani, nimeni nu l-a remarcat in Romania. Era programat la o ora imposibila, 12-13, si chiar mai tarziu cand era un succes in USA, la noi era strecurat printre telenovele, cu schimbari de ora neanuntate de prostii de la Acasa!
Mie mi-a placut de la inceput, ma distra si ma relaxa in acelasi timp. Faina atmosfera!
Pe Rory am luat-o model la Cinderella. Poza lui Sookie am pus-o pe un site de chat si un tip mi-a zis ca sunt draguta!
Piure' dulce de dovleac
Se coc in cuptor sau se fierb feliile de dovleac, se mixeaza sau se sfarama cu furculita, se adauga zahar pudra dupa gust, smantana sau frisca, nuci macinate, muult, muult rom!
Se orneaza cu amaretti sau cu frisca.
Daca va place piureul de castane o sa va placa si piureul de dovleac. Seamana...
19 October 2007
Aglio, olio e peperoncino
In putin ulei de masline se caleste un ardei iute si un catel sau mai multi de usturoi. Pastele fierte se arunca peste acest amestec si... gata mancarea.
Click pe IMG
18 October 2007
14 October 2007
Pasta polimerica (argila polimerica sau polymer clay)
- Livia, pasta de sare, ca pasta de sare, dar sa vezi din pasta polimerica ce minuni se pot face!
- Polyblog
- Step by Step
- ClayCave
- Fabrica de PC Fimo
08 October 2007
06 October 2007
Compot
Cine nu stie sa faca compot? Si de ce ar trebui sa faci compot cand poti sa mananci fructele crude? Pai, pentru ca esti racit si ai nevoie de o bautura fierbinte. Te-ai saturat de ceai cu lamaie.
Un amestec de mere, pere, prune, gutui ar fi excelent. Pe langa zahar si o felie de lamaie, daca mai pui si mirodenii din pliculetul acela pentru vin fiert, care contine: bucatele de coaja de portocala, cuisoare, scortisoara, stelute de anason, ghimbir si cardamom, rezultatul este miraculos.
05 October 2007
Cat de greu e rucsacul ?
04 October 2007
03 October 2007
Temele zilei
- Azi colegele mele si-au comparat si "analizat" analizele facute prin programul Nicolaescu. Unde e mai bine sa le faci? La stat, la privat sau la foarte privat? Daca ai cunostinte la Policlinica s-ar putea sa ai sansa sa ti se faca un set mai laaarg de analize, care s-ar putea sa fie si reale si din care sa poti descoperi daca duci pe picioare vreo boala grava, doamne fereste! Daca nu, te duci la privat, dar si aici sunt laboratoare si laboratoare.
- Un alt subiect: cel al contributiilor parintilor la scoala. Am auzit aberatii de genul: parintii trebuie sa cumpere huse pentru banci, jaluzele sau chiar banci noi. Anul trecut parintii au platit zugravitul unei clase. Si altele de acelasi fel...incredibil!
- Iar am inceput sa-mi cumpar reviste glossy, desi cand s-a zugravit biroul in care lucrez a trebuit sa arunc o lada plina de reviste de acest fel. Am jurat ca nu voi mai cumpara altele, tinand cont ca am dat un car de bani pe niste hartie lucioasa cu care nu pot nici macar sa ma sterg undeva. Pretextul e ca trebuie sa fiu la curent cu moda si rahaturile la moda, daca vreau sa desenez fashion.
01 October 2007
Prajitura cu mere rase * varianta cu 2 foi
250 g faina, 100 g zahar, 2 oua, coaja rasa de lamaie, 2 plicuri zahar vanilat,
75 g unt, 50 g smanatana.
Umplutura:
1 kg de mere, 1 lingura de margarina, 4 linguri zahar tos, 1 lingurita de scortisoara, 50 g gris.
Merele se rad, se storc, se calesc cu untul, se adauga zaharul, scortisoara, grisul, se lasa sa se raceasca.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat intr-un vas, se intind doua foi.
Se pune in tava prima foaie, se presara putin gris, se intind merele intr-un strat uniform, se acopera cu a doua foaie. Se coace 45-50 de minute. Se pudreaza cu zahar pudra imediat ce se scoate din cuptor.
30 September 2007
29 September 2007
Mani Pedi Party
"Mini Manicures and Pedicures for each girl in your party.
Manicures and Pedicures include everything you would expect at any upscale salon setting except for trimming of cuticles.
Each girl will have her hands and feet soaked and massaged, nails files and painted and cuticles pushed back. We will also bring plenty of glitter polish and rhinestones."
28 September 2007
Noul venit - O poveste ilustrata si colorata de Nicole Florian
o ferma cu animale si noul venit, un manz.
Rasfoieste cartea ilustrata de mine AICI!
25 September 2007
Nervi
23 September 2007
Pisicute din pasta de sare
daca masy solnej inseamna pasta de sare...
RETETA DE PASTA DE SARE:
INGREDIENTE:
- Faina alba
- Sare fina- daca vrei ca pasta sa iasa mai fina, macini sarea , daca vrei ceva mai rustic, lasi sarea mai grunjoasa
- Apa de la robinet la temperatura ambianta
- 1 cana de sare
- 2 cani de faina alba
- apa cat cuprinde ca sa iasa o coca maleabila, nu prea moale ca sa nu se lipeasca. Se framanta bine pana se omogenizeaza.
COLORAREA
Se poate face dupa coacere, cu aquarela, tempera, acrilice, sau inainte de coacere, colorand pasta inainte de modelare.
Puteti incerca mai multe metode.
Se pot folosi atat culori alimentare, cat si “mirodenii” cum ar fi cacao, cafea, scortisoara.
Tineti cont ca obiectul se decoloreaza dupa coacere.
CONSERVAREA
Pasta cruda se poate conserva in pungulite de plastic, dar e preferabil sa o utilizati in aceeasi zi.
Obiectele deja coapte se pastreaza un timp indelungat cu conditia sa fie date cu lac incolor pe toate partile dupa coacere.
Dupa modelarea obiectelor, in functie de fantezia fiecaruia, coacerea este partea cea mai importanta a procesului “tehnologic”.
- Uscarea in cuptor
Se face la o temperatura foarte mica (altfel obiectele se umfla si crapa) cu
Nu uitati sa inlaturati eventuala folie e aluminiu pe care ati pus obiectul, altfel, partea inferioara nu se va mai usca niciodata.
- Uscarea la aer sau pe calorifer
M-am molipsit si eu de la blogurile americane cu crafty, mitzi, mitzi, pitzi, pitzi, roz bombon, dungulite roz, bulinute, animalute...
Resurse inepuizabile!
dar si alte carti minunate, de exemplu de Mary Blair, AICI, toate astea facand parte din http://www.animationarchive.org/.
22 September 2007
Prajitura cu prune
Am cautat o reteta de prajitura cu prune cu foietaj, n-am gasit. Am gasit plum cake, clafoutis-ul frantuzesc, etc.
Pana la urma am facut iar cum mi-a venit inspiratia.
Am decongelat foietajul, unul nemtesc de la Plus. Am tapetat un vas rotund de sticla termorezistenta cu foaia de aluat. Am aranjat frumos prunele rupte in jumatate, le-am pudrat cu scortisoara din abundenta, peste ele am turnat urmatoarea compozitie, inspirata de retetele de clafoutis: 2 oua batute bine cu 4 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, o canita de lapte, 4 linguri de fainasi, daca vreti, si putin unt sau margarina topita. Am copt-o cam 40 de minute. Evident foaia nu a crescut, fiindca nu avea cum, dar nu e rea de loc.
In caz ca nu vrei cu foietaj poti sa folosesti reteta aceasta, care nu da gres niciodata si se pot pune orice fel de fructe de sezon.
Abtibilduri care imita rugina!
Abtibildurile, foarte reale, imita zgarieturi si rugina, transformand astfel masina intr-un vehicul numai bun de casat. Hotii nu vor mai fi tentati sa fure o masina care desi pare noua este deja ruginita si zgariata. Ramane de vazut daca metoda va functiona si in Romania."
Eu am alta idee: bogatii sa-si tuneze masinile cu carcase fals ruginite.
21 September 2007
Ou est mon Doudou?
Nu stiu de ce nu se dau seara filmele astea! Sunt atat de placute, cu putim suspans, putin umor, putin amor, actiunea se petrece in zilele noastre. Si joaca actori mari, cam asa cum la noi joaca in telenovele actori consacrati, la ei joaca in aceste filme pentru familie, sa zicem, de relaxare...
20 September 2007
Mancati ciocolata!
"La cioccolata fondente, a sole due ore dall’assunzione, provoca un miglioramento della funzione vascolare coronarica, una riduzione dell’aggregazione piastrinica e una vasodilatazione coronarica. Lo ha rivelato il professor Giovanni Spera, Ordinario di Medicina Interna all'Università “La Sapienza” di Roma, alla presentazione della Conferenza Italiana per lo Studio e la Ricerca su Longevità, Invecchiamento e Medicina Anti-Ageing. “Tutto dipende da un antiossidante polifenolico contenuto naturalmente nella cioccolata”, ha spiegato Spera, “ma è importante non abbinare questo alimento al latte, perché l’effetto positivo svanirebbe”.
Ciocolata amaruie, datorita unui oxidant polifenic, provoaca imbunatatirea sistemului vascular coronarian la doar doua ore de la inghitire, provocand reducerea agregarii piastrinice si o .... in concluzie, MANCATI CIOCOLATA! DAR! NU E BINE sa o asociati cu lapte, fiindca nu mai are acelasi efect!
CIOCOLATA :
è un antidepressivo: il cacao contiene difenildantonina, una sostanza antidepressiva; importante è anche il fattore psicologico-gratificante del cioccolato che aiuta a superare i momenti brutti della giornata;
è un blando stimolante grazie alla presenza della teobromina;
è ricco di minerali: ferro, magnesio, fosforo, potassio, calcio e pochissimo sodio;
è ricco di polifenoli, i più importanti antiossidanti;
aiuta a rispettare le diete; no, il mio amore per il cioccolato non mi ha fatto impazzire! una piccola quantità di cioccolato fondente, assaporato prima dei pasti, essendo subito assimilato, invia un’immediata sensazione di sazietà al cervello, utilissima quando abbiamo le calorie contate;
fa vivere a lungo! E’ la teoria di ARISE (Associazione Internazionale per la Ricerca nelle Scienze del piacere), che riunisce in tutto il mondo medici, psicologi, dietologi, ricercatori; qualche trasgressione, come un cioccolatino al giorno, aiuta il corpo perché fortifica il sistema immunitario e quindi le difese da ogni tipo di infezione.
protegge dalla trombosi; secondo l’Istituto di Tecnologia di Melburne, l’acido asteatico, contenuto in grandi percentuali nel burro di cacao, sarebbe utile a prevenire la formazione di grumi sanguigni;
è un ottimo alleato per la cura dell’herpes;
aiuta ad affrontare bene l’inverno: non a caso il massimo consumo di cioccolato avviene fra Natale e Pasqua; all’inizio dell’inverno il corpo richiede una dose maggiore di magnesio rispetto il resto dell’anno, e il cioccolato ne fornisce, piacevolmente, una buona scorta.
19 September 2007
Prajitura cu mere rase
Cantitati necesare:
Vreo 15 mere, 5 oua, 1 lingura de margarina, 1 lingura gris, 1 cana mica de ulei, 8-9 linguri de faina, 12 linguri de zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, 50 gr nuca de cocos.
Am pregatit merele din timp: le-am curatat, le-am ras, le-am stors de zeama in exces (ah! ce bun e sucul proaspat de mere!) si le-am calit cu 1 lingura de margarina. Am adaugat 4 linguri de zahar 2 pliculete de zahar vanilat si scortisoara multa. Le-am tinut pe foc, amestecand continuu, pana s-au inmuiat putin si au devenit un maglavais bun de intins , dar nu...gem, hehehe! La sfarsit am adaugat o lingura de gris. Le-am lasat sa se raceasca si intre timp m-am ocupat de blat.
Am separat albusurile de galbenuse, am batut albusurile spuma, cand spuma a devenit densa am inceput sa pun zaharul, 8 linguri, rand pe rand, continuind sa bat pana s-a dizolvat zaharul. Din aceasta zapada dulce am luat de-o parte o cantitate mica necesara pentru " glazura" ...Galbenusurile le-am amestecat cu 1 canita de ulei, am adaugat coaja de lamaie, 50 gr de nuca de cocos, putin praf de copt si le-am pus peste albusuri, amestecand usor, de jos in sus, cum se invata la cursurile cu durata scurta de la televizor...Urmeaza faina, 8 linguri, incorporata rand pe rand, usor, usor. Se toarna totul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Deasupra se pun merele usurel. Am copt prajitura vreo 45 de minute, la sfarsit am intins albusul spuma (rezervat anterior) peste prajitura si am pus-o din nou in cuptor 5 minute.A iesit incredibil de BUNA! Asta pentru ca nimeni nu si-a dat cu parerea si m-au lasat sa lucrez in liniste!
Am facut ceva?
- Zilele astea parca ar fi zilele Recunostintei, am mai primit un mesaj de multumire de la autoarea unei carti careia i-am facut niste ilustratii.
- Numai multumiri, dar bani nu-mi trimite nimeni? Era o gluma...
Il court, il court le fouret
In sfarsit am vazut la TV un film care m-a facut sa lacrimez, eu care ma emotionez greu la filme.Un film francais adorable, am si uitat ca francezii pot fi si ei draguti si plini de umor.
"Il court, il court le furet"
Dans le bureau d’un juge où ils sont convoqués pour divorcer, un jeune couple se souvient des moments forts de leur vie commune...
E foarte interesant construit din flash back-uri in care fiecare dintre soti isi aminteste versiunea lui pe care o povesteste judecatorului care urmeaza sa-i divorteze.
Trafic pe blog
Pe de alta parte, cum poti ajunge pe blogul meu tastand pe google "filme spirituale" sau "otet de mere"sau "biroul de sanatate si silueta" sau "cumpar vite de rasa" sau " ti amo amore mio" sau "intepaturi in degetele picioarelor"sau "ce trebuie sa stii ca sa devii lemnar"? Cum???Cum???
15 September 2007
Politia romana vegheaza
09 September 2007
09.09.2007 adica 9 9 9
Filmele de serie B
Am vazut si la italieni acest tip de filme, nenumarate cu carabinierii lor, multe cu familii normale, cu bunici, cu copii, cu lucruri de fiecare zi, in care omul simplu se simte incurajat de modele pozitive.
Romanilor ce li "se arata"? Daca te uiti la jurnale vezi fata hidoasa a Romaniei, daca te uiti la telenovele, cine a rezistat mai mult de 5 minute, vezi o lume a bogatilor sau o lume interlopa, fara nici o legatura cu lumea milioanelor de romani de conditie medie.
06 September 2007
Frig, frig!
02 September 2007
Ultimele carti citite
21 August 2007
Gomboţi cu prune
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, se scurg de apa, se curata si se zdrobesc, apoi se amesteca cu 2 linguri de ulei. Se adauga sarea, oul, faina si grisul. Trebuie sa se obtina un aluat mai moale care sa poata fi modelat. Prunele, carora li s-au scos samburii, se presara cu scortisoara si zahar vanilat. Se presara planseta cu faina si se intinde aluatul cu sucitorul in foaie de max.1 cm grosime. Se taie patrate, iar in mijlocul fiecarui patrat se pune o pruna sau o jumatate de pruna. Se formeaza bile cu mana trecuta prin faina. Se pun in apa clocotita si se fierb pana ies la suprafata. Intr-o tigaie se topesc 2 linguri de unt la care se adauga 4,5 linguri de pesmet. Se rumeneste pesmetul, se pun galustele fierbinti si se prajesc putin. Mie, cel mai mult imi place crusta care se formeaza cand sunt lasate un pic mai mult sa se rumeneasca. Se servesc calzi presarati cu zahar tos, numai tos! Asa-mi plac mie!
Simpatic link: My Boyhood's Hungarian Plum Dumplings
Antichitati
In fiecare dimineata baietii scot in sosea, dar peste drum de poarta lor, nu in poarta, doua fotolii stil (neidentificat), cu lemnaria vopsita intr-un auriu tipator, o masa (se vede a fi chiar antica si de demult) si pe masa o statueta din lemn, lucruri care stau in soare cat e ziulica de lunga. Azi dimineata cand am iesit sa plec la serviciu unul din baieti tocmai se lafaia intr-un fotoliu.