10 February 2007

Bifidus Esensis

Iaurtul de casa se face din lapte fiert+ adaos de bacterii. Ceea ce rezulta din fermentarea laptelui nefiert se numeste lapte prins sau lapte acru (in zona mea).
Reteta de iaurt, deci:
Se fierbe laptele, se lasa sa se raceasca putin, se adauga o 1 lingura de smantana fermentata la un borcan de iaurt. Se tine in bucatarie la temperatura camerei cam 12-14 ore. Nu stiu ce tipuri de bacterii contine, dar oricum cred ca sunt din cele prietenoase.

Despre bifidus esensis care se gaseste in celebrele iaurturi din comert:
Bifidus este o specie de bacterie din clasa bifidobacteriilor, care se gaseste in flora intestinala normala.Sunt nepatogene, deci nu fac rau. Ea exista totusi in cantitate mai mare la bebelusi, pentru a produce o rezistenta mai mare la infectii si pentru a nu se dezvolta alte microorganisme patogene, care sa afecteze organismul.

Bacteriile din specia bifidobacterium sunt considerate probiotice - adica sunt folosite ca sa amelioreze anumite probleme ale intestinului uman (cum ar fi constipatia, o digestie proasta a alimentelor, existenta unor microorg patogene, etc)
Aceste bacterii impreuna cu alte specii de bacterii din lapte produc fermentatia lactica, prin care laptele coaguleaza.Ele se gasesc in special in lapte pentru ca acesta are lactoza,(o substanta dulce) pe care o descompune in acid lactic, aciduland laptele si dandu-i un gust acrut.La temperatura mai crescuta, bacteriile astea se dezvolta, se inmultesc prin consumul lactozei ca hrana, si astfel rezulta iaurtul.
In intestinul uman exista o groaza de bacterii care digera hrana pe care o ingeram, iar bacteriile din lapte (sau fermenti, cum li se mai spune) sunt prietenii celor din intestin.
Bifidobacteriile sunt mai speciale pentru ca au o cale mai aparte de a fermenta lactoza, si prin asta produc niste efecte benefice pentru oamenii cu probleme, pe care celelalte bacterii le produc intr-o masura mai mica.
Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru celalalt iaurt la care face reclama, Actimel, care contine L.Casei imunitas, adica este o specie de bacterie care se cheama Lactobacillus casei, prezenta in lapte, si care poate secreta anumite "antibiotice" in intestin, omorand flora patogena si crescand imunitatea organismului.
Deci aceste bacterii nu au fost selectate degeaba,pentru a fi puse in laptele fermentat, principiul lor este unul benefic, dar...de la teorie la practica, este cale lunga...

No comments:

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD