10 March 2008

Surimi

Ce este in realitate SURIMI?

Este de origine japoneza si se face prelevand din carnea pestilor merluciu straturi compacte care apoi se utilizeaza pentru a forma acei cilindri coralii la exterior si albi in interior. Diferitele straturi sunt prelucrate ca sa stea compacte cu stabilizatori, polifosfati si zaharuri. Ultima faza este congelarea la -20 grade.
Este un aliment bogat in proteine si sarac in grasimi....dar...dar...din pacate poate sa contina conservanti si aditivi periculosi.
Atentie la eticheta: unele firme adauga o infima cantitate de glutamat, dar altele folosesc polifosfati care in cantitati mari pot scoate calciul din organism...
P.S. Experiment ratat: niciodata nu incalziti (eu am facut surimi cu paste si l-am pus in tigaie dupa ce am calit putina ceapa, peperoncino, telina cuburi si rosii taiate), la cald straturile se desprind si rezulta niste panglicute care fac un efect straniu. Gustul era de crab, cica... Dar eticheta era un roman fluviu: 28% peste + sorbitol, polifosfati, apa, amidon de grau, ulei vegetal, zahar, proteina de soia, sare, amidon modificat E1420, aroma de crab, albus de ou, E621, glutamat monosodic, coloranti! Enjoy!
Daca vreti sa experimentati totusi, puneti-l in salate reci taiat in rondele.

Carte de colorat cu IARNA * pe SCRIBD