M-am distrat copios la acest film! La un moment dat imi placea Woody Allen, filmele lui aveau o atmosfera interesanta, in multe din ele personajul principal era un intelectual sfasiat de mii de complexe si probleme filozofice, dar si de probleme de cuplu, de iubire neimpartasita, cateodata avea si umor...etc. Majoritatea filmelor lui au o lumina speciala, culorile au tonalitati blande si calde, spre sepia cateodata...Dupa ce a trecut de zona asta a facut si filme "adevarate", in care nu mai era implicat decat la modul voyeurist, in sensul ca (a spus chiar el asta, lucru pe care il banuiam demult) facea filme doar pentru placerea lui, pentru a da indicatii unei "prospaturi", pentru a se apropia de anumite actrite. Stiu ca e normal ca regizorii sa aiba in distributie noile staruri, dar el o face la modul personal.
De fapt, ce mi-a atras atentia la acest film a fost faptul ca personajul lui Owen Wilson l-a "reeditat" pe Woody Allen din vechile lui filme, unde il intruchipa de cele mai multe pe intelectualul cu mii de complexe si probleme existentiale, vesnicul scenarist sau scriitor balbait, sleampat si nesigur pe el. Pana si mersul era al lui WA, felul de a vorbi, balbaiala, totul era "copiat" de la WA. Daca ii punea si ochelari, era perfect.
18 May 2012
09 May 2012
22 March 2012
Aproape vara
Uau ce cald mi-a fost azi cand am iesit in oras, cred ca puteam sa merg in tricou! In schimb aveam bascuta pe cap si o haina groasa pe mine...ca sa nu racesc...mai tare decat sunt. Nu pot sa respir. Cred ca n-am mai fost racita de vreo 2-3 ani. Ce rau e!
04 February 2012
Cum se gestioneaza gerul in alte tari
Toata lumea crede ca in alte tari neajunsurile create de caderile de zapada se gestioneaza mai bine ca in tara de origine. Pe toate forumurile oamenii se plang ca autoritatile lor nu fac fata intemperiilor inghetate in comparatie cu autoritatile din Germania, Rusia, Ucraina, Suedia, Elvetia... "Bai, da' aia cum rezista in Siberia unde zapada e de cativa metri nu centimetri?" "Da' mai, da' in Germania stii ca fiecare trebuie sa-si curete trotuarul din fata si din jurul casei? Ia pune-l tu pe italian sa faca asta!" "Hai, mai taceti din gura, eu traiesc in Elvetia si nu e chiar asa cum se spune, si aici sunt probleme din cauza zapezii, intarzieri in transporturi, singurul avantaj e ca ti se restituie banii pentru deplasarea neefectuata." "E adevarat ca nu sunt probleme cu trenurile in Germania, da' stii tu cat costa un bilet de tren in Germania? Daca ar trebui italianul sa plateasca atata, mamma mia, ce galagie ar face!"
Si tot asa...De romani nu mai zic...
Si tot asa...De romani nu mai zic...
17 January 2012
La rivulutie!
A inceput revolutia la televizor!
Batranii mei stau cu ochii in televizor, si-au mutat scaunele mai aproape ca nu cumva sa le scape ceva!
Nu pot sa mananc la bucatarie din cauza indignatilor, analisti si analiste, care-si smulg parul din cap, se dau cu fundul de pamant, si urla ca nu mai pooot! Pacat ca nu mai pot, daca se schimba regimul isi pierd obiectul muncii, cum o sa-i mai plateasca mogulii daca nu mai au pentru ce sa se lamenteze catu-i ziulica de lunga, fraieri mai sunt!
Mie mi-e jena de sindicatele din Romania! Au stat cu capul la cutie atatia ani, si-au facut averi frumoase din tradarea sindicalistilor, iar acum au neobrazarea sa chitaie si ei! Rusine sa va fie! Pai voi trebuia sa fiti in fruntea manifestatiilor, mai pseudolideri!
Inainte de alegeri eram anti Basescu. Cei care l-au votat atunci, acum vor sa-l dea jos. Nu l-ati vazut inainte de a-l vota? Ce naivi!
Batranii mei stau cu ochii in televizor, si-au mutat scaunele mai aproape ca nu cumva sa le scape ceva!
Nu pot sa mananc la bucatarie din cauza indignatilor, analisti si analiste, care-si smulg parul din cap, se dau cu fundul de pamant, si urla ca nu mai pooot! Pacat ca nu mai pot, daca se schimba regimul isi pierd obiectul muncii, cum o sa-i mai plateasca mogulii daca nu mai au pentru ce sa se lamenteze catu-i ziulica de lunga, fraieri mai sunt!
Mie mi-e jena de sindicatele din Romania! Au stat cu capul la cutie atatia ani, si-au facut averi frumoase din tradarea sindicalistilor, iar acum au neobrazarea sa chitaie si ei! Rusine sa va fie! Pai voi trebuia sa fiti in fruntea manifestatiilor, mai pseudolideri!
Inainte de alegeri eram anti Basescu. Cei care l-au votat atunci, acum vor sa-l dea jos. Nu l-ati vazut inainte de a-l vota? Ce naivi!
17 December 2011
11 December 2011
Ana
Ana este iertata si binecuvanta si miluita de Dumnezeu. Sfanta Treime o tine in brate. Sufletul ei este PACE, LUMINA, IUBIRE! AMIN!
24 November 2011
Aleph * Still Breathing
Aseara am terminat de citit noua carte a lui Coelho, "Aleph". Cartile sale mi se par din ce in ce mai usor de inteles, nu stiu de ce, fiindca el scrie mai clar ( fara sa se fereasca de notiuni ezoterice explicite) sau fiindca am devenit eu mai "desteapta".
Tot aseara am vazut un film care mi-a pastrat partial starea cu care am ramas dupa citirea cartii lui Coelho. Era un film din 1997, "Still Breathing", tradus la noi "Fata din vis", in care un tip, fire artistica si visatoare, papusar, muzician si tot ce vrei, isi creaza mental si concret, decupind din reviste si reconstituind din bucatele imaginea unei fete pe care o considera "jumatatea lui". Fata ii apare si in flash back-uri dintr-o copilarie poate din alta viata. Crede ca trebuie sa mearga dupa ea in China, dar se dovedeste ca ea este a cote', la cativa km doar...etc...
Subiectul filmului este atat de generos, dar din pacate filmul e o mare ratare. Culmea e ca regizorul este si creatorul subiectului. Dezamagirea e cu atat mai mare! Omul si-a ratat filmul vietii lui! Acesta a fost si primul si ultimul sau film artistic, dupa acare a trecut in zona de media, televiziune, filme documentare.
De ce consider ca e un film ratat? Dintr-un simplu motiv: alegerea interpretilor. El este interpretat de Brendan Fraser, probabil la moda in acea vreme, un tip de 2 m, musculos si atletic, desi nu lipsit de un oarecare farmec, chiar nuantat, dar nu prea potrivit cu personajul. Sa zicem ca el ar mai fi mers, dar in rolul fetei au ales o actrita lipsita de sensibilitate, de nuante, o tipa rece si fara stralucire. Pacat! Pacat! Ar fi putut iesi un film genial.
Tot aseara am vazut un film care mi-a pastrat partial starea cu care am ramas dupa citirea cartii lui Coelho. Era un film din 1997, "Still Breathing", tradus la noi "Fata din vis", in care un tip, fire artistica si visatoare, papusar, muzician si tot ce vrei, isi creaza mental si concret, decupind din reviste si reconstituind din bucatele imaginea unei fete pe care o considera "jumatatea lui". Fata ii apare si in flash back-uri dintr-o copilarie poate din alta viata. Crede ca trebuie sa mearga dupa ea in China, dar se dovedeste ca ea este a cote', la cativa km doar...etc...
Subiectul filmului este atat de generos, dar din pacate filmul e o mare ratare. Culmea e ca regizorul este si creatorul subiectului. Dezamagirea e cu atat mai mare! Omul si-a ratat filmul vietii lui! Acesta a fost si primul si ultimul sau film artistic, dupa acare a trecut in zona de media, televiziune, filme documentare.
De ce consider ca e un film ratat? Dintr-un simplu motiv: alegerea interpretilor. El este interpretat de Brendan Fraser, probabil la moda in acea vreme, un tip de 2 m, musculos si atletic, desi nu lipsit de un oarecare farmec, chiar nuantat, dar nu prea potrivit cu personajul. Sa zicem ca el ar mai fi mers, dar in rolul fetei au ales o actrita lipsita de sensibilitate, de nuante, o tipa rece si fara stralucire. Pacat! Pacat! Ar fi putut iesi un film genial.
17 November 2011
Seamana cu...
Am gasit un blog foarte interesant cu asemanari intre diverse personaje contemporane sau nu. Am facut si eu cateva propuneri acolo, dar cum nu ma baga nimeni in seama, am hotarat sa le postez aici.
22 October 2011
Legatura dintre chakre si limbaj
De multe ori m-am intrebat de ce consideram o persoana care foloseste regionalisme, o persoana needucata si avem tendinta sa-l desconsideram, cuvantul in sine nu are aceeasi valoare, nu exprima acelasi lucru indiferent ce limbaj folosim, limba literara sau limba regionala? Care e diferenta intre "ptita" si "paine"? Nu exprima acelasi lucru?
Am gasit un articol foarte interesant pe site-ul lui Firicel Ciarnau (astrolog si numerolog), in care se face referire la vibratia cuvintelor in corespondenta cu efectul acestora in chakre.
Am selectat doar un fragment referitor la limbajul regional:
Chakra | Culoare | Planeta | Numar | Litere | |
Chakre inferioare | Muladhara | rosu | Marte | 4 | D, M, V |
Swadisthana | portocaliu | Soare | 1 | A, J, S | |
Manipura | galben | Luna | 2 | B, K, T | |
Chakre superioare | Anahata | verde | Venus, Neptun | 6, 7 | F, O , X, G, P, Y |
Vishudda | albastru | Jupiter | 3 | C, L, U | |
Ajna | indigo | Saturn | 8 | H, Q, Z | |
Sahasrara | violet | Mercur, Uranus | 5, 9 | E, N, W, I, R |
"Ardelenii au tendinta de a vorbi lent si de a inmuia consoanele. Sa vedem ce inseamna acest lucru din punct de vedere astrologic. De exemplu, ardeleanul care se indreapta catre Targu Mures spune ca el "mere la Muures". In acest exemplu, el "mananca" o consoana (g) si adauga o vocala in plus (dubland vocala u). Ca definitie, consoanele sunt de tip masculin, iar vocalele de tip feminin. Economisind o consoana el se deplaseaza spre partea feminina (Venus - armonie, eternitate, stabilitate emotionala). Dubland vocala u in limbajul vorbit, el se apropie de vibratiile lui Jupiter, evidentiind in mod involuntar optimismul de care dispune.
Alt exemplu: in Ardeal, cuvantul "bine" se pronunta "binie" sau "binye", iar "de" se pronunta "die" sau "dye". Inmuierea acestor consoane se realizeaza practic prin adaugarea unei vibratii de tip 9 (Uranus) sau 7 (Neptun), fapt care conform principiului actiunii si reactiunii, are un efect catalizator asupra functionarii chakrelor Anahata si Sahasrara. Acest stil de a vorbi destainuie preocuparea ardeleanului de a fi conectat la planurile superioare ale existentei.
Moldoveanul, pe langa tendintele enumerate mai sus, are obiceiul de a schimba silabele "ce" si "ci" in "se", respectiv "si". Sa vedem ce inseamna acest lucru din punct de vedere astrologic. Litera c se schimba in s - Jupiter se schimba in Soare. Daca analizam figura si tabelul de mai sus, vom putea observa faptul ca astfel o energie de tip superior, care apartine chakrei Vishudda se transforma intr-unul de tip inferior, coborandu-si vibratiile la frecventa chakrei Swadisthana.
Un exemplu asemanator, dar unul si mai drastic, exista in limba maghiara vorbita in zona Odorheiu Secuiesc. Chiar daca nu este vorba despre limba romana, exemplul merita a fi evidentiat, deoarece studiind-o, putem intelege cum se corupe o energie de tip superior prin simplul act al vorbirii. Imaginati-va ca intr-o zona a Romaniei, oamenii ar transforma, in limbajul vorbit, cuvantul "barza" in "bazza", "benzina" in "bezzina", "marsav" in "massav". De cele mai multe ori, sunetul "r", fiind succedat de "z" sau "s", se transforma in "z" sau "s". Astrologic, energiile definite prin vibratiile superioare ale planetei Uranus si ale chakrei Sahasrara, sunt trase in jos, in Ajna (Saturn) sau Swadisthana (Soare). Acest mod de a vorbi reflecta slaba preocupare a locuitorilor acestor meleaguri privind spiritualitatea.
Daca tot suntem la litera "r", merita sa vorbim despre inmuierea ei. Daca "r" este pronuntat pe jumatate, acest lucru inseamna o lipsa a energiilor de tip Uranus, deci lipsa curajului, mai ales lipsa curajului de a-si arata latura originala, de a se accepta pe sine, asa cum acest Sine este original, diferit de toti ceilalti. Pronuntand "miehe" in loc de "miere", coboram vibratia de tip Uranus a consoanei "r" spre "h" - Saturn. Cel care are o astfel de tendinta isi cauta siguranta interioara (Saturn), renuntand la independenta sa (Uranus)."
15 October 2011
Febra tricotatului
M-a apucat iar tricotatul. Imi pierd vremea pe diverse site-uri admirand modele si cautand fire.
Am gasit inspiratie cu carul. Pe DROPS sunt sute de modele.
Am gasit si Paradisul firelor (n-am incredere)..si KreativShop...sau Fili&Colori...Of!
Am gasit inspiratie cu carul. Pe DROPS sunt sute de modele.
Am gasit si Paradisul firelor (n-am incredere)..si KreativShop...sau Fili&Colori...Of!
14 October 2011
Dieta fortata
Din cauza unei stomatite nu mai mananc normal de o saptamana. Trist e nu ca n-am putut sa mananc, oricum intentionam sa incep o cura de slabire, ci ca mi-am dat seama ce mult mancam inainte! Tot timpul imi vine sa intind mana dupa o rontaiala, un covrig, un mar, o nuca (e sezonul nucilor proaspete!), un strugure (ultimii struguri!), o migdala...Groaznic! Auuu! Nu gasesc decat sticluta cu Aftolizol...
In tot raul e si un bine: cred ca am slabit vreo 2 kg...
Ce bine ar fi sa imi intre in reflex obiceiul de a nu rontai intre mese! Parca vad...
In tot raul e si un bine: cred ca am slabit vreo 2 kg...
Ce bine ar fi sa imi intre in reflex obiceiul de a nu rontai intre mese! Parca vad...
04 October 2011
23 September 2011
O calatorie spre marea interioara
Am redescoperit recent cartea lui Romulus Rusan "O calatorie spre marea interioara", o carte surprinzator de moderna, desi a fost scrisa in urma cu aproape 30 de ani! O lectura foarte placuta, nu inteleg de ce autorul a scris atat de putin, dupa Revolutie a mai publicat o singura carte, de ce oare, s-a sacrificat pe altarul familiei? A dorit sa ramana in umbra celebrei sale sotii, Ana Blandiana?
Aveti grija
Azi cad bucati de satelit din cer! Daca, dupa ce o sa va cada in cap si veti ramane teferi, o sa va vina ideea sa pastrati bucatica sau sa o vindeti pe eBay, sa stiti ca este proprietatea USA si s-ar putea sa raspundeti penal.
Satelitul se numea(!) Upper Atmosphere Research Satellite si misiunea lui era legata de culegerea de informatii (evident nu militare, nuuuu!) legate de stratul de ozon.
Satelitul se numea(!) Upper Atmosphere Research Satellite si misiunea lui era legata de culegerea de informatii (evident nu militare, nuuuu!) legate de stratul de ozon.
13 September 2011
Nimic nu se pierde: românul Sonel găteşte cu gaz de la vacă - Reportaj EVZ.ro
Nimic nu se pierde: românul Sonel găteşte cu gaz de la vacă - Reportaj EVZ.ro
Ca intotdeauna nu articolul este cel mai interesant, ci comentariile! Multi carcotasi pe lumea asta!
Ca intotdeauna nu articolul este cel mai interesant, ci comentariile! Multi carcotasi pe lumea asta!
07 September 2011
Marele actor Ion Marinescu
L-am vazut aseara pe marele actor Ion Marinescu in "Richard al III-lea". Incredibil! Mare, mare, mare actor! Butonam telecomanda, eram gata sa trec mai departe, dar acest om m-a impresionat, m-a socat, m-a blocat pur si simplu! Vai de capul meu! Nu exista in ziua de azi un actor atat de bun, de expresiv, de nuantat!
O sa intrebati: "da' cine-i Ion Marinescu?". Nu aveti de unde sa stiti. Am cautat pe Google ceva despre el, nu am gasit nici o data biografica, doar 2-3 poze razlete... Ce pacat!
M-am mai intrebat de multe ori, acesti incredibil de talentati oameni nu au urmasi, nu au avut niste colegi mai tineri, nu au rude, nu au pe nimeni pe lumea asta sa le pastreze vie memoria?
O sa intrebati: "da' cine-i Ion Marinescu?". Nu aveti de unde sa stiti. Am cautat pe Google ceva despre el, nu am gasit nici o data biografica, doar 2-3 poze razlete... Ce pacat!
M-am mai intrebat de multe ori, acesti incredibil de talentati oameni nu au urmasi, nu au avut niste colegi mai tineri, nu au rude, nu au pe nimeni pe lumea asta sa le pastreze vie memoria?
29 August 2011
Ce mai face Dan Nutu?
Conduce Atelierul Aristoteles, un "camp de antrenament" pentru creatie de filme documentare. Vezi aici.
27 August 2011
Keeping up with Nikita Mihalkov
De vreo trei zile ma tot uit la "Keeping up with the Kardashians"...(pana acum n-am avut dispozitia necesara) si ma minunez cum vreau sa ne convinga prin prostire ca si bogatii plang. Imi place cum inventeaza ei (ele- mai da' multe mai sunt!) conflicte imaginare de 2 lei. Imi place de ala micu, ptiu! sa nu-l deochi, seamana leit cu Varujan Vosganian!
Ieri, cautandu-le cu telecomanda pe K si K si K ..., am dat de Nikita Mihalkov care prezenta un documentar numit "Nikita Mihalkov si muzica picturii rusesti". Era cat pe ce sa trec mai departe, dar o samanta din cultura mea sadita cu multi ani in urma ma opreste..."hei, stai putin, chiar asa, sa treci tu peste Mihalkov pentru niste Columbence mai brunete?" Nu mi-a parut rau, am vazut tot un fel de reality show in care dialoguri imaginare erau purtate de personajele unor tablouri (capodopere ale picturii rusesti, care de Venetsianov, care de Shishkin, etc.). Un fel de "Keeping up cu mosieri, mosierese, poeti, servitoare, muzicieni celebri" care sporavaiau de zor despre viata lor "cotidiana". Imi placea cum zicea Mihalkov (ce sarmant si tanar era!): "hai sa ascultam acest tablou..." Cool!
Ieri, cautandu-le cu telecomanda pe K si K si K ..., am dat de Nikita Mihalkov care prezenta un documentar numit "Nikita Mihalkov si muzica picturii rusesti". Era cat pe ce sa trec mai departe, dar o samanta din cultura mea sadita cu multi ani in urma ma opreste..."hei, stai putin, chiar asa, sa treci tu peste Mihalkov pentru niste Columbence mai brunete?" Nu mi-a parut rau, am vazut tot un fel de reality show in care dialoguri imaginare erau purtate de personajele unor tablouri (capodopere ale picturii rusesti, care de Venetsianov, care de Shishkin, etc.). Un fel de "Keeping up cu mosieri, mosierese, poeti, servitoare, muzicieni celebri" care sporavaiau de zor despre viata lor "cotidiana". Imi placea cum zicea Mihalkov (ce sarmant si tanar era!): "hai sa ascultam acest tablou..." Cool!
25 August 2011
Lei vechi
Azi am gasit un plic cu cateva bancnote de lei vechi, cotrobaind dupa niste hartii prin sertare. Nu este o suma mare, mi-ar ajunge totusi sa-mi platesc telefonul (remember - denominarea s-a facut incepand cu 01.07.2005, iar leii vechi urmau sa mai aiba putere circulatorie pana la 31.12.2006).
Mi-a parut un pic rau ca i-am ratacit, mi-am zis..."poate nu i-am meritat" si i-am aruncat la loc in sertar. Dupa cateva minute m-am gandit ca poate totusi se mai pot schimba. Intr-adevar am gasit pe internet un articol in care scria ca leii vechi se mai pot schimba la sucursalele BNR din mai multe orase, dar si la BRD. OK, zic, hai sa recuperez plicul. Incep sa caut in sertar, dar nu mai gasesc plicul! Iau hartie cu hartie, nimic, plicul disparut. Mai, ce naiba, am visat? Iau din nou, plic cu plic, hartie cu hartie, nimic! Nu pot sa cred! Dupa ce am rascolit asa toate hartiile de vreo 4 ori, timp in care am resortat tot, rezultand inca o plasa de hartie de aruncat, ma resemnez si renunt. Cred ca am visat, totusi...
Cand sa inchid sertarul, mi se aprinde beculetul, ia sa vad, nu cumva a alunecat plicul din sertar pe deasupra?
Asa si era! Plicul meu statea la nivelul imediat inferior al bibliotecii, bine, mersi!
Acuma, intrebarea pe care mi-am pus-o, stiind ca nu o sa ma duc sa recuperez banii, este: "de ce a trebuit sa scotocesc hartiile de atatea ori, ce trebuia sa aflu de fapt?" Am gasit intr-adevar multe urme ale trecutului, multe secvente de viata mi s-au perindat prin creier, intrebarea este pentru care anume dintre ele am fost pusa sa scotocesc toate aceste hartii? Raspunsul se afla cel mai probabil in ultima selectie...Trebuie sa vad ce am scos la lumina ultima data...
Cursul USD era la 31.12.2006 2,5676, azi 2,9489, iar EUR era 3,33817, azi 4,2525...
Bine ca n-am gasit cateva milioane de lei...
Mi-a parut un pic rau ca i-am ratacit, mi-am zis..."poate nu i-am meritat" si i-am aruncat la loc in sertar. Dupa cateva minute m-am gandit ca poate totusi se mai pot schimba. Intr-adevar am gasit pe internet un articol in care scria ca leii vechi se mai pot schimba la sucursalele BNR din mai multe orase, dar si la BRD. OK, zic, hai sa recuperez plicul. Incep sa caut in sertar, dar nu mai gasesc plicul! Iau hartie cu hartie, nimic, plicul disparut. Mai, ce naiba, am visat? Iau din nou, plic cu plic, hartie cu hartie, nimic! Nu pot sa cred! Dupa ce am rascolit asa toate hartiile de vreo 4 ori, timp in care am resortat tot, rezultand inca o plasa de hartie de aruncat, ma resemnez si renunt. Cred ca am visat, totusi...
Cand sa inchid sertarul, mi se aprinde beculetul, ia sa vad, nu cumva a alunecat plicul din sertar pe deasupra?
Asa si era! Plicul meu statea la nivelul imediat inferior al bibliotecii, bine, mersi!
Acuma, intrebarea pe care mi-am pus-o, stiind ca nu o sa ma duc sa recuperez banii, este: "de ce a trebuit sa scotocesc hartiile de atatea ori, ce trebuia sa aflu de fapt?" Am gasit intr-adevar multe urme ale trecutului, multe secvente de viata mi s-au perindat prin creier, intrebarea este pentru care anume dintre ele am fost pusa sa scotocesc toate aceste hartii? Raspunsul se afla cel mai probabil in ultima selectie...Trebuie sa vad ce am scos la lumina ultima data...
Cursul USD era la 31.12.2006 2,5676, azi 2,9489, iar EUR era 3,33817, azi 4,2525...
Bine ca n-am gasit cateva milioane de lei...
24 August 2011
Puccini si Van Gogh
Au fost contemporani, Van Gogh s-a nascut in 1853, iar Puccini in 1858, dar vietile lor au fost atat de diferite, incat cei doi par sa fi trait la mii de ani lumina distanta unul de celalalt.
Despre viata de misionar a lui Van Gogh, despre dorinta lui de a deveni pastor, eu personal nu am citit niciodata sau poate nu am fost atenta la acest amanunt. S-ar putea sa-i fi citit biografia, dar din ce imi amintesc, intotdeauna accentul era pus pe asa-zisa lui nebunie si nu pe viata lui adevarata. In realitate, desi desena tot timpul, i-ar fi placut foarte mult sa devina predicator, mai ales ca preocuparea lui de baza era studiul Bibliei, pe care a si incercat sa o traduca in trei limbi, la un moment dat, cand se plictisea la serviciu... (avea un caiet ale carui pagini erau impartite in 4, pentru olandeza, engleza, franceza si germana). Familia l-a incurajat sa dea examen la scoala de teologie, dar a picat cu succes. Pleaca totusi la o scoala protestanta de langa Bruxelles, unde urmeaza niste cursuri timp de trei luni, dupa care i se permite sa lucreze ca misionar intr-o mica localitate miniera din Belgia, Borinage. Aici descopera viata cumplita a minerilor, carora le predica Biblia pentru a-i sustine moral, dar nu numai atat, isi consacra viata in totalitate acestor nefericiti, impartind cu ei ultima bucata de paine, dormind pe paie, imbracandu-se in zdrente ca si ei, coborand in mina. Evident, asta nu putea sa fie pe placul bisericii, de aceea Roche Dieu (asa se numea, Stanca Dumnezeu), seful sau, ii anuleaza misiunea, considerandu-l si agitator pe deasupra. Mai departe...se stie... sau nu, pe mine personal nu prea ma intereseaza. Ca sa inteleg ce fel de om era Van Gogh, imi ajunge prima parte. Restul e culoare!
Puccini, oh, Puccini! A trait o viata incredibil de glamouroasa, de sofisticata, de boema, o viata in care si-a savurat succesul din toate punctele de vedere: era bogat, mai ales dupa ce a scris "Tosca"(”Vissi d'arte, vissi d'amore”, o arie scrisa special pentru romanca Hariclea Darclée) era adulat, traia intr-o zona mirifica, la Torre del Lago, ii placea sa vaneze (incredibil, s-a si filmat in timp ce impusca o rata pe lac!), ii placeau noile inventii ale epocii, avea la un moment dat 15 automobile! A avut o viata sentimentala pe masura operelor lui (sau invers): a sedus-o pe sotia unui prieten de-al lui, a avut un copil cu ea, dar nu s-au putut casatori legal decat douazeci de ani mai tarziu, dupa moartea sotului inselat. Evident, ca orice italian, si-a inselat partenera de cate ori a putut. La un moment dat una dintre servitoare, acuzata de sotia lui ca are o legatura amoroasa cu el, se sinucide din disperare, stiindu-se nevinovata (episod utilizat in una din operele lui).
Sfarsitul a fost cumplit si pentru Puccini, a murit de un cancer la gat la varsta de 66 de ani.
Van Gogh a murit la 37 de ani...
Foarte interesant e ca amandoi, atat Puccini, cat si Van Gogh, incep sa puna bazele creatiei lor in perioada 1882-1883...
23 August 2011
12 August 2011
07 August 2011
06 August 2011
Schimbarea la fata a Mantuitorului
La şase zile după ce a spus ucenicilor Săi: "Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere" (Matei 16, 28; Marcu 9, 1), Iisus îi luă pe Apostolii Săi preferaţi: Petru, Iacov şi Ioan; ducându-i deoparte, urcă pe un munte înalt - muntele Taborului în Galileea - ca să se roage. Se cuvenea într-adevăr ca cei care aveau să asiste la suferinţa Sa la Ghetsimani şi care aveau să fie martorii cei mai importanţi ai Patimilor Sale, să fie pregătiţi pentru această încercare prin priveliştea slăvirii Sale: Petru, pentru că tocmai îşi mărturisise credinţa în dumnezeirea Sa; Iacov, căci a fost primul care a murit pentru Hristos; şi Ioan care mărturisi din experienţa sa slava dumnezeiască, făcând să răsune ca "fiu al tunetului" teologia Cuvântului întrupat.
El îi urcă pe munte, ca simbol al înălţării spirituale care, din virtute în virtute, duce la dragoste, virtute supremă care deschide calea contemplării dumnezeieşti. Această înălţare era de fapt esenţa întregii vieţi a Domnului care, fiind îveşmântat cu slăbiciunea noastră, ne-a deschis drumul către Tatăl, învăţându-ne că isihia (liniştirea) este mama rugăciunii, iar rugăciunea este cea care arată către noi slava lui Dumnezeu.
"Şi pe când se ruga, deodată, faţa Sa deveni o alta, Se schimbă şi sclipi ca soarele, în timp ce hainele sale deveniră strălucitoare, de un alb scânteietor, cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul" (Marcu 9, 3). Cuvântul lui Dumnezeu întrupat îşi arăta astfel strălucirea naturală a slavei dumnezeieşti, pe care o avea în El însuşi şi pe care o păstrase după Întruparea Sa, dar care rămânea ascunsă sub acoperământul trupului.
Sursa: OrtodoxWiki
Sursa: OrtodoxWiki
04 August 2011
NU SE MAI INTAMPLA NIMIC BUN PE LUMEA ASTA?
M-am saturat de toate ziarele (online), de toate televiziunile (de stiri, de film, de orice), de toate portalurile (yahoo si ce-or mai fi), ma uit cu frica, in diagonala la titlurile articolelor sa nu dau de orori, de mizerie si promiscuitate, pe internet si pe micul ecran.
Nu mai inteleg nimic, chiar nu se mai intampla nimic bun pe lumea asta?
Vad ca normalitatea a devenit o raritate.
Cum e lumea in mic, asa e si lumea in mare: peste tot se intinde ca o pelagra mica barfa, micul complot, mica urzeala, minciuna manipulatoare, totul este o susoteala pe la spate, toate lucrurile care altadata se intamplau in micul targ de provincie, acum se dezvaluie la scara planetara. Cine a mai murit, cine cu cine s-a cuplat, cine a mai divortat, cine pe cine da la oparte, cine s-a mai imbogatit, cine a mai saracit, toata planeta - o mahala insalubra.
Nu mai inteleg nimic, chiar nu se mai intampla nimic bun pe lumea asta?
Vad ca normalitatea a devenit o raritate.
Cum e lumea in mic, asa e si lumea in mare: peste tot se intinde ca o pelagra mica barfa, micul complot, mica urzeala, minciuna manipulatoare, totul este o susoteala pe la spate, toate lucrurile care altadata se intamplau in micul targ de provincie, acum se dezvaluie la scara planetara. Cine a mai murit, cine cu cine s-a cuplat, cine a mai divortat, cine pe cine da la oparte, cine s-a mai imbogatit, cine a mai saracit, toata planeta - o mahala insalubra.
05 July 2011
La masa cu Albert si Charlene de Monaco
«Un concentrato di sapori mediterranei, una cucina rispettosa dell'ambiente», queste erano le aspettative di Alberto e Charlene per il banchetto nunziale, che ha stupito, per squisitezza e semplicità. Alain Ducasse (?) ha proposto i barbagiuan (mancare nationala monegasca = un fel de ravioli umpluti cu frunze de sfecla si spanac, prajite in ulei), come mise en bouche, serviti tiepidi, dentro un tovagliolo immacolato. Come antipasto, servito in grande piatto ovale, é arrivato il muggine, pesce povero dei nostri mari, servito cotto e crudo, decorato con le tenere verdure appena colte nell'orto di Roc Agel. Pomodorini, fettine di barbabietola, zucchine trombetta e ravanelli crudi, marinati in olio d'oliva e spolverata di pepe, hanno fatto da décor a una suite di verdure appena cotte a vapore.
Finocchi, scaglie di sedano rapa, fiori di zucchina e di borragine con pomodoro confit, pesce bianche e gialle appassite, sono state condite con olio e olive nere , insieme a lamelle di mandorla. "Petali di bottarga diafani e profumati" hanno impreziosito l'insieme. Per il primo piatto, Ducasse ha scelto il farro novello, coltivato sulle colline della Provenza, cucinato come un risotto, con brumoise di carote, cipolla e sedano, champignon stufati in olio d'oliva, mescolati con uva passa, qualche fagiolo , il tutto condito con un pesto d'erbe, come la rocchetta, il basilico e qualche pinolo torrefatto. Lo zafferano coltivato nel sud della Francia, insieme ai gamberoni di San Remo, i filetti di triglia di scoglio e i calamaretti, le seppioline, i pesci San Pietro, é stato il protagonista del terzo piatto, il più importante per gusto e preziosità degli ingredienti.
Su un letto di patate cotte in un brodo di zafferano, avvolti nel colore giallo, i pesci e crostacei, pescati dall'ultima famiglia di pescatori locali, hanno espresso appieno il messaggio dei mitici sapori mediterranei. Frutti rossi, maturati al sole (cica fructe rosii, coapte la soare ....uau!) e gelato al latte delle vacche di Roc Agel (inghetata facuta din laptele vacilor autohtone...uau!!!!), sono stati serviti in una coppa di raffinato cristallo Saint Louis, con una colata di succo di fragole tiepido. Un palmier (pasticcino) ha accompagnato la dolcezza di questa fantasia di stagione. Per la torta nunziale, una base di biscotti alle mandorle, ricoperti da una fine compote di lamponi, una mousse leggera alla vaniglia, prima di un velo di cioccolato bianco, sono stati la base gormand del decoro di fiori della riviera e di proteas bianche, il fiore preferito dalla Principessa.
Per chiudere il pasto, non potevano mancare le paste di frutta al gusto di limone di Mentone e a quello di limoncello. Cinque minuscoli panini sono stati serviti durante la cena, distesi su una sbarra di porcellana bianca, delicatamente impastati da Jean Paul Veneziano, boulanger a Antibes e cotti nel forno dell'Hotel de Paris. Rotondo alle olive, michetta a l'olio d'oliva, pane alla borragine, focaccia infarinata e main di Nizza. Gérard Margeon, chef somelier dei ristoranti di Ducasse e Noel Bajor, chef somelier del Louis XV, hanno costruito l'accordo cibo e vini della cena.
Traducerea alta data...In concluzie ...peste, legume, fructe de mare, un tort fin cu fructe... totul foarte usoooor, sa nu le cada greu la stomac.
P.S. Au avut si focuri de artificii! Da, dar nici primarul nostru nu s-a lasat mai prejos, a dat cu bombardele duminica seara, cu ocazia nuntii lui. Diferenta de varsta dintre miri era cam la fel, vreo 20 de ani...
Si ce daca?
P.S. Au avut si focuri de artificii! Da, dar nici primarul nostru nu s-a lasat mai prejos, a dat cu bombardele duminica seara, cu ocazia nuntii lui. Diferenta de varsta dintre miri era cam la fel, vreo 20 de ani...
Si ce daca?
25 June 2011
Dupa ploaie
Azi a fost o vreme ca la munte, cu nori multi care se ridicau ca o ceata deasupra dealurilor.
16 June 2011
15 June 2011
In aceasta noapte, eclipsa totala de Luna!
Ce se va intampla, se poate vedea aici.
Am vazut-o! Am urmarit-o de pe la 10 pana dupa 12. Era senin si era instelat cerul de deasupra mea.... Luna era mica si rosie la inceput, apoi a inceput sa se "eclipseze" si era cam inchisa la culoare...
La un moment dat am vazut pe langa ea niste luminite care clipoceau, v-am prins, extraterestrilor! Era doar un avion, care se deplasa rapid, si pe care l-am si auzit putin mai tarziu, ca avioanele prima data le vezi, si abia dupa ce dispar vine si sunetul.
A propos:
O grupa de politisti la un test de verificare a cunostintelor ...
Un capitan intreaba: Ce face apa la 100 grade?
Un politist : Raspund eu, raspund eu. ...
Capitanul : Bine mai, zi tu.
Politistul: La 90 grade, apa face unghi obtuz.
Dupa ce-si pune mainile-n cap, capitanul pune alta intrebare :
- Care viteza e mai mare si de ce? A sunetului sau a luminii?
Un alt politai: Raspund eu ..
Capitanu: Da, te-ascult.
Politistul: Viteza sunetului e mai mare, pt ca, atunci cand deschid televizorul
intai se aude si dupa aia se vede.
Un altul il contrazice: Ba nu, viteza luminii e mai mare, pt ca avem ochii mai in fata decat urechile ..
Am vazut-o! Am urmarit-o de pe la 10 pana dupa 12. Era senin si era instelat cerul de deasupra mea.... Luna era mica si rosie la inceput, apoi a inceput sa se "eclipseze" si era cam inchisa la culoare...
La un moment dat am vazut pe langa ea niste luminite care clipoceau, v-am prins, extraterestrilor! Era doar un avion, care se deplasa rapid, si pe care l-am si auzit putin mai tarziu, ca avioanele prima data le vezi, si abia dupa ce dispar vine si sunetul.
A propos:
O grupa de politisti la un test de verificare a cunostintelor ...
Un capitan intreaba: Ce face apa la 100 grade?
Un politist : Raspund eu, raspund eu. ...
Capitanul : Bine mai, zi tu.
Politistul: La 90 grade, apa face unghi obtuz.
Dupa ce-si pune mainile-n cap, capitanul pune alta intrebare :
- Care viteza e mai mare si de ce? A sunetului sau a luminii?
Un alt politai: Raspund eu ..
Capitanu: Da, te-ascult.
Politistul: Viteza sunetului e mai mare, pt ca, atunci cand deschid televizorul
intai se aude si dupa aia se vede.
Un altul il contrazice: Ba nu, viteza luminii e mai mare, pt ca avem ochii mai in fata decat urechile ..
13 June 2011
Ne-au invadat ciorile
Croncane toata ziua, fac o galagie sinistra.
Au atacat ciresul si nucul din gradina vecinului. Altadata veneau toamna cand erau nucile coapte.
Am aflat ca au fost alungate din parcul orasului, le-au fost distruse cuiburile cu tunuri cu apa. Dar cum ciorile sunt foarte inteligente (se spune ca sunt mai inteligente decat multe animale), au gasit solutia, s-au instalat prin gradini.
Am aflat multe lucruri interesante despre ciori aici.
Au atacat ciresul si nucul din gradina vecinului. Altadata veneau toamna cand erau nucile coapte.
Am aflat ca au fost alungate din parcul orasului, le-au fost distruse cuiburile cu tunuri cu apa. Dar cum ciorile sunt foarte inteligente (se spune ca sunt mai inteligente decat multe animale), au gasit solutia, s-au instalat prin gradini.
Am aflat multe lucruri interesante despre ciori aici.
11 June 2011
Crema de unt pentru prajituri sau torturi
Nu prea mai e la moda, dar daca totusi faceti vreodata crema de unt, gasiti aici reteta si secretul pentru a nu se taia:
- 250 g unt
- 150 g zahar pudra
- vanilie sau rom, coaja de lamaie (portocala)
- zeama de lamaie sau portocala
- 100 ml lapte
Untul, care trebuie sa fie moale (scos din frigider cu mai mult timp inainte), se apasa cu lingura de lemn pentru a se scoate apa din el (de obicei untul cu 65% grasime contine incredibil de multa apa). Cand consideram ca nu mai are apa, adaugam zaharul pudra si incepem sa amestecam cu mixerul. Pentru a obtine o crema spumoasa, se toarna laptele fierbinte, putin cate putin si mixam incontinuu pana obtinem consistenta dorita. La sfarsit adaugam aromele. Este o crema baza careia ii putem adauga diferite arome, cacao sau ciocolata, caramel, etc.
Care ar fi secretul? Pai tocmai laptele fierbinte pentru ca omogenizeaza temperatura compozitiei si crema nu se mai taie.
05 June 2011
Castravetii pusi la zid
Nici cruzi, nici murati nu mai sunt buni. Sunt compromisi total in aceste zile: cei cruzi pentru ca sunt suspecti de E.Coli, cei murati pentru ca sunt cancerigeni. Potrivit unui studiu realizat de nu stiu ce institut de cercetari, care a analizat mortalitatea dintr-o regiune a Chinei, unde oamenii mananca multi castraveciori murati, s-a constatat
o frecventa mare a cancerului de esofag, determinat, se pare, de bacteriile care contribuie la fermentarea muraturilor.
Pe de alta parte, am citit ca substanta care determina gustul amar castravetilor este cucurbitacina, o substanta otravitoare. De evitat, deci. Azi am adus cativa castraveti din gradina, erau toti amari, amari.
O idee pentru gradina, de retinut: "Cand plantele au format 4-5 frunze, li se rupe varful. De la baza plantei vor creste noi lastari pe care se vor forma flori femeiesti care vor produce castravetii. Cand si acesti lastari ajung cu 5-6 frunze se ciupesc, repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.
Fara teama si fara mila..."
o frecventa mare a cancerului de esofag, determinat, se pare, de bacteriile care contribuie la fermentarea muraturilor.
Pe de alta parte, am citit ca substanta care determina gustul amar castravetilor este cucurbitacina, o substanta otravitoare. De evitat, deci. Azi am adus cativa castraveti din gradina, erau toti amari, amari.
O idee pentru gradina, de retinut: "Cand plantele au format 4-5 frunze, li se rupe varful. De la baza plantei vor creste noi lastari pe care se vor forma flori femeiesti care vor produce castravetii. Cand si acesti lastari ajung cu 5-6 frunze se ciupesc, repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.
Fara teama si fara mila..."
02 June 2011
O nunta de 3000 de persoane
Un primar dintr-o comuna din nordul Italiei a invitat la nunta sa, printr-un comunicat oficial, toata suflarea comunei, 3.301 persoane.
El spune ca avea doua posibilitati, ori sa se casatoreasca in secret, ori sa-i invite pe toti la nunta. Mirii nu vor cadouri, nuntasii daca vreau pot sa doneze ceva in scop caritabil.
Meniul consta in carnaciori la gratar, tort si vin Gewuerztraminer. Nunta se va tine in piata satului.
El spune ca avea doua posibilitati, ori sa se casatoreasca in secret, ori sa-i invite pe toti la nunta. Mirii nu vor cadouri, nuntasii daca vreau pot sa doneze ceva in scop caritabil.
Meniul consta in carnaciori la gratar, tort si vin Gewuerztraminer. Nunta se va tine in piata satului.
31 May 2011
29 May 2011
Adele
Cica ADELE e mai tare ca Lady Gaga! Cred ca de la ea m-a durut capul cand am ascultat-o la casti.
Versurile sunt foarte dure, sunt ca un blestem..."cine iubeste si lasa..." Feri Doamne!
Versurile sunt foarte dure, sunt ca un blestem..."cine iubeste si lasa..." Feri Doamne!
Rolling In The Deep
There's a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it's bringing me out the dark,
Finally, I can see you crystal clear,
Go ahead and sell me out and a I'll lay your ship bare,
See how I'll leave with every piece of you,
Don't underestimate the things that I will do,
There's a fire starting in my heart,
Reaching a fever pitch and it's bring me out the dark,
The scars of your love remind me of us,
They keep me thinking that we almost had it all,
The scars of your love, they leave me breathless,
I can't help feeling,
We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside your hand,
(You're gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat, (Tears are gonna fall, rolling in the deep),
Baby, I have no story to be told,
But I've heard one on you and I'm gonna make your head burn,
Think of me in the depths of your despair,
Make a home down there as mine sure won't be shared,
The scars of your love remind me of us,
(You're gonna wish you never had met me),
They keep me thinking that we almost had it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
The scars of your love, they leave me breathless,
(You're gonna wish you never had met me),
I can't help feeling, (Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside your hand,
(You're gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
Could have had it all,
Rolling in the deep,
You had my heart inside your hand,
But you played it with a beating,
Throw your soul through every open door,
Count your blessings to find what you look for,
Turn my sorrow into treasured gold,
You'll pay me back in kind and reap just what you've sown,
(You're gonna wish you never had met me),
We could have had it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me),
It all, it all, it all,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
We could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside your hand,
(You're gonna wish you never had met me),
And you played it to the beat,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
Could have had it all,
(You're gonna wish you never had met me),
Rolling in the deep,
(Tears are gonna fall, rolling in the deep),
You had my heart inside your hand,
(You're gonna wish you never had met me),
But you played it,
You played it,
You played it,
You played it to the beat.
22 May 2011
Trec avioane
Prin gradina pe la mine trec o multime de avioane. Cum ies din casa ma uit sus pe cer in dreapta, un avion, ma uit sus pe cer in stanga alt avion. M-am tot intrebat ce se intampla, cine "se exerseaza" pe cerul meu? Am aflat ca exista un site FlightRadar24 unde poti sa vezi ce avion trece, unde merge, de unde vine, la ce inaltime zboara, ce viteza are. Asa am vazut ca pe aici este culoarul care leaga Dubai, Kuweit, Doha, Abu Dhabi de Paris si Londra. Pe aici trec toti bogatii la shoping in Emirate si invers. Sa le fie de bine!
Asta-i ultima mea distractie, ma uit pe harta, vad cine trece, ies in curte si...uite-l ma! e aici pe cerul albastru cu firisorul alb de fum dupa el. Pa! pa!
Mama ma intreaba: "Vrei sa pleci undeva?". S-ar putea sa aiba dreptate, in subconstientul meu, cred ca m-as duce si eu in lume...
Asta-i ultima mea distractie, ma uit pe harta, vad cine trece, ies in curte si...uite-l ma! e aici pe cerul albastru cu firisorul alb de fum dupa el. Pa! pa!
Mama ma intreaba: "Vrei sa pleci undeva?". S-ar putea sa aiba dreptate, in subconstientul meu, cred ca m-as duce si eu in lume...
20 May 2011
Cum sa-ti construiesti propriul dig
Cica, singura casa care s-a salvat din inundatiile care au lovit sudul USA este aceasta, aflata pe raul Yazoo (adica Iazu), un afluent al lui Mississippi.
Un cititor explica cum a fost facut acest dig, adica faptul ca aici fost facute nu numai ridicari de pamant ci si impermeabilizari ale fundului si peretilor oblici, intariti cu un material numit bentonita sodica, ambalata in saci de panza gauriti, care la contactul cu apa se umfla pana la de 50 de ori volumul initial si formeaza un fel de argila impermeabila, motiv pentru care apa nu intra si nu iese. Aceasta solutie tehnica este folosita la impermeabilizarea gropilor de gunoi...
Exista pericolul ca, daca nu tii cont de nivelul maxim posibil de inundare in acea zona, sa te trezesti pe fundul "ligheanului" fara sa te mai poti salva.
Imi imaginez ca dupa ce trec inundatiile, toti vecinii vor lua modelul si se vor baricada in lighienase din-astea.
Un cititor explica cum a fost facut acest dig, adica faptul ca aici fost facute nu numai ridicari de pamant ci si impermeabilizari ale fundului si peretilor oblici, intariti cu un material numit bentonita sodica, ambalata in saci de panza gauriti, care la contactul cu apa se umfla pana la de 50 de ori volumul initial si formeaza un fel de argila impermeabila, motiv pentru care apa nu intra si nu iese. Aceasta solutie tehnica este folosita la impermeabilizarea gropilor de gunoi...
Exista pericolul ca, daca nu tii cont de nivelul maxim posibil de inundare in acea zona, sa te trezesti pe fundul "ligheanului" fara sa te mai poti salva.
Imi imaginez ca dupa ce trec inundatiile, toti vecinii vor lua modelul si se vor baricada in lighienase din-astea.
14 May 2011
Muzica ascultata la casti, vindeca sinuzita...
...constatare proprie si nedovedita stiintific...sau poate da, dar nu stiam eu.
Am descoperit ca de cand ascult muzica la (in) casti, au inceput sa mi se desfunde sinusurile si respir mai bine...Am crezut, initial, ca e din cauza noului parfum pe care il folosesc, dar, apoi am constatat ca atunci cand imi pun castile pe urechi, se intampla ceva in capul meu...!!!!
P.S. Din pacate, se intampla ceva rau...am reusit sa-mi provoc o durere de cap, ascultand muzica la maxim intr-o dimineata, la prima ora...Poate daca o ascultam mai tarziu...Oricum m-am lecuit...
Am descoperit ca de cand ascult muzica la (in) casti, au inceput sa mi se desfunde sinusurile si respir mai bine...Am crezut, initial, ca e din cauza noului parfum pe care il folosesc, dar, apoi am constatat ca atunci cand imi pun castile pe urechi, se intampla ceva in capul meu...!!!!
P.S. Din pacate, se intampla ceva rau...am reusit sa-mi provoc o durere de cap, ascultand muzica la maxim intr-o dimineata, la prima ora...Poate daca o ascultam mai tarziu...Oricum m-am lecuit...
16 April 2011
Untul ghee sau untul clarificat, la mare moda
Despre untul ghee si uleiul de masline in cartea lui Mencinicopschi "Revolutie in bucatarie":
"Cum se prepară untul Ghee?
Untul Ghee (899 kcal%) deja se găseşte în magazinele de specialitate, dar poate fi preparat şi acasă, foarte simplu: prin încălzirea untului obişnuit pe baie de apă. După topirea pe baia de apă se separă grăsimea, care formează un strat compact la suprafaţă. Se aruncă stratul apos de sub cel gras. Grăsimea clarificată astfel se pune la borcane (din sticlă, nu din plastic) închise la culoare şi se păstrează la frigider, sau chiar la temperatura camerei, ferită de lumină şi umiditate.
Consumul moderat de unt de către persoanele sănătoase, active, cu mecanism compensatoriu eficace nu este dăunător, dacă nu se depăşeşte cantitatea de 40 g unt/zi. Această cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi graşi saturaţi şi 300 kcal. Se ştie că numai cca 15 % din colesterolul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului, ceea ce înseamnă că numai 15 mg de colesterol vor fi absorbite în organism din cele 40 g unt, cantitate cu totul nepericuloasă.
Aceeaşi cantitate de uleiuri vegetale (floarea-soarelui, măsline) aduc un aport caloric de 360 kcal, superior untului.
Paradoxal, margarinele din prima generaţie, care nu conţin colesterol, sunt aterogene datorită acizilor graşi "trans" care perturbă metabolismul ficatului generând colesterol rău (LDL). Acesta se depune pe artere şi provoacă infarct de miocard şi accidente vasculare cerebrale (AVC).
ULEIUL DE MĂSLINE
Uleiul de măsline se obţine din fructele arborelui de măslin recoltate începând din luna noiembrie până în decembrie. Calitatea uleiului de măsline este puternic influenţată de natura terenului pe care cresc arbuştii, de tipul de livadă, de gradul de maturare a fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora şi de metoda de extracţie utilizată.
Atât datorită excepţionalei sale valori alimentare, cât şi din cauza preţului, uleiul de măsline este cel mai frecvent falsificat ulei.
Calităţile uleiului de măsline extravirgin
• poate fi considerat şi condiment datorită gustului şi aromei sale;
• are o înaltă digestibilitate;
• este uşor laxativ;
• este un aliment - medicament, iar vechii greci îl considerau cheia longevităţii şi a sănătăţii mentale."
"Cum se prepară untul Ghee?
Untul Ghee (899 kcal%) deja se găseşte în magazinele de specialitate, dar poate fi preparat şi acasă, foarte simplu: prin încălzirea untului obişnuit pe baie de apă. După topirea pe baia de apă se separă grăsimea, care formează un strat compact la suprafaţă. Se aruncă stratul apos de sub cel gras. Grăsimea clarificată astfel se pune la borcane (din sticlă, nu din plastic) închise la culoare şi se păstrează la frigider, sau chiar la temperatura camerei, ferită de lumină şi umiditate.
Consumul moderat de unt de către persoanele sănătoase, active, cu mecanism compensatoriu eficace nu este dăunător, dacă nu se depăşeşte cantitatea de 40 g unt/zi. Această cantitate aduce un aport de 100 mg colesterol (recomandarea este să nu se depăşească un aport zilnic de 300 mg colesterol), 20 g acizi graşi saturaţi şi 300 kcal. Se ştie că numai cca 15 % din colesterolul alimentar se absoarbe la nivelul intestinului, ceea ce înseamnă că numai 15 mg de colesterol vor fi absorbite în organism din cele 40 g unt, cantitate cu totul nepericuloasă.
Aceeaşi cantitate de uleiuri vegetale (floarea-soarelui, măsline) aduc un aport caloric de 360 kcal, superior untului.
Paradoxal, margarinele din prima generaţie, care nu conţin colesterol, sunt aterogene datorită acizilor graşi "trans" care perturbă metabolismul ficatului generând colesterol rău (LDL). Acesta se depune pe artere şi provoacă infarct de miocard şi accidente vasculare cerebrale (AVC).
ULEIUL DE MĂSLINE
Uleiul de măsline se obţine din fructele arborelui de măslin recoltate începând din luna noiembrie până în decembrie. Calitatea uleiului de măsline este puternic influenţată de natura terenului pe care cresc arbuştii, de tipul de livadă, de gradul de maturare a fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora şi de metoda de extracţie utilizată.
Atât datorită excepţionalei sale valori alimentare, cât şi din cauza preţului, uleiul de măsline este cel mai frecvent falsificat ulei.
Calităţile uleiului de măsline extravirgin
• poate fi considerat şi condiment datorită gustului şi aromei sale;
• are o înaltă digestibilitate;
• este uşor laxativ;
• este un aliment - medicament, iar vechii greci îl considerau cheia longevităţii şi a sănătăţii mentale."
14 April 2011
Retete de prajituri de Paste
PROIECT: "Eu ....... fac cele mai bune prajituri de Paste, sunt foarte inspirata, lucrez foarte repede, fac cele mai bune combinatii de ingrediente, uimesc pe toata lumea cu talentul meu de cofetareasa..."
In proiect:
- Baiadere
- Londoneri (?) un fel de Szekely Poronya. Ce dragut, am gasit-o si pe un site romanesc sub numele de Londoni
- Nylon Pie, adica celebra prajitura Televizor
- Prajitura cu miere (putin diferita de cum o stim noi)
- Cornuletele vanilate cu migdale (Kipferl)
- Cornulete cu nuca
- Rulada cu rom
- Fursecuri cu miere (turta dulce, ce mai!), astea se fac de Craciun, dar...
- Ferrero Rocher
- Din nou Ferrero Rocher (cu migdale)
- Baci di dama
- Baci di Alassio si alte minunatii pe GialloZafferano
- Celebrii Macarons (cu video)
- Brutti ma buoni uau!
...nu mai pot de atata dulcegaraie...mi-e rau...revin mai tarziu...urmeaza prajituri cu crema ...
09 April 2011
Vantule, vant nebun!
Doamne, ce vant! Te ia pe sus!
N-am auzit nicio avertizare pe tema asta... De ce? De unde vine? Cu ce scop?
L-au provocat rusii ca sa scape de radiatii????
N-am auzit nicio avertizare pe tema asta... De ce? De unde vine? Cu ce scop?
L-au provocat rusii ca sa scape de radiatii????
01 March 2011
26 February 2011
Dieta
Ce mananca si ce mai face ca sa arate asa:
Dimineata: fulgi de ovaz cu stafide, seminte de in, migdale crude, nuci si o cafea cu miere
La pranz, dupa antrenament la sala: salata cu spanac, leurda, stevie, salata verde, masline, rosii, piept de pui
Seara: supa de legume
Nu se atinge de cartofi prajiti, carnati, mezeluri, prajeli, foietaje, carne de porc, fast-food, sucuri
Nu recomanda in diete dulciurile, painea alba, orezul, pastele, strugurii si bananele
Mananca ceva dulce o data la doua saptamani, iar de doua-trei ori pe an nu consuma zahar timp de o luna
Merge la sala de trei ori pe saptamana, merge mult pe jos, alearga.
Dimineata: fulgi de ovaz cu stafide, seminte de in, migdale crude, nuci si o cafea cu miere
La pranz, dupa antrenament la sala: salata cu spanac, leurda, stevie, salata verde, masline, rosii, piept de pui
Seara: supa de legume
Nu se atinge de cartofi prajiti, carnati, mezeluri, prajeli, foietaje, carne de porc, fast-food, sucuri
Nu recomanda in diete dulciurile, painea alba, orezul, pastele, strugurii si bananele
Mananca ceva dulce o data la doua saptamani, iar de doua-trei ori pe an nu consuma zahar timp de o luna
Merge la sala de trei ori pe saptamana, merge mult pe jos, alearga.
Intrebarea nr.1: Mircea Badea ce mananca?
Intrebarea nr.2: Mircea Badea ce rol are in toata povestea asta, de a ajuns sa se laude cu ea ca si cum fata ar fi un trofeu personal?
Subscribe to:
Posts (Atom)