Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor
Consumul a cinci sau chiar mai multe mese pe zi de fructe si legume colorate constituie o parte din planul unei vieti sanatoase. De ce? Pentru ca fructele si legumele colorate asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o buna functionare a organismului si energie optima, protejeaza impotriva efectelor imbatranirii si reduce riscul de cancer si boli cardiovasculareEste esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.
Codul culorilor
Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;
* imbunatateste memoria;
* asigura o imbatranire lenta si naturala.
De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.
Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis:
* afine* coacaze negre* prune uscate* boabe de soc*
smochine* struguri* prune* stafide* sparanghel rosu inchis*
varza rosie* vinete* andive* piper negru*
Verde (pentru o sanatate de fier) - legumele de culoare verde au o mare concentratie de
substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor
antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intareste osatura si dintii.
Fructe si legume de culoare verde
* avocado* mere verzi* struguri verzi* kiwi* lamai verzi*
pere verzi* anghinare* sparanghel* broccoli*
varza de Bruxelles* varza chinezeasca* fasole verde* telina*
castraveti* andive* verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc)*
praz* ceapa verde* mazare* ardei verde* dovlecei
Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* combate bolile de inima;
* mentine colesterolului din sange la nivel normal.
Fructe si legume de culoare alba / cafenie
* banane* pere * curmale* nectarine*
piersici* conopida* usturoi* ghimbir* ciuperci*
ceapa* pastarnac* cartofi* gulii* porumb
Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
* mentinerea unei inimi sanatoase;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intarirea sistemului imunitar;
* reducerea riscului de cancer.
Fructe si legume de culoare galbena / portocalie
* mere galbene* caise* pepene galben* agrise*
smochine* grepfrut* lamai* nectarine* portocale*
mango* papaya* piersici* pere galbene* curmale*
ananas* mandarine* morcovi* ardei galbeni* cartofi*
dovleac* porumb* rosii galbene
Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare
rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente
benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor
si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
* mentinerea unei inimi sanatoase;
* imbunatateste memoria;
* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;
Fucte si legume de culoare rosie:
* mere rosii* portocale rosii* cirese*
merisor* struguri rosii* grepfrut rosu*
rodii* zmeura* capsune* pepene rosu*
sfecla rosie* ardei rosu* ridichi* ceapa rosie*
cartofi rosii* rosii