05 June 2007
Marti
Valuri de sinucideri.
Un vecin de la serviciu (adica locuia langa firma unde lucrez, il vedeam pe geam si comentam cu colegele, crestea un copil de 8 ani, singur fara sotie) s-a aruncat sub tren. Nu avea serviciu, in ultima vreme cerea bani imprumut de la toata lumea si cred ca o luase pe alcool.
Ne induiosam de fiecare data cand vedeam venind de la tara niste batranei, rude de ale lui, care erau prezenti intotdeauna cand copilul avea evenimente la gradinita si apoi la scoala.
04 June 2007
03 June 2007
Duminica
- Italienii astia sunt foarte amuzanti. Am vazut a 1000-a oara "Un medico in famiglia", mai bine zis ascultam in timp ce "lucram" la calculator, iar ultimele 20 minute chiar m-am dus sa vad o scena. Rafale de umor pe secunda. Cu Cettina si Giacinto (Giaci'!), cand se duce ea la seful lui sa intervina (dupa exemplul Toscai, a carei fana este). "Ti ho visto io, ti toccava il foulard!"Inainte de scena asta se plange ca seful nu i-a reinnoit contractul si ca prietena lui e exploatata ca servitoare. Servitoare? Ce servitoare? Sunt "au-pair" nu servitoare. Iar nonno Libero ii tine un discurs despre sindicat si cum ar trebui el sa lupte pentru postul lui de vigilante. Mortali!
- Am vazut ca mai nou, la noi, s-au adus (se gatesc, se vad la TV) o multime de retete din alte parti si, in special mediteraneene, foarte bune, foarte bine! Ingrediente si alimente care nu se gasesc, cel putin unde traiesc eu: sparanghel, carciofi, rucola, coriandru (verde), sofran (care se face din pistile de crocus, am vazut un film despre asta, poate fi inlocuit cu petale uscate de galbenele, care coloreaza si in plus sunt sanatoase), fructe de mare...lista deschisa... Da' dar eu pot sa merg in gradina si sa-mi iau tot felul de bunatati proaspete, nu exotice, dar... cum ar fi: morcovei, castraveciori, ceapa, fasolica verde, marar, busuioc, cimbru, menta, cirese, capsuni, trandafiri de dulceata...
- Maine imi pun la serviciu morcovi, sa vad daca rezist sau incep iar cu covrigii din foietaj, branzoaica din foietaj, etc.
- Bruschetta a modo mio: se prajeste paine (felii subtiri de max. 4 mm) in toaster, se unge cu putin, putin unt sau margarina, se presara mix de condimente pt. friptura si deasupra se pun felii de rosii, castraveti, ceapa dintr-o salata preparata cu otet, ulei.
02 June 2007
Sambata
- Eh, am reusit sa pun conta in biblioraft, ura!
- Si ce daca n-am facut nimic? Nu se termina lumea! Si daca se termina, ce?
- Azi am cules cirese desi mi-e frica sa ma urc pe scara.
- Mi-au iesit dovleceii, prima plantuta semanata de mine!
- Ce ti-e si cu blogurile, intri in (pe) blogul cuiva, te faci comod, te servesti cu ce gasesti pe acolo, mananci, bei, cotrobai prin frigider, cauti prin dulapuri, asculti muzica si, daca vrei lasi un mesaj de multumire la plecare.Am fost la Floare de Dovleac(nu-i spun pe limba ei sa nu se prinda c-am fost pe acolo, desi stie foarte bine pentru ca are camere de supraveghere) si m-am simtit excelent, am ascultat muzica, i-am studiat prietenii, m-am uitat la mobilier sa fur si eu modelul, a fost bellissimo, e un loc curat, linistit, ordonat, etichetat, eccezionale!
31 May 2007
A paisprezecea zi de concediu
Mai am un pic.
Am savurat aerul proaspat din gradina in timp ce culegeam fasole verde. Ce placuuut! 2 secunde, pentru ca imediat am simtit fumul de la vecinul pantofar care ardea resturile de cauciuc si facea un fum imputit.
M-am apucat cu greu sa fac ordine prin dulapuri. Am inceput cu teancurile de scrisori si vederi de toate felurile, cu posetele antice printre care si cea cu care am fost la Cernobal in 1986 (la Kiev) si care a ajuns o materie nedefinita, oare din cauza radiatiilor sau a timpului? Oricum e din material degradabil, nu ca sticlele si pungile de plastic.
Mi-am gasit si "sonatele" netrimise, care au o grafica impresionanta pentru varsta pe care o aveam atunci...
Scrisorile de la Carmen Eluta si Milena Coros (???).
Caiete program de la Bulandra (Chitimia de Baiesu cu Octavian Cotescu, Dan Nutu, Stefan Banica * Intr-o singura seara de Naghiu(?) cu Petre Gheorghiu, Irina Petrescu, Dan Nutu (again), Violeta Andrei * Tranzit de Zorin cu Victor Rebengiuc, Ileana Predescu, Cornel Coman), de la Nottara (Hamlet cu Stefan Iordache), aici l-am vazut pe scena intr-un spectacol de poezie pe marele Nichita Stanescu, precum si pe Augustin Doinas si altele pe care mi-e lene sa le mai scriu.
Am aruncat un sac de hartii si lucruri inutile.
EXP. Intepaturi, mancarimi la fata, convulsii slabe in zona ficatului, vibratii de-a lungul picioarelor. Nu m-am concentrat prea bine, era putina galagie.
27 May 2007
Duminica
- Au inflorit trandafirii de dulceata. Ce aroma, ce perfume!Vreti o inghetata de trandafiri si zmeura?
- Mama, ca de obicei e foarte preocupata de cum ii sta parul si sa nu se vada aparatul auditiv. O dau cu fixativ din abundenta. Se pregateste sa mearga la biserica. Ma mir ca nu se plange ca nu are ce sa imbrace. Face parada modei.
- Tata, cu programul lui de duminica: face supica sau ciorbica. Azi supica fiindca sunt Rusaliile. Poate si salata de boeuf...
- Dint nou despre bloggerii romani. Ce ma amuza e ca toti fac parte dintr-un cerc inchis, o lume buna de bucuresteni, se blogroll-eaza unii pe altii, isi lasa mesaje numai intre ei. Cu 1-2 exceptii, nu s-a uitat nici unul pe celelalte bloguri ale mele, macar din curiozitate... Daca nu faci parte din lumea lor, nu existi.
- Maria de Medeiros, actrita me adorata a fost la Cannes in juriu.
26 May 2007
Sambata
- Azi ...am inceput-o rau, iar ma doare capul, mai bine zis nu mai vad, mi se pune o ceata pe ochi si nu mai disting nimic, pe deasupra nici nu inteleg ce se vorbeste.
- Am gasit in Madame Figaro o recenzie la o carte de bucate cu ilustratii, cum m-am gandit eu sa fac pentru copii. Cacat! intotdeauna imi fura altii ideile sau le anticipeaza!
Elise Collet-Soravito, ex-styliste de mode, adore faire la cuisine et surtout les desserts. Dans ses recettes favorites, elle a puisé vingt-huit douceurs, des plus classiques aux plus étonnantes, pour nous les servir en dessins.
Sous son pinceau expert, chaque dessert est représenté sous les traits d’une créature singulière : une belle alanguie dans un décor jaune psychédélique pour la tarte au citron, une executive woman sur fond de billets de banque pour les financiers, une veuve italienne au décolleté vertigineux pour les Cannoli alla siciliana, etc.
On choisira sa recette en se promenant avec gourmandise d’une planche à l’autre. Au détour d’une page, on reconnaîtra le fauteuil Emmanuelle derrière la Crème au caramel renversante et c’est avec Catwoman que l’on apprendra à réaliser les langues de chat.
Féminin, contemporain… et très sexy, cet amusant recueil a tout pour convaincre nos amis les hommes de plonger eux aussi leurs mains dans la farine.
- Azi m-am uitat pe blogul lui IT Morar- calatoria in Noua Caledonie. Foarte frumos!
- Blogul meu a implinit un an, incredibil, cum a trecut?
- Iar se pregateste furtuna, in fiecare zi am avut parte de vijelii in ultima saptamana.
20 May 2007
Duminica
Pe YouTube gasesti orice
19 May 2007
Sambata
M-am intalnit acolo cu o vecina de vreo 80 de ani, care abia merge, aplecata, cu baston, vai de capul ei! Mi-ar placea sa stiu ce a votat.
Am facut praji cu urda. A iesit arsa putin, dar macar nu e lipicioasa.
08 May 2007
Pastiera Napoletana
Pastiera se face de obicei cu grau copt(fiert, cred). Tocmai ma gandeam ca graul poate fi inlocuit cu orez, cand am dat de o reteta de pastiera cu... cu... oooooreeez! Ura!
24 April 2007
10 alimente care te binedispun
2. Spinach - (rich in folic acid and soluble fiber)
3. Skim milk - (rich in Vitamin D and B12)
4. Ground flaxseeds (rich soluble fiber, omega 3 fats and folic acid)
5. Blackberries (rich in soluble fiber and folic acid)
6. Omega 3 fortified eggs - (rich in omega 3 fats, Vitamin D and B12)
7. Sardines ( rich in omega 3 fats and Vitamin D)
8. Soybeans - (rich in soluble fiber, folic acid and omega 3 fats)
9. Beans (rich in soluble fiber and folic acid)
10. Brussels sprouts (soluble fiber and folic acid)
Plus an extra for good luck!
11. Sunflower seeds - (rich in soluble fiber and folic acid)
16 April 2007
Adnkronos) - L'amore come una droga? Un paragone spesso utilizzato metaforicamente da poeti e cantanti, che oggi trova una consacrazione anche dal mondo scientifico. Una tesi discussa su 'Geo', il mensile di geografia e scienze umane Gruner+Jahr/Mondadori diretto da Fiona Diwan in edicola da domani, sabato 14 aprile, che dedica un ampio approfondimento ai legami tra attrazione fisica e meccanismi chimici, raccogliendo i pareri dei più accreditati esperti in materia. "Da un punto di vista psicologico l'amore non è altro che la soddisfazione di un desiderio, magari associato anche al raggiungimento di una certa stimolazione sensoriale. In gioco ci sono i concetti di piacere e gratificazione, che sono coinvolti anche nei comportamenti in cui si manifesta dipendenza", spiega a 'Geo' George Stefano, direttore del Neuroscience Research Institute alla Old Westbury di New York. In realtà la questione è più complessa e coinvolge anche fisiologia e biochimica: i più recenti studi infatti dimostrano che l'amore ha molti punti in comune con il fenomeno della dipendenza da droghe. In occasione del "primo incontro" si manifesta infatti nell'individuo una vera e propria tempesta che gli scienziati attribuiscono a una molecola, la feniletilamina (Pea), che induce effetti simili a quelli delle anfetamine e agisce sul comportamento amoroso regolando la produzione di due ormoni, la dopamina, un neurotrasmettitore che genera sensazioni gratificanti e piacevoli, e la noradrenalina, che provoca eccitazione ed euforia. "Si tratta di caratteristiche dell'amore romantico", chiarisce Helen Fisher, antropologa americana considerata la massima autorità in tema di biologia dell'amore. "Quella fase dell'amore che consente di concentrare un'enorme quantità di energia sul partner, che diventa l'unico motivo di interesse, al punto di non mangiare e non dormire più". Ma la fase dell'amore romantico è destinata a svanire nell'arco di un anno, per lasciare il posto a un nuovo periodo: "La fase dell'attaccamento", prosegue la Fisher, "in cui la coppia si prepara a mettere al mondo un figlio e ad accudirlo per gli anni a venire". Il passaggio è evidente anche a livello biochimico, come spiega a Geo Enzo Emanuele, del Centro Interdipartimentale di Ricerca di Medicina Molecolare di Pavia: "Mentre i neo-innamorati mostrano elevati livelli di una particolare sostanza, il fattore di crescita nervosa, nel corso del tempo la concentrazione di questa sostanza diminuisce. Si tratta di una molecola che aumenta quando sono in gioco solide interazioni sociali e in corrispondenza di forti emozioni e ansie". Inoltre nella fase dell'attaccamento tende a salire il livello di altri due ormoni, l'ossitocina nella donna e la vasopressina nell'uomo: sono gli ormoni dell'appagamento e della fissazione nella memoria di ricordi positivi. Il terzo sistema cerebrale analizzato dagli esperti infine è quello legato all'attrazione sessuale, che spinge gli individui ad accoppiarsi ed è legato essenzialmente alla produzione di testosterone. "In realtà", spiega ancora Helen Fisher, "questi tre sistemi possono funzionare benissimo anche in modo indipendente l'uno dall'altro". Oppure si possono intersecare, come quando, dopo aver fatto l'amore con una persona amica, ci si ritrova pazzamente innamorati: in questo caso l'elevato tasso di testosterone provocato dall'eccitazione sessuale induce un'alta produzione di dopamina e scatena l'amore. (Adnkronos) |
31 March 2007
28 March 2007
23 March 2007
Furtuna, vant, ploaie
Bietul tata statea in solar si cosea folia pe care i-o facuse vantul ferfenita!
De multe ori m-am gandit sa-mi fac un bagaj de supravietuire, in caz de ..."doamne fereste!"...
Ce ar trebui sa contina?
In primul rand... cardul :-)
20 March 2007
Azi am frecat menta
17 March 2007
Cu mama
Azi i-am pus "permanent" si am tuns-o.
14 March 2007
13 March 2007
As manca ceva dulce
Facem ceva foarte usor! Prajitura MARS!
Avem nevoie de:
6 batoane Mars
100 g de unt
100 g de orez expandat
Topiti untul si batoanele de Mars taiate in bucati mai mici. Puneti apoi orezul expandat, amestecati, turnati compozitia intr-o tava tapetata cu folie de Al si tineti la rece cam o ora, dupa care taiati prajitura in patrate mari... sau mici...
Intrebare legitima: N-am putea sa mancam batoanele Mars fara sa mai muncim atat?
Romantica * Taxi
Dar si:
Dragostea ca o pereche de pantofi
E cat se poate de normal
ma uit la tine cum iti mai arunci niste pantofi
pentru ca s au rupt si sunt foarte vechi
nu iti mai trebuie, nu ai ce sa faci cu ei
e cat se poate de normal
doar nu ai sa mergi toata viata cu aceeasi
pereche de pantofi
nu o sa porti acceasi poseta sau aceiasi cercei
refren:
dar daca nu iti mai trebuie dragostea mea
daca nu mai ai ce sa faci cu ea
nu o arunca asa, mai bine aseaz o undeva
aseaz o intr un loc cu multa lume
pe o strada aglomerata sau intr o sala de cinema
poate o gaseste cineva si are nevoie de ea
aseaz o undeva, aseaz o undeva, daca nu iti mai
trebuie dragostea mea
aseaz o undeva, aseaz o undeva, daca nu iti mai
trebuie
e cat se poate de normal
sa se adune foarte multe chestii de care nu mai ai
nevoie
te lovesti de ele prin casa si le arunci pe toate
intr o zi
ma gandesc ca asa se intampla si cu dragostea
mea
te impiedici de ea intr una si te gandesti ca n
are nici un rost sa o mai tii
si nu te gandi ca daca o lasi pe strada o sa o sa
dea vreo masina peste ea
ar fi spectaculos, dar nu sunt eu atat de
norocos
12 March 2007
Micul Print
Micul Print * o carte minunata!
Am avut-o si eu, chiar asta(cu coperta identica), dar am rupt-o la nervi cand eram mica.
Second hand
Tot poporul era dimineata la cumparaturi. M-am ales si eu cu o pereche de sandale albe noi, noute, captusite cu piele, pt. ca am convins-o pe o colega ca nu sunt pentru ea, sunt mai mult pentru babete.
10 March 2007
Ati auzit de Balanescu Quartet?
Balanescu Quartet
Gyorgy Ligety
P.S. In fact, the first person who has spoken to me about Ligety (musician of Romanian origin) had been my friend Erica Chappuis, a great American artist.
Codul culorilor in alegerea legumelor si a fructelor
Consumul a cinci sau chiar mai multe mese pe zi de fructe si legume colorate constituie o parte din planul unei vieti sanatoase. De ce? Pentru ca fructele si legumele colorate asigura necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o buna functionare a organismului si energie optima, protejeaza impotriva efectelor imbatranirii si reduce riscul de cancer si boli cardiovasculareEste esential sa consumi legume si fructe de diverse culori pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor alimente.
Codul culorilor
Albastru / rosu inchis (invinge efectele imbatranirii) - legumele si fructele in aceste culori au o concentratie mare de substante fitochimice (antocianina si fenoli) care sunt studiate in prezent pentru proprietatile lor antioxidante si anti-imbatranire. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare albastra / rosu inchis pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;
* imbunatateste memoria;
* asigura o imbatranire lenta si naturala.
De retinut: curele de slabire bazate pe consumul de fructe si legume si evitarea grasimilor saturate si a colesterolului pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.
Fructe si legume de culoare albastra / rosu inchis:
* afine* coacaze negre* prune uscate* boabe de soc*
smochine* struguri* prune* stafide* sparanghel rosu inchis*
varza rosie* vinete* andive* piper negru*
Verde (pentru o sanatate de fier) - legumele de culoare verde au o mare concentratie de
substante fitochimice, precum indoli si luteina, care atrag atentia cercetatorilor datorita proprietatilor
antioxidante. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare verde pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intareste osatura si dintii.
Fructe si legume de culoare verde
* avocado* mere verzi* struguri verzi* kiwi* lamai verzi*
pere verzi* anghinare* sparanghel* broccoli*
varza de Bruxelles* varza chinezeasca* fasole verde* telina*
castraveti* andive* verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc)*
praz* ceapa verde* mazare* ardei verde* dovlecei
Alb (pentru vitalitate) - fructele si legumele albe si cafenii au o mare concentratie de substante fitochimice. Contin alicina, intalnita mai ales in plantele lefumicole din grupa cepei. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si legumelor de culoare alba si cafenie pentru ca ajuta la:
* reducerea riscului de cancer;
* combate bolile de inima;
* mentine colesterolului din sange la nivel normal.
Fructe si legume de culoare alba / cafenie
* banane* pere * curmale* nectarine*
piersici* conopida* usturoi* ghimbir* ciuperci*
ceapa* pastarnac* cartofi* gulii* porumb
Galben si portocaliu (antioxidanti foarte puternici) - fructele si legumele galbene / portocalii au o mare concentratie de substante antioxidante, precum vitamina C, carotenoid si bioflavonoid. Este recomandata includerea in dieta a fructelor si a legumelor de culoare galbena / portocalie pentru ca ajuta la:
* mentinerea unei inimi sanatoase;
* asigurarea unui aspect sanatos al corpului;
* intarirea sistemului imunitar;
* reducerea riscului de cancer.
Fructe si legume de culoare galbena / portocalie
* mere galbene* caise* pepene galben* agrise*
Rosu (pentru sanatate si vitalitate) - fructele si legumele de culoare
smochine* grepfrut* lamai* nectarine* portocale*
mango* papaya* piersici* pere galbene* curmale*
ananas* mandarine* morcovi* ardei galbeni* cartofi*
dovleac* porumb* rosii galbene
rosie sunt bogate in licopene si antocianina, substante fitochimice care au influente
benefice asupra organismului tau. Este recomandata includerea in dieta a fructelor
si legumelor de culoare rosie pentru ca ajuta la:
* mentinerea unei inimi sanatoase;
* imbunatateste memoria;
* reducerea riscului de cancer;
* influenteaza benefic tractul urinar;
Fucte si legume de culoare rosie:
* mere rosii* portocale rosii* cirese*
merisor* struguri rosii* grepfrut rosu*
rodii* zmeura* capsune* pepene rosu*
sfecla rosie* ardei rosu* ridichi* ceapa rosie*
cartofi rosii* rosii
08 March 2007
10 alimente pentru o vedere buna
Cele mai indicate alimente care te ajuta sa reduci riscul confruntarii cu afectiunile oculare sunt urmatoarele:
1. Pestele - este o sursa excelenta ce furnizeaza suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescentei maculare si pentru pastrarea sanatatii ochiului.
2. Spanacul, varza si salata - aceste plante sunt bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.
3. Oul - este bogat in cisteina, sulf, lecitina, amino-acizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.
4. Usturoiul si ceapa - prezinta, de asemenea, un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism.
5. Soia - scazuta in grasimi, bogata in proteine, soia este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta. Soia contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.
6. Fructele si legumele - contin vitamina A, C, E si beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sunt foarte importante pentru vederea diurna.
7. Afinele si strugurii - aceste fructe ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi vederea la intuneric in mai putin de 30 de minute.
8. Vinul - pe langa efectul cardioprotectiv, vinul contine nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles, nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat are urmari benefice pentru organism.
9. Alunele si stafidele - sunt unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.
10. Uleiul de masline - acest tip de ulei monosaturat este o alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.
MAI MULTE PENTRU SANATATEA TA!
P.S. Ce am mancat azi din toate astea? Nimic! In loc de soia am mancat mazare, in loc de ceapa am mancat praz si in loc de fructe si legume o bucatica de carnat...
07 March 2007
8 Martie
04 March 2007
Ce ziceti de o rulada speciala?
Blatul:
3 oua
50 g cascaval ras
1 lingurita mica de boia
2 linguri de pasta de tomate
75 g de faina
1 lingurita de praf de copt
putina sare
20 g de unt topit
Umplutura:
2 cutii de branza cu ierburi
(sau orice alta branza fina)
Cum procedati:
Separati galbenusurile de albusuri. Bateti spuma albusurile cu putina sare.
Bateti bine galbenusurile cu 120 g de apa clocotita, acestea trebuie sa-si dubleze volumul. Adaugati faina, praful de copt, untul topit, cascavalul ras, pasta de toamate si boiaua de ardei.
Amestecati bine, apoi adaugati albusurile batute spuma.Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie unsa cu putin ulei.
Coaceti 10 minute.
Dupa ce o scoateti din cuptor o rulati intr-un servet umed. Dupa ce se raceste o desfaceti usor si o ungeti cu branzica dupa preferinte.
Daca vreti sa fie "si mai si", puneti peste branza felii subtiri de prosciuto cotto.
Pofta buna!
17 February 2007
Brokeback Mountain
Citez dintr-o "cronica": "Incepeţi prin a descoperi peisajele de pe Brokeback Mountain!"
OOOOh, scuze, pai pentru peisaje a luat 3 Oscaruri?
Filmul a fost programat insa foarte inspirat in aceste zile cand sunt de actualitate relatiile nepotrivite dintre ciobanii romani si UE.
15 February 2007
O zi de primavara
- Doi lucratori de la firma care inlocuieste conductele de apa scoteau dintr-un canal ceva cacaniu cu o sticla de 2 litri careia-i taiasera partea de sus (am vrut sa zic gatul...).Tot coborau in gura de canal, urcau la suprafata si goleau sticla, si tot asa...
- O echipa de vreo 6 oameni de la RADP se ocupa cu taiatul crengilor copacilor de pe strada. Unul cu o drujba se urca pe o scara si taia crengile mai groase, altul venea cu o foarfeca si taia ramurile subtiri care mai ramasesera... Ca din intamplare, au decupat de la radacina unul dintre copacii care incurca lumea in fata unui magazin care urmeaza sa se deschida si pe care il incurca putin acel copac. Eu credeam ca trebuie aprobari pentru a taia un pom, un copac, ma rog...
- Escavatorul firmei de instalatii s-a postat in fata geamului nostru si a inceput sa sape o noua groapa in zona racordului de apa, groapa pe care tocmai o acoperise in urma cu cateva zile. Din greseala muncitorii legasera conducta de apa de la firma noastra la conducta vecinului. Din cauza asta nici nu aveam apa. Cum nu era nici curent, directoarea noastra cauta cu lumanarea prin subsol directia conductelor.
- La floraria de vis-a-vis era un dute-vino de barbati care cumparau flori pentru neveste si amante. Vanzatoarea de la florarie ne-a spus ca in ultima vreme multi barbati cumpara trandafiri carora trebuie sa le scurteze coada ca sa incapa intr-o punga, pe care amantul o agata de clanta usii amantei.
- Din decembrie anul trecut ne chinuim sa aflam ce magazin se deschide langa firma noastra.Fiecare dorea altceva: unele colege ziceau ca se va deschide un fast-food, sau in orice caz ceva cu mancare (ne era foame... ca de obicei), altele ziceau ca se va deschide un magazin cu fructe si legume ca sa-i faca concurenta magazinului alaturat care vinde numai fructe si legume stricate sau vestejite, altele ziceau ca poate va fi un magazin de "zdrente" sau "hortzopele", adica imbracaminte second hand, ar fi cam al cincilea din zona. In sfarsit azi au lipit firma : PAPETARIE si LIBRARIE. Doi baieti plini de sperante trebaluiau pe acolo. Mi s-a facut mila de ei, tocmai daduse faliment papetaria de dupa colt. Totusi, componenta LIBRARIE (fiindca mai exista doar una in acest oras) ar putea sa-i salveze de la faliment, eu voi fi un cumparator fidel. Poate si componenta ZIARE SI REVISTE... daca tin cont ca s-a desfiintat toneta din colt unde vindeau doi pensionari (o colega era suparata ca nu mai avea de unde sa-si cumpere Asul verde si Ce se intampla doctore)
11 February 2007
Un tangou in prerie (Sau dupa mine, "Un tango in preerie")
Romanul, desi o poveste de sine statatoare, este considerat de autor o continuare a marelui sau succes, intrucit personajul principal, ratacitorul si singuraticul Carlisle McMillan, e fiul nelegitim al fotografului Robert Kincaid, celebrul erou al Podurilor din Madison County. Aflat in cautarea unui colt de lume cu peisaje intinse si salbatice, Carlisle se stabileste intr-un orasel din Dakota de Sud, unde spera sa gaseasca linistea sufleteasca dupa care tinjeste. Dar, desi aceasta mica asezare izolata pare sa corespunda initial asteptarilor sale, tihna ii este in curind tulburata de hotarirea autoritatilor de a construi o autostrada care sa revitalizeze economia regiunii. Mai mult, nici viata sentimentala a lui Carlisle nu este lipsita de complicatii: la scurt timp dupa sosire, cunoaste doua femei la fel de frumoase si de independente, dar cu personalitati complet diferite: curajoasa Gally Deveraux si enigmatica Susanna Benteen, iar tulburatoarea poveste de dragoste care urmeaza isi va lasa pentru totdeauna amprenta asupra destinului sau.
Robert James Waller (n. 1939 in Rockford, Iowa) este scriitor, fotograf si muzician. A obtinut un doctorat in finante la Universitatea Bloomington, Indiana, apoi a predat la University of Northern Iowa. A debutat in 1992 cu Podurile din Madison County, cel mai mare bestseller american al tuturor timpurilor: tradus in 25 de limbi si vindut in peste 12 milioane de exemplare, a ramas timp de 150 de saptamini in fruntea listei de bestelleruri a ziarului New York Times. A fost ecranizat in 1995, cu Meryl Streep si Clint Eastwood in rolurile principale, in regia acestuia din urma.
10 February 2007
Bifidus Esensis
Reteta de iaurt, deci:
Se fierbe laptele, se lasa sa se raceasca putin, se adauga o 1 lingura de smantana fermentata la un borcan de iaurt. Se tine in bucatarie la temperatura camerei cam 12-14 ore. Nu stiu ce tipuri de bacterii contine, dar oricum cred ca sunt din cele prietenoase.
Despre bifidus esensis care se gaseste in celebrele iaurturi din comert:
Bifidus este o specie de bacterie din clasa bifidobacteriilor, care se gaseste in flora intestinala normala.Sunt nepatogene, deci nu fac rau. Ea exista totusi in cantitate mai mare la bebelusi, pentru a produce o rezistenta mai mare la infectii si pentru a nu se dezvolta alte microorganisme patogene, care sa afecteze organismul.
Bacteriile din specia bifidobacterium sunt considerate probiotice - adica sunt folosite ca sa amelioreze anumite probleme ale intestinului uman (cum ar fi constipatia, o digestie proasta a alimentelor, existenta unor microorg patogene, etc)
Aceste bacterii impreuna cu alte specii de bacterii din lapte produc fermentatia lactica, prin care laptele coaguleaza.Ele se gasesc in special in lapte pentru ca acesta are lactoza,(o substanta dulce) pe care o descompune in acid lactic, aciduland laptele si dandu-i un gust acrut.La temperatura mai crescuta, bacteriile astea se dezvolta, se inmultesc prin consumul lactozei ca hrana, si astfel rezulta iaurtul.
In intestinul uman exista o groaza de bacterii care digera hrana pe care o ingeram, iar bacteriile din lapte (sau fermenti, cum li se mai spune) sunt prietenii celor din intestin.
Bifidobacteriile sunt mai speciale pentru ca au o cale mai aparte de a fermenta lactoza, si prin asta produc niste efecte benefice pentru oamenii cu probleme, pe care celelalte bacterii le produc intr-o masura mai mica.
Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru celalalt iaurt la care face reclama, Actimel, care contine L.Casei imunitas, adica este o specie de bacterie care se cheama Lactobacillus casei, prezenta in lapte, si care poate secreta anumite "antibiotice" in intestin, omorand flora patogena si crescand imunitatea organismului.
Deci aceste bacterii nu au fost selectate degeaba,pentru a fi puse in laptele fermentat, principiul lor este unul benefic, dar...de la teorie la practica, este cale lunga...
28 January 2007
Sacher Torta * prajitura mea preferata
5 oua
150 g de unt
150 g de zahar
150 g de faina
150 g de de ciocolata
2 pliculete de zahar vanilat
dulceata de caise
PENTRU GLAZURA:
170 g de ciocolata neagra
5 linguri de zahar tos
15 g de unt
Incepeti prin a freca untul bine cu jumatate din cantitatea de zahar si zaharul vanilat. Adaugati ciocolata inmuiata la bain-marie, apoi galbenusurile, unul cate unul.
Bateti bine albusurile (cu un piculet de sare), incorporati restul de zahar.
Incorporati albusurile batute spuma in compozitia cu ciocolata. Adaugati faina.
Coaceti compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina cam 45 de minute.
Dupa ace s-a copt o scoateti din forma, o lasati sa se raceasca, dupa care o taiati in doua.O umpleti cu dulceata de caise si la sfarsit (daca mai ajungeti aici...), o glasati cu ciocolata.
Pentru glazura:
Topiti ciocolata in 2 linguri de apa, adaugati 5 linguri de zahar tos si la sfarsit untul.
Reteta preulata din magnificul blog de bucatarie frantuzeasca (si nu numai)
26 January 2007
Nu numai la Bucuresti
Aceasta defilare de supermasini se intampla in fiecare zi pe Strada 92, in fata intrarii " Y School", una dintre cele mai exclusiviste din NY. Din masini coboara copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani, intotdeauna escortati de baby sitter.
Numai ca locuitorii din zona protesteaza pentru blocarea traficului, in special la iesirea de la school, cand soferii parcheaza in zona cu mult timp inainte de iesirea copiilor si a insotitoarelor lor.
Directoarea scolii a trimis o scrisoare tuturor importantilor parinti pentru a le cere sa nu mai parcheze in fata cladirii.
06 January 2007
Din seria "CUM SA NE FACEM RAU" :Papanasi de orez
100 g di orez
500 ml lapte
coaja rasa de lamaie si portocala
scortisoara(orezul fara scortisoara nu are sens...)
zahar vanilat
2 linguri de zahar
1 lingurita de rom
3 oua
50 g di faina
zahar pudra
ulei pentru prajit
Se fierbe orezul in laptele indulcit cu zahar si aromat cu coaja de lamaie si zahar vanilat.
Se lasa sa se raceasca dupa care se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma, romul si faina.
Compozitia, sub forma de gogosele, se pune cu lingura intr-o tigaie unde se prajeste in ulei. Cand papanasii devin aurii(yam, yam) se scot pe un platou cu hartie absorbanta (mda, ca sa nu fie prea uleiosi), iar apoi se puf!puf! cu zahar pudra.
...SI VERSIUNEA LIGHT...
Compozitia se pune intr-un vas termorezistent si se da la cuptor 15-20 min.In felul acesta scapam si de ulei si de prajeli.
03 January 2007
Salata de orez
Se fierbe orezul mai intai, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu :
castraveciori murati taiati cubulete, boabe de porumb sau salata mexicana, mazare boabe, masline, ardei taiati cuburi, fasole boabe sau fasole verde scurse bine de lichid, si orice altceva iti place (ton in ulei sau piept de pui afumat sau prosciuto, etc). Pentru gust poti adauga sare, piper, lamaie, putin ulei de masline (daca vrei).
Simplu de tot!
16 December 2006
12 December 2006
Din nou despre Aida
11 December 2006
Radames se imbraca de la Prada
Milano – Roberto Alagna a parasit scena Operei Scala din Milano in timpul reprezentatiei cu Aida imediat dupa ce a cantat aria “Celeste Aida” din cauza fluieraturilor unor spectatori suparati pe comentariile sale din ziare referitoare la aprecierile publicului.
Mezzosoprana Ildiko Komlosi s-a trezit “duetand’ de una singura pe scena.
Muzica nu s-a intrerupt, dar chiar in momentul in care era pe cale sa se intample aceasta, directia a hotarat sa-l arunce in scena pe Antonello Palombi, dublura lui Alagna. Imbracat cu o pereche de jeansi si o camasa neagra (“Radames se imbraca de la Prada”- a comentat cineva), tenorul a intrat in scena printre strigatele de “rusine!” adresate lui Alagna.
03 December 2006
Un bulgare de huma
Exista scene de un comic irezistibil dar si scene aproape mistice.
Nu cred ca am vazut ceva mai emotionant in ultimii 15 ani.
GENIAL!
Fotografia pe care am pus-o este singura pe care am gasit-o cu afisul filmului.
Nu exista pe internet nici fotografii ca lumea cu Dorel Visan sau Adrian Pintea, singurele mai bune le-am gasit pe un site unguresc.
Cred ca artistii sunt vinovati pentru ca nu stiu sa se promoveze.
Nici unul nu are un website, de exemplu...
Prajitura cu fructe***Cea mai simpla prajitura!
2 oua
125 g zahar
100 ml ulei
100 ml suc de mere sau orice fel de suc neacidulat
140 g faina+1plic praf de copt.
100 g nuci sau migdale(...sau alune tocate, nuca de cocos, fulgi de ovaz sau chiar malai daca nu ai nimic din toate astea...), fructe fara samburi (visine, prune, caise, mere sau chiar dovleac copt, etc)~300g
Amesteci toate ingredientele (inafara de fructe) cu mixerul pina obtii un aluat fluid pe care il torni in tava antiaderenta sau yena. Pui apoi fructele peste aluat. Poti sa pui deasupra fructelor si nuci sau alune taiate, nu macinate.
Se coace in jur de 40-45 min.
02 December 2006
Lux pentru copii
Los Angeles Times analizeaza recenta manie a imbracamintei de lux aparuta in Statele Unite printer cei asa-zisi “tweens”, preadolescentii intre opt si doisprezece ani. Odata cu inceperea perioadei traditionale de shoping, un numar impresionant de copii se invarte prin magazine la vanatoare de achizitii firmate.
Fenomenul nu se limiteaza la cei care apartin clasei bogatilor, el s-a extins si asupra celor cu posibilitati modeste care vreau sa-si cheltuiasca micile economii asa cum le place lor.
“Magazinele de lux au inceput sa expuna marimi pentru copii la haine pentru adulti. Cei mici cunosc din ce in ce mai bine marcile, ajutati chiar de parintii lor care vor sa-si arate status-ul cu ajutorul copiilor.”
29 November 2006
19 November 2006
Undo
De cate ori gresesc ceva ca, de exemplu, mut un lucru dintr-un loc si nu-l mai gasesc, arunc o hartie la cos si pe urma constat ca aveam nevoie de ea, vorbesc urat cu cineva, mananc ceva ce nu trebuia, si altele de acelasi fel, vreau sa fac reflex "undo". "A face undo" nu este o expresie corecta, stiuuuu, este ca si cum ai zice "fac nefacute" sau "fac o nefacuta" sau ... ziceti voi cum e...
Revin in cateva minute... sau ore... sau zile....
12 November 2006
Istorie traita
Citez din cartea lui Hillary Rodham Clinton, "Istorie traita":
"Pe 13 noiembrie 1995, guvernul ramanea fara bani pe care sa-i poata cheltui, iar presedintele, pentru a respecta legea, trebuia sa opreasca activitatea administratiei...
O liniste ciudata s-a asternut peste Casa Alba. Majoritatea angajatilor... au fost trimisi acasa. Personalul din Aripa de Est a fost redus de la 430 la aproximativ 90 de persoane.
Guvernul a fost inchis timp de sase zile"
Aceasta se intampla dupa alegerile " midterm" din timpul primului mandat al lui Bill Clinton, cand republicanii au castigat alegerile si voiau sa-si impuna propriul buget cu care Clinton nu era de acord.
Eh, acum e viceversa.
09 November 2006
Lumi paralele
SECVENTA 2: O scoala dintr-un sat ( din Romania...) - copii care merg la scoala cu caruta.
04 November 2006
29 October 2006
20 October 2006
07 October 2006
IOAN SORIN APAN sau cum sa te imbraci cu cosmosul
His study of female costumes, particularly in Maramures, has led to the conclusion that the stiched patterns represent more than simple decorative motifs. The costume itself is "a temple carried on a living being." The symbolic language expressed on a costume links back to pre-history lore of an "axis mundi" centered on paradise island from which grew a primordial tree, its roots in hell and its branches reaching into paradise.
Duminicile si la toate sarbatorile, taranul iesea cu costumul sau, lucrat de el si de familia lui, nu atat de frumusete, ci pentru ca la sarbatori cerurile se deschid, lumea nevazuta se amesteca in lumea vizibila, duhurile circula si cele bune si cele rele. Batranii cu ochii spiritului inca deschisi, puteau vedea si o aripa de inger si o coada de drac. Azi, ochii nostri nu izbutesc sa vada duhurile. Taranii se ingroapa in costumul lor nu pentru frumusete, viermii nu apreciaza frumusetea unui costum, ci pentru puterea de protectie fata de demoni, in lungul treseu pe care il are de parcurs cel dus prin vami, spre lumea fara dor. Hainele erau adevarate arme spirituale. Taranca le facuse din tot sufletul ei - nemuritor fireste – cususe fiecare frunza, floare…avea memoria fiecare etape, de la lana bruta la fir, la tesatura. Fiecare impunsatura de ac trecuse prin zambetul, lacrima, dragostea, sperantele ei. Cusatura descrie chiar tinta calatoriei finale, locul din colinde: Vestmant lung/ Din cer pana-n pamant/ Scris e in spate,/ Scris e in piept/ De-amandoua partile/ E campul cu florile/ Jur-prejurul poalelor/ Scrisa-i marea tulbure/ Pe la gat, la cheutori/ Scrise-s sfinte sarbatori/ Pe la brau, pe la maneci,/ Scrise-s sfinte dumineci/ In mijlocul cerului/ Este un pom al raiului/ In varfutu' pomului/ Stau doua randunele/ Ce impleteau luminele/ Lumini galbene de ceara/ C-o venit Craciunul iara/ Sa vesteasca peste sat/ C-o venit nou imparat.
Ioan Sorin Apan spune ca taranul, de sarbatori, "se imbraca cu lumea". Hainele taranilor romani, si mai ales ale femeilor, nu sunt decat "naratiuni cosmologice, texte de imbracat, sunt vesminte purtatoare de har". Pieptarul cu flori nu este o simpla insiruire de flori si frunze, ci "pieptar cu raiul, cu cununa lumii".
Ouale incondeiate, la fel, poarta pe ele simboluri cosmologice, un cuc nu este o simpla pasare, ci acea PASARE care gestioneaza ciclul vietii, fixeaza acele calendarului solar. Iar melcul de pe acelasi ou ( cine poate ghici legatura dintre cuc si melc???) este asimilat ochiului taurului care pazeste Raiul incuiat (..daca am inteles bine...)