
05 December 2007
04 December 2007
03 December 2007
Operatiunea Panettone
Trebuie forta pentru framantat si rabdare pentru dospit!
- Nu se foloseste drojdia de bere, ci o drojdie naturala activa, obtinuta in casa.
- INGREDIENTE petru un panettone de 1 kg
Pentru prima framantare:
290 g faina
70 g zahar
160 g drojdie naturala activa (vezi mai sus)
3 galbenusuri
95 g apa
75 g unt moale
Pentru a doua framantare
145 g faina normala
25 g zahar
3 galbenusuri
45 g apa
12 g lapte praf
5 g sare
10 g miere
75 g unt moale
130 g stafide
60 g coaja de lamaie confiata
60 g coaja de portocale confiata
2-3 vanilii
1. Prima framantare ( se face SEARA ):
Faina, zaharul, drojdia si apa se pun intr-un vas si se incepe framantatul. Se pun galbenusurile unul cate unul si se framanta pana la absorbtie, dupa care se continua framantatul pana cand coca prinde nerv si se desprinde de vas. Se adauga apoi untul moale (nu topit) in trei patru reprize. Se continua framantatul inca cel putin 40-50 de minute, pana cand coca devine elastica.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut 12-15 ore. Volumul se va triplica.
Intre timp se pun stafidele la hidratat si se lasa 12 ore.
2. A doua framantare ( in dimineata urmatoare):
Intr-un vas se amesteca bine laptele praf, zaharul, putina sare, mierea, apa calduta si galbenusurile. Aceasta compozitie se incorporeaza putin cate putin in aluatul framantat cu o seara inainte. Se framanta din nou pana cand se obtine din nou, un aluat plin de nerv!
Se adauga apoi untul moale in trei patru reprize, se framanta iar si iar, cam 50 de minute.
Se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie si portocala, se framanta din nou!!!
Se lsa coca sa dospeasca vreo 20 de minute, dupa care cu mainile unse cu unt se ia coca si se pune in forma de hartie, care va fi pusa intr-o forma de copt (ati inteles?).
Se lasa la dospit intr-un loc cald( aprox.30 grade) si umed pana cand coca ajunge la marginile tavii.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 grade.
Se mai lasa la dospit inca o ora.
Se introduce apoi la cuptor. Dupa 6-7 minute se reduce temperatura cuptorului cu 15-20 de grade si se mai coace aprox. 40 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor se suspenda cu capul in jos ca sa se raceasca (faza asta n-am prea inteles-o...)

24.12.2007. Dupa zile si zile de framantari (psihice), am decis sa fac un panettone, dar numai...desenat...
Oricum voi manca unul de cumparat.
Uite aici niste profesionisti. Acum am inteles cum stau panetonii suspendati cu capul in jos!
Mai multe secrete si AICI>
01 December 2007
Cel mai simplu chec!

Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, aromele si putin praf de copt. Cate putin din fiecare compozitie se lasa deoparte pentru amestecul cu cacao si Ness.
Restul (albusurile si galbenusurile prelucrate) se amesteca usor, se dauga faina, cate o lingura pe rand, se pune rahatul. Compozitia se pune in forma(e). Deasupra se toarna amestecul colorat cu cacao in care se pune si Ness-ul nediluat. Se "marmoreaza" usor. Se coace 45 de minute.
20 November 2007
BACLAVA!!!!

Am gasit aici o reteta.
In cele din urma am reusit sa o si fac, pentru prima si poate ultima oara. Bineinteles am fost creativa si de data asta.
Pozitiv:
- pe langa nuci, am pus si doua pungulite de migdale (intentionam sa pun si nuca de cocos daca nu mi-ar fi ajuns nucile si migdalele)
- am pus zahar si in umplutura pentru ca nu am avut incredere ca siropul va patrunde peste tot
- am pus multa, multa scortisoara
- focul trebuie sa fie mai mic, sa nu se arda foile de jos
- siropul sa fie in cantitate mai mare (am pus doar 1 cana de apa, ar trebui 2)
11 November 2007
Cand se ia curentul
Am reusit sa citesc destul de mult din ultima carte a lui Coelho, "Vrajitoarea din Portobello", pe care am inceput-o cu mari rezerve pentru ca initial am avut senzatia de "deja vu" : autorul ia o tema si tese in jurul ei o poveste plina de "invataminte". Geniul scriitorului se manifesta insa in clipa in care iti ofera ceva profund si original, cand manierismul se transforma in adevar revelat prin initiere. Uneori, Coelho reuseste sa-ti dea senzatia ca iti spune ceva nou, desi se bazeaza mult pe documentare.
Personajul principal apartine comunitatii aflata in aceste zile in atentia Europei. Foarte interesante gene au acesti tigani! Pe de o parte par a reprezenta raul, prefacatoria, hotia, iar pe de alta parte au procentul cel mai mare de initiati in practici oculte. Ciudata combinatie!
10 November 2007
07 November 2007
03 November 2007
McLeod's Daughters


Revenire: Din pacate din ultimele serii au disparut toate surorile McLeod, care moarta, care sub "protectia martorilor"...
Aveti aici TOTUL despre serial: serii, episoade, multe fotografii!
02 November 2007
26 October 2007
Amintiri cu parfum

Tot legat de miros, imi amintesc cat de mult imi placea mirosul lacului de unghii, care parca era parfumat, nu avea mirosul intepator de dizolvant din zilele noastre. Intotdeauna cand mergeam in casa unei colege de scoala, ma furisam in baie, unde mama ei isi tinea sticlutele cu oja, si imi dadeam, imi manjeam ( caci operatiunea era facuta in cea mai mare viteza) unghiile cu sidef roz. Eram innebunita dupa mirosul acela de acetona parfumata, imi miroseam incontinuu unghiile. Sa fi fost o amintire din alta viata, cand poate eram pictor si foloseam dizolvanti pentru culori...hehehe...?
22 October 2007
Bahlsen si Valea Nustiucui
Poti vedea AICI reportajul.
21 October 2007
Hir bun, ţarcă!

Pe la noi se obisnuieste ca atunci cand vezi o ţarcă, adica o cotofana, adica o pica-pica, sa zici: "Hir bun, ţarcă!" M-am intrebat de unde vine acest "hir", m-am gandit ca din engleza, de la "to hear", de fapt vine din maghiara si inseamna veste. Au ramas multe urme dupa ocupatia austro-ungara din Ardeal.
Azi am vazut o ţarcă...sper sa-mi aduca o veste buna! Sau poate musafiri. Inseamna si musafiri daca ea vine pe casa ta si bate din plisc.
20 October 2007
Fetele Gilmore
Singurul lucru de care nu m-am plictisit e muzica din final, care are un ritm sacadat si seamana cu o melodie populara romaneasca, fost generic la o emisiune nu-mi amintesc care...poate vechea "Floarea din gradina".
09.12.2007. Na, ca s-a terminat! Parca imi pare rau! Cand s-a difuzat prima serie pe Acasa, acum vreo 4-5 ani, nimeni nu l-a remarcat in Romania. Era programat la o ora imposibila, 12-13, si chiar mai tarziu cand era un succes in USA, la noi era strecurat printre telenovele, cu schimbari de ora neanuntate de prostii de la Acasa!
Mie mi-a placut de la inceput, ma distra si ma relaxa in acelasi timp. Faina atmosfera!
Pe Rory am luat-o model la Cinderella. Poza lui Sookie am pus-o pe un site de chat si un tip mi-a zis ca sunt draguta!
Piure' dulce de dovleac

Se coc in cuptor sau se fierb feliile de dovleac, se mixeaza sau se sfarama cu furculita, se adauga zahar pudra dupa gust, smantana sau frisca, nuci macinate, muult, muult rom!
Se orneaza cu amaretti sau cu frisca.
Daca va place piureul de castane o sa va placa si piureul de dovleac. Seamana...
19 October 2007
Aglio, olio e peperoncino
In putin ulei de masline se caleste un ardei iute si un catel sau mai multi de usturoi. Pastele fierte se arunca peste acest amestec si... gata mancarea.

Click pe IMG
18 October 2007
14 October 2007
Pasta polimerica (argila polimerica sau polymer clay)

- Livia, pasta de sare, ca pasta de sare, dar sa vezi din pasta polimerica ce minuni se pot face!
- Polyblog
- Step by Step
- ClayCave
- Fabrica de PC Fimo
08 October 2007
06 October 2007
Compot

Cine nu stie sa faca compot? Si de ce ar trebui sa faci compot cand poti sa mananci fructele crude? Pai, pentru ca esti racit si ai nevoie de o bautura fierbinte. Te-ai saturat de ceai cu lamaie.
Un amestec de mere, pere, prune, gutui ar fi excelent. Pe langa zahar si o felie de lamaie, daca mai pui si mirodenii din pliculetul acela pentru vin fiert, care contine: bucatele de coaja de portocala, cuisoare, scortisoara, stelute de anason, ghimbir si cardamom, rezultatul este miraculos.
05 October 2007
Cat de greu e rucsacul ?
04 October 2007
03 October 2007
Temele zilei
- Azi colegele mele si-au comparat si "analizat" analizele facute prin programul Nicolaescu. Unde e mai bine sa le faci? La stat, la privat sau la foarte privat? Daca ai cunostinte la Policlinica s-ar putea sa ai sansa sa ti se faca un set mai laaarg de analize, care s-ar putea sa fie si reale si din care sa poti descoperi daca duci pe picioare vreo boala grava, doamne fereste! Daca nu, te duci la privat, dar si aici sunt laboratoare si laboratoare.
- Un alt subiect: cel al contributiilor parintilor la scoala. Am auzit aberatii de genul: parintii trebuie sa cumpere huse pentru banci, jaluzele sau chiar banci noi. Anul trecut parintii au platit zugravitul unei clase. Si altele de acelasi fel...incredibil!
- Iar am inceput sa-mi cumpar reviste glossy, desi cand s-a zugravit biroul in care lucrez a trebuit sa arunc o lada plina de reviste de acest fel. Am jurat ca nu voi mai cumpara altele, tinand cont ca am dat un car de bani pe niste hartie lucioasa cu care nu pot nici macar sa ma sterg undeva. Pretextul e ca trebuie sa fiu la curent cu moda si rahaturile la moda, daca vreau sa desenez fashion.
01 October 2007
Prajitura cu mere rase * varianta cu 2 foi

250 g faina, 100 g zahar, 2 oua, coaja rasa de lamaie, 2 plicuri zahar vanilat,
75 g unt, 50 g smanatana.
Umplutura:
1 kg de mere, 1 lingura de margarina, 4 linguri zahar tos, 1 lingurita de scortisoara, 50 g gris.
Merele se rad, se storc, se calesc cu untul, se adauga zaharul, scortisoara, grisul, se lasa sa se raceasca.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat intr-un vas, se intind doua foi.
Se pune in tava prima foaie, se presara putin gris, se intind merele intr-un strat uniform, se acopera cu a doua foaie. Se coace 45-50 de minute. Se pudreaza cu zahar pudra imediat ce se scoate din cuptor.
30 September 2007
29 September 2007
Mani Pedi Party
![]() |
Manicures and Pedicures include everything you would expect at any upscale salon setting except for trimming of cuticles.
Each girl will have her hands and feet soaked and massaged, nails files and painted and cuticles pushed back. We will also bring plenty of glitter polish and rhinestones."
28 September 2007
Noul venit - O poveste ilustrata si colorata de Nicole Florian

o ferma cu animale si noul venit, un manz.
Rasfoieste cartea ilustrata de mine AICI!
23 September 2007
Pisicute din pasta de sare
daca masy solnej inseamna pasta de sare...

RETETA DE PASTA DE SARE:
INGREDIENTE:
- Faina alba
- Sare fina- daca vrei ca pasta sa iasa mai fina, macini sarea , daca vrei ceva mai rustic, lasi sarea mai grunjoasa
- Apa de la robinet la temperatura ambianta
- 1 cana de sare
- 2 cani de faina alba
- apa cat cuprinde ca sa iasa o coca maleabila, nu prea moale ca sa nu se lipeasca. Se framanta bine pana se omogenizeaza.
COLORAREA
Se poate face dupa coacere, cu aquarela, tempera, acrilice, sau inainte de coacere, colorand pasta inainte de modelare.
Puteti incerca mai multe metode.
Se pot folosi atat culori alimentare, cat si “mirodenii” cum ar fi cacao, cafea, scortisoara.
Tineti cont ca obiectul se decoloreaza dupa coacere.
CONSERVAREA
Pasta cruda se poate conserva in pungulite de plastic, dar e preferabil sa o utilizati in aceeasi zi.
Obiectele deja coapte se pastreaza un timp indelungat cu conditia sa fie date cu lac incolor pe toate partile dupa coacere.
Dupa modelarea obiectelor, in functie de fantezia fiecaruia, coacerea este partea cea mai importanta a procesului “tehnologic”.
- Uscarea in cuptor
Se face la o temperatura foarte mica (altfel obiectele se umfla si crapa) cu
Nu uitati sa inlaturati eventuala folie e aluminiu pe care ati pus obiectul, altfel, partea inferioara nu se va mai usca niciodata.
- Uscarea la aer sau pe calorifer
M-am molipsit si eu de la blogurile americane cu crafty, mitzi, mitzi, pitzi, pitzi, roz bombon, dungulite roz, bulinute, animalute...
Resurse inepuizabile!
dar si alte carti minunate, de exemplu de Mary Blair, AICI, toate astea facand parte din http://www.animationarchive.org/.

22 September 2007
Prajitura cu prune

Am cautat o reteta de prajitura cu prune cu foietaj, n-am gasit. Am gasit plum cake, clafoutis-ul frantuzesc, etc.
Pana la urma am facut iar cum mi-a venit inspiratia.
Am decongelat foietajul, unul nemtesc de la Plus. Am tapetat un vas rotund de sticla termorezistenta cu foaia de aluat. Am aranjat frumos prunele rupte in jumatate, le-am pudrat cu scortisoara din abundenta, peste ele am turnat urmatoarea compozitie, inspirata de retetele de clafoutis: 2 oua batute bine cu 4 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, o canita de lapte, 4 linguri de fainasi, daca vreti, si putin unt sau margarina topita. Am copt-o cam 40 de minute. Evident foaia nu a crescut, fiindca nu avea cum, dar nu e rea de loc.
In caz ca nu vrei cu foietaj poti sa folosesti reteta aceasta, care nu da gres niciodata si se pot pune orice fel de fructe de sezon.
Abtibilduri care imita rugina!
Abtibildurile, foarte reale, imita zgarieturi si rugina, transformand astfel masina intr-un vehicul numai bun de casat. Hotii nu vor mai fi tentati sa fure o masina care desi pare noua este deja ruginita si zgariata. Ramane de vazut daca metoda va functiona si in Romania."
Eu am alta idee: bogatii sa-si tuneze masinile cu carcase fals ruginite.
21 September 2007
Ou est mon Doudou?
Nu stiu de ce nu se dau seara filmele astea! Sunt atat de placute, cu putim suspans, putin umor, putin amor, actiunea se petrece in zilele noastre. Si joaca actori mari, cam asa cum la noi joaca in telenovele actori consacrati, la ei joaca in aceste filme pentru familie, sa zicem, de relaxare...
19 September 2007
Prajitura cu mere rase

Cantitati necesare:
Vreo 15 mere, 5 oua, 1 lingura de margarina, 1 lingura gris, 1 cana mica de ulei, 8-9 linguri de faina, 12 linguri de zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, 50 gr nuca de cocos.
Am pregatit merele din timp: le-am curatat, le-am ras, le-am stors de zeama in exces (ah! ce bun e sucul proaspat de mere!) si le-am calit cu 1 lingura de margarina. Am adaugat 4 linguri de zahar 2 pliculete de zahar vanilat si scortisoara multa. Le-am tinut pe foc, amestecand continuu, pana s-au inmuiat putin si au devenit un maglavais bun de intins , dar nu...gem, hehehe! La sfarsit am adaugat o lingura de gris. Le-am lasat sa se raceasca si intre timp m-am ocupat de blat.
Am separat albusurile de galbenuse, am batut albusurile spuma, cand spuma a devenit densa am inceput sa pun zaharul, 8 linguri, rand pe rand, continuind sa bat pana s-a dizolvat zaharul. Din aceasta zapada dulce am luat de-o parte o cantitate mica necesara pentru " glazura" ...Galbenusurile le-am amestecat cu 1 canita de ulei, am adaugat coaja de lamaie, 50 gr de nuca de cocos, putin praf de copt si le-am pus peste albusuri, amestecand usor, de jos in sus, cum se invata la cursurile cu durata scurta de la televizor...Urmeaza faina, 8 linguri, incorporata rand pe rand, usor, usor. Se toarna totul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Deasupra se pun merele usurel. Am copt prajitura vreo 45 de minute, la sfarsit am intins albusul spuma (rezervat anterior) peste prajitura si am pus-o din nou in cuptor 5 minute.A iesit incredibil de BUNA! Asta pentru ca nimeni nu si-a dat cu parerea si m-au lasat sa lucrez in liniste!
Il court, il court le fouret
In sfarsit am vazut la TV un film care m-a facut sa lacrimez, eu care ma emotionez greu la filme.Un film francais adorable, am si uitat ca francezii pot fi si ei draguti si plini de umor.
"Il court, il court le furet"
Dans le bureau d’un juge où ils sont convoqués pour divorcer, un jeune couple se souvient des moments forts de leur vie commune...
E foarte interesant construit din flash back-uri in care fiecare dintre soti isi aminteste versiunea lui pe care o povesteste judecatorului care urmeaza sa-i divorteze.
Trafic pe blog
Pe de alta parte, cum poti ajunge pe blogul meu tastand pe google "filme spirituale" sau "otet de mere"sau "biroul de sanatate si silueta" sau "cumpar vite de rasa" sau " ti amo amore mio" sau "intepaturi in degetele picioarelor"sau "ce trebuie sa stii ca sa devii lemnar"? Cum???Cum???
15 September 2007
Politia romana vegheaza
09 September 2007
09.09.2007 adica 9 9 9
Filmele de serie B
Am vazut si la italieni acest tip de filme, nenumarate cu carabinierii lor, multe cu familii normale, cu bunici, cu copii, cu lucruri de fiecare zi, in care omul simplu se simte incurajat de modele pozitive.
Romanilor ce li "se arata"? Daca te uiti la jurnale vezi fata hidoasa a Romaniei, daca te uiti la telenovele, cine a rezistat mai mult de 5 minute, vezi o lume a bogatilor sau o lume interlopa, fara nici o legatura cu lumea milioanelor de romani de conditie medie.
06 September 2007
Frig, frig!
02 September 2007
Ultimele carti citite
21 August 2007
Gomboţi cu prune

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, se scurg de apa, se curata si se zdrobesc, apoi se amesteca cu 2 linguri de ulei. Se adauga sarea, oul, faina si grisul. Trebuie sa se obtina un aluat mai moale care sa poata fi modelat. Prunele, carora li s-au scos samburii, se presara cu scortisoara si zahar vanilat. Se presara planseta cu faina si se intinde aluatul cu sucitorul in foaie de max.1 cm grosime. Se taie patrate, iar in mijlocul fiecarui patrat se pune o pruna sau o jumatate de pruna. Se formeaza bile cu mana trecuta prin faina. Se pun in apa clocotita si se fierb pana ies la suprafata. Intr-o tigaie se topesc 2 linguri de unt la care se adauga 4,5 linguri de pesmet. Se rumeneste pesmetul, se pun galustele fierbinti si se prajesc putin. Mie, cel mai mult imi place crusta care se formeaza cand sunt lasate un pic mai mult sa se rumeneasca. Se servesc calzi presarati cu zahar tos, numai tos! Asa-mi plac mie!
Simpatic link: My Boyhood's Hungarian Plum Dumplings
Antichitati
In fiecare dimineata baietii scot in sosea, dar peste drum de poarta lor, nu in poarta, doua fotolii stil (neidentificat), cu lemnaria vopsita intr-un auriu tipator, o masa (se vede a fi chiar antica si de demult) si pe masa o statueta din lemn, lucruri care stau in soare cat e ziulica de lunga. Azi dimineata cand am iesit sa plec la serviciu unul din baieti tocmai se lafaia intr-un fotoliu.
19 August 2007
Wow, iar balsamul...
Hi! Mi se pare ca mi-am cumparat chiar marca respectiva...Rau, m-a dus de nas!
Alune
14 August 2007
Sfanta Maria Mare
08 August 2007
Poza zilei
- Azi am vazut un ordin de plata facut pentru un detinut pentru plata unui abonament la ziarul .........."LIBERTATEA"!
- Puteam sa fac pariu cu oricine si pe o suma mare ca in Romania nu va functiona sistemul Key Ticket!
- De ce e bine in Romania (pe langa faptul ca aici nu functioneaza nici un sistem oricat de perfectionat ar fi si oricat de testat este in orice tara):
- Aici poti sa-ti iei masteratul (cu 10) chiar daca nu stii sa scrii, important e sa o cunosti pe sefa comisiei care este prietena cu nasul de botez al fratelui cumnatului...
- Aici, daca esti sef, poti sa-ti folosesti subordonatii la tot felul de servicii pentru noua vila pe care ti-o construiesti. Pe barbati ii trimiti sa negocieze cu diferiti mesteri pe care ii aduci sa-ti lucreze la casa si pe care la sfarsit nu-i platesti pentru ca le spui ca nu-ti place cum au lucrat. Trimiti "baietii" in piata sa faca controale dupa care ei au grija sa-ti umple portbagajul cu diferite legume si fructe de sezon.
- Aici, poti in timpul serviciului sa pleci cate 2-3 ore ca sa-ti rezolvi problemele la firma pe care o ai.
- Daca esti sef de serviciu, vii la serviciu, dar nu faci nimic, nici nu stii ce ar trebui sa faci, oricum au grija subordonatii sa faca tot ce trebuie, tu iti iei doar stimulentele uriase la sfarsit de luna.
- Aici criteriile de stimulare se schimba cum vrea seful. In luna in care merge el in concediu, se dau stimulente si pentru zilele de concediu, cand mergi tu, nu se mai dau.
04 August 2007
Vinete portugheze
Deosebirea e ca anul acesta am avut vinete din gradina, nu am avut praz, am pus in schimb ceapa si in plus am facut o portie uriasa! Ah, ce bunatate!
01 August 2007
Badea Alexandru
Am gasit crochiurile... nu, nu era nud, avea chiar pantaloni!
29 July 2007
Jalebi
... si altele...ca de ex. utilizarea AGAR AGAR-ului pentru slabit. Veganii il folosesc la prepararea jeleurilor, ca sa nu arate toate mancarurile lor cum am zis mai sus, ci sa aiba o oarecare "tinuta".
Pe acolo am aflat ca avocado daca este lasat sa se coaca are gust de nuci si alune.
Dar hai sa-l linkez pe baiatul asta.
Vad ca ei mananca o paine numita seitan, preparata din faina normala + faina manitoba (nu stiu cum arata, dar cred ca e din USA), dar care dupa ce se framanta mult si bine, se spala tot atat de mult si bine in mai multe ape ca sa iasa amidonul, dupa care se fierbe... si ce mai ramane? glutenul...
20 July 2007
17 July 2007
14 July 2007
Sa vina odata!
- Azi, in timp ce imi luam rufele de pe sfoara, am vazut un avion care intra si iesea dintre nori, niste nori mari pufosi. Se vedea clara dara alba pe care o lasa in urma, si din cand in cand, clipocea in soare si carcasa avionului. Ma distram gandindu-ma ca la un moment dat il voi vedea explodand in aer...Nu, glumeam! Ma gandeam daca se vede din avion cum imi adun chilotii de pe sfoara... Intr-o anumita portiune cerul era limpede, albastru clar. Privit de jos, parea o barca pe o apa albastra cu spuma alba lasata in urma. Imi imaginam ca privesc de sus in jos... minunat!
07 July 2007
Schimbari II
Cateva strazi mai incolo se ridica un magazin Profi...
01 July 2007
Schimbari
28 June 2007
Din gunoi
Mi-e frig!
Anul trecut, in aceeasi perioada, scriam despre canicula insuportabila.
23 June 2007
Spaghetti cu dovlecel

Tai un dovlecel mic in jumatate pe lung, cureti miezul de seminte, daca are, tai jumatatile in feliute subtiri.
Calesti in ulei de masline putina ceapa, ardei iute taiat feliute si adaugi dovlecelul. Dupa ce acesta a devenit sticlos, adaugi putina Vegeta, o rosie taiata, o lingurita de zahar, piper. Lasi sa fiarba pana se inmoaie dovlecelul si rosia se transforma in sosuletz.
Adaugi cimbru verde si busuioc (din gradina) maruntit.
Pastele fierte dupa regulile stiute se arunca in combinatia obtinuta si se amesteca pe foc pentru a se imbiba cu nebunia de arome.
Am uitat! Daca vrei poti sa adaugi (la inceput, cand calesti dovlecelul) si un salam de calitate, un prosciuto cotto sau oricare alt mezel care aduce aroma de putin, putin usturoi, putina, putina afumatura.
Evident deasupra vei pune cascaval ras.
21 June 2007
Bunicu'
Tata nu avea inca 16 ani cand s-a hotarat sa treaca ilegal granita in Romania. Intr-o dimineata de aprilie, impreuna cu alti doi tineri, a plecat de acasa cu gandul sa ajunga la Bucuresti. Cei trei au pornit pe jos dimineata pe la ora 8, iar seara au ajuns in satul de granita. Au platit unui satean care facea pe calauza, cativa banuti ca sa le spuna pe unde sa treaca. Granicerii unguri patrulau de-a lungul unui parau, dar bornele de granita erau sus pe un deal impadurit. "Calauza" i-a sfatuit sa traverseze padurea si sa se ia dupa latratul caiinilor. Asa au si facut, iar cand au ajuns la prima casa, unde au vazut o luminita ("veghe") au intrebat-o pe femeia care locuia acolo: " Ce-i aici Romania sau Ungaria?" "Romania" - a venit raspunsul. Femeia i-a indrumat la pichetul de graniceri unde au mai gasit vreo 3 persoane. Pana dimineata s-au mai adunat vreo 30 de persoane. Era 15 aprilie 1942. Au fost trecuti intr-un registru, au fost incolonati si dusi la Biroul de Refugiati de la Turda. Aici au fost cazati intr-o scoala, urmand sa li se intocmeasca actele. Formalitatile au durat o saptamana, perioada in care refugiatii au fost dusi sa munceasca in diverse locuri, la sapat gradini, la plantat legume. Tata a fost dus la Statiunea Agricola unde semana mazare cu o masina. Atat de pasionat a fost toata viata de mecanisme incat si acum isi aminteste cu fascinatie cum functiona masinaria de semanat mazare.
Dup ce au primit Carnetul de Refugiat, au fost dusi la o mosie a unui general de langa Bucuresti, unde trebuiau sa munceasca si unde le-au fost "confiscate"(exact ca-n zilele noastre) Carnetele de Refugiat spre pastrare de catre mosier sau administrator. Fiindca le dadea numai ciorba de fasole cu mamaliga, tata s-a hotarat sa plece de acolo dupa 2 zile. A plecat singur, pe jos, la Bucuresti sa-l caute pe "oligarh" ca sa-si recupereze Carnetul de Refugiat, dar nu a reusit si s-a intors de unde a plecat. Dupa cateva zile mai multi refugiati s-au hotarat totusi sa paraseasca locul chiar si fara Carnete. Fiindca mai aveau si cate o adeverinta care dovedea situatia lor, invatati probabil de cineva priceput, au declarat pierdute Carnetele la Monitorul Oficial. In felul acesta in scurt timp au obtinut noi Carnete. Unii dintre ei aveau rude prin Bucuresti. Locul de intalnire al refugiatilor era Cismigiul. Aici tata s-a intalnit cu o persoana care o cunostea pe o matusa de-a lui care locuia in Bucuresti. Matusa avea o vecina, Aglaia, care avea un coafor pe str. Edgar Quinet, unde l-a luat si pe tata sa lucreze. "Si ce faceai acolo?" " Maturam parul, spalam pe jos, clientele ma trimiteau sa le cumpar tigari, imi ziceau tot felul de marci, si pana ajungeam la tutungerie uitam ce trebuie sa cumpar. Pana acolo tot ziceam "Regale", "RMS", dar cand ajungeam, nu mai stiam. Ii ceream tutungiului "moşini" in loc de chibrituri. "Mai copile, de unde esti, din Ardeal?"

Dupa vreo luna un consatean care lucra la restaurantul Tic-Tac, de pe Bd. Elisabeta, l-a intrebat daca nu vrea sa mearga sa lucreze in locul lui. A acceptat "oferta", si iata-l pe drumul spre destinul lui: BUCATARIA!. "Ce ai facut acolo? Am spalat vase pana mi s-au tocit unghiile, am spalat pe jos, am tocat carne, am curatat peste, apoi am avansat la prajit chiftele si peste..."
Dupa vreo luna s-a mutat la Consiliul de Patronaj, o cantina patronata de sotia Maresalului Antonescu, pe Calea Victoriei, unde lucra ca vaimoş, adica barman. Dupa alte 6 luni s-a mutat la "Doru' Ancutei", un restaurant de pe str. Alexandru Lahovary, unde era deja bucatar. Acolo l-a prins bombardamentul anglo-american din 4 aprilie 1944. Lucru ce l-a speriat atat de tare, incat a hotarat sa fuga la Turda.
Asta e o alta poveste...
L.E. 1 sept. 2019. Dacă ar mai trăi, l-aș întreba pe tata... știi că ai fost "coleg de serviciu" cu Maria Lataretu? Am citit că Maria Lataretu a cântat la Doru Ancutei din 1939 până în 1949, avea program de la 19 la 1-2 noaptea, după care făcea turul altor restaurante până dimineața. Ba mai mult, a "furat" din rețetele restaurantului, lucru pe care l-a făcut și tata, el gatea mai mult în stil regatenesc.
18 June 2007
Cat de sanatos/nesanatos am mancat azi
- Sanatos: 5 caise, ceai "picioare usoare"-cam 1 litru, 1 cana cu lapte si paine cu miere(o fi sanatos sa nu?), tarhonul proaspat din ciorba...si la ora 22:00, 2 morcovi si un mar.
- Nesanatos: cafea-vreo 3 cesti, covrigei buzoieni- aproape 1 punga, 1 orangina, 1 inghetata, ciorba cu smantana ( noroc ca friptura de miel era oribila si nu am mai mancat), o bucatica de branza, vreo 5 felii de franzela alba ca buretele fara nici o urma de substanta nutritiva(cred
17 June 2007
Tempura

Tempura lui Jamie Oliver, deci:
Pentru aluat :
- 1 cana de faina de malai a(nu stiu din care, la noi nu este, macinata f. fin - eu nu pun)
- 2 cani faina de grau
- apa racita cu gheata sau la frigider
- sare nu cred ca se pune, pentru ca va fi sarat sosul
Pentru sos: (ma mir ca nu a pus sos de soia!!!):
- otet de orez (sau de vin)
- 2 linguri de zahar
- frunze de coriandru (la noi nu exista, eu as pune patrunjel)
- ardei iute
- putin usturoi (doar putin)
- sare, piper
Eu am facut de mai multe ori cu brocoli, rosii si ceapa. am folosit sos de soia.
14 June 2007
Bunicu'
Cedarea Ardealului in septembrie 1940 a dus schimbari in viata familiei. Tata statea acum cu parintii lui, dar nu se intelegea de loc cu mama lui care avea tot timpul reprosuri la felul cum a fost crescut de bunici. "O sa fac un copil pe care o sa mi-l cresc si o sa mi-l educ eu". Nu avea cum sa se innoade firul rupt al iubirii de mama atata vreme cat ea a venit foarte rar acasa in perioada in care lucra la Bucuresti.
Toate astea precum si regimul dur instaurat de unguri, printre care pregatirea militara a tuturor tinerilor care se facea de 2 ori pe saptamana, l-au determinat pe tata sa plece in Romania. Avea 16 ani.
Urmeaza...
Intrebari la care am primit raspuns
Raspunsul l-am intuit si eu: fiindca atunci cand s-au intalnit medicii ii dadeau 3 luni de viata. Ea i-a prelungit viata cu 7 ani.
Aseara cand am vazut ultima parte a emisiunii, nu mi se parea ca are raspunsuri de fiinta cu conexiuni paranormale. Azi am vazut insa partea care mi-a schimbat parerea. Este o fiinta superioara, gandeste asa cum mi-am imaginat, a povestit un vis premonitor sau mai degraba o stare de decorporalizare in care a vazut ca el era pe cale sa plece. Oricum tot ce s-a intamplat intre ei a fost un miracol. Ma intreb cum va trai ea de acum incolo- intrebare comuna. Raspuns de om superior: va trai sa-si indeplineasca misiunea ei pe pamant. Suferinta e mare, totusi. Nu-mi pot imagina. De ce as incerca?
13 June 2007
Bunicu'

Aceasta este povestea lui:
CAPITOLUL I
Parintii lui l-au lasat in grija bunicilor la o varsta foarte frageda, avea mai putin de un an cand ei au plecat dintr-un sat din Ardeal la Bucuresti, sa lucreze si sa faca bani, la fel cum pleaca azi romanii in Occident. Erau saraci si sperau sa-si poata cumpara niste pamant la intoarcere cu banii castigati la Bucuresti.
Fasole aita

Fasolea verde fiarta se combina cu: usturoi pisat in cantitatea dorita sau frunze verzi de usturoi pentru o aroma mai subtila, frunze de busuioc si patrunjel tocate marunt, ulei, otet sau lamaie felii taiata cu coaja cu tot, sare, piper, ardei iute taiat feliute.
Se mananca cu paine de casa prajita, crocanta.
Quelle surprise! Am gasit aceasta reteta si pe blogul lui Gustave!
11 June 2007
Luni
- Azi a plouat de dimineata, dezamagindu-l pe agricultorul No.1 al familiei care spera sa poata sapa malaiul(porumbul). Pana la urma tot a reusit.
- Am colorat blogul de hartie manuala in culori de pudra, culori calde. Unii ar putea spune ca sunt culori "combinezon".
- EXP>BIO: intepaturi in degetele piciorului drept, un gadilat(hihihi) in urechea dreapta, pe care l-am mai simtit itr-o zi, dar am crezut ca e de la par...
10 June 2007
Duminica
- Va fi foarte cald. Ma lalai in pijama si imi gasesc de lucru din nou la free coloring: am refacut octopusii sub forma de pagini de colorat.
- Un dezastru, mi se umfla picioarele ca din nou din cauza caldurii, ce senzatie!
- Nici un registru sau jurnal azi...wake-up!
08 June 2007
Vineri, in sfarsit!
- Am visat cu Mugur Isarescu. Oare il pune Basescu premier?
- A murit Adrian Pintea de ciroza hepatica. Tocmai citeam despre sotia lui cum " Cele mai spectaculoase rezultate le-a obtinut pe tulburarile hepatice, sustinând tratamentul bioenergetic cu o dieta adecvata. Ficatul este singurul organ care se poate regenera, hepatocitele divizându-se de trei ori, aproape in totalitate."
- Intrebare care iti vine spontan:De ce nu l-a putut salva si pe el dupa ce a vindecat atatia bolnavi? Pentru ca misiunea lui pe Pamant s-a terminat aici? Pentru ca ea l-a mai salvat odata din ghearele mortii cand s-au intalnit, in aceea perioada el fiind foarte bolnav? Pentru ca s-au intalnit sa finalizeze ce au inceput intr-o alta viata...?Pentru ca si ea e doar un om cu puteri limitate?
- EXPERIMENTUL l-am facut in fiecare zi, dar n-am mai scris. Pana ieri nu am avut prea multe reactii, probabil ieri eram deja epuizata dupa o saptamana de lucru si de caldura. Am simtit intepaturi puternice in picioriul drept, dar chiar puternice, nu impresii.
07 June 2007
Joi, inca o zi pana incepe weekendul
- Azi l-au inmormantat pe vecinul sinucigas. Dupa ce timp de 3 zile nu s-a vazut nici o miscare la poarta lui, azi au aparut sotia lui, fiica ei, fiica lui din prima casatorie, baietelul lor si un bunic. Bietul copil zburda pe acolo fericit ca participa si el la un eveniment, habar n-avea ce se intampla. Bunicul ii cumparase o carte de colorat si n-avea nici o treaba. Era imbracat frumos cu camasa alba, pantalon si vestuta neagra. Noi, de la balcon urmaream telenovela. "Vezi, parca una din fete seamana cu el, are mersul lui." "Pai da, am aflat ca avea si el o fata cu una din nevestele anterioare". "Da, nesimtitul, imediat dupa ce i-a murit sotia de cancer, la vreo luna s-a si recasatorit cu asta". "Dar asta, care e o betiva, l-a parasit si a plecat cu unul, i-a lasat copilul in grija" "Da, l-am vazut. Numai el avea grija de copil, mergea la gradinita la sedintele cu parintii si la toate serbarile si evenimentele". "Prostul, putea sa se mute la tara, cu pensia lui s-ar fi descurcat, nu ar fi trebuit sa cerseasca la oras." "Ce o sa se aleaga de bietul copil?"
- P.S. 22.05.2008. "Bietul copil" a fost infiat de o familie foarte bogata. Pe mama lui am vazut-o cu un sot nou si cu un bebelus in carucior...
- Tragic End la telenovela- 26.11.2008: Am aflat azi ca femeia a murit in coma alcoolica, tocmai cand sarbatorea implinirea unui an de la nasterea bebelusului. Acesta este crescut acum de bunici. Incredibil!
06 June 2007
Miercuri, deja?
Copiii au dat drumul la blogul pentru ilustratori din Romania. Ma simt ciudat, sunt dintr-o alta generatie.
05 June 2007
Marti
Valuri de sinucideri.
Un vecin de la serviciu (adica locuia langa firma unde lucrez, il vedeam pe geam si comentam cu colegele, crestea un copil de 8 ani, singur fara sotie) s-a aruncat sub tren. Nu avea serviciu, in ultima vreme cerea bani imprumut de la toata lumea si cred ca o luase pe alcool.
Ne induiosam de fiecare data cand vedeam venind de la tara niste batranei, rude de ale lui, care erau prezenti intotdeauna cand copilul avea evenimente la gradinita si apoi la scoala.
04 June 2007
03 June 2007
Duminica
- Italienii astia sunt foarte amuzanti. Am vazut a 1000-a oara "Un medico in famiglia", mai bine zis ascultam in timp ce "lucram" la calculator, iar ultimele 20 minute chiar m-am dus sa vad o scena. Rafale de umor pe secunda. Cu Cettina si Giacinto (Giaci'!), cand se duce ea la seful lui sa intervina (dupa exemplul Toscai, a carei fana este). "Ti ho visto io, ti toccava il foulard!"Inainte de scena asta se plange ca seful nu i-a reinnoit contractul si ca prietena lui e exploatata ca servitoare. Servitoare? Ce servitoare? Sunt "au-pair" nu servitoare. Iar nonno Libero ii tine un discurs despre sindicat si cum ar trebui el sa lupte pentru postul lui de vigilante. Mortali!
- Am vazut ca mai nou, la noi, s-au adus (se gatesc, se vad la TV) o multime de retete din alte parti si, in special mediteraneene, foarte bune, foarte bine! Ingrediente si alimente care nu se gasesc, cel putin unde traiesc eu: sparanghel, carciofi, rucola, coriandru (verde), sofran (care se face din pistile de crocus, am vazut un film despre asta, poate fi inlocuit cu petale uscate de galbenele, care coloreaza si in plus sunt sanatoase), fructe de mare...lista deschisa... Da' dar eu pot sa merg in gradina si sa-mi iau tot felul de bunatati proaspete, nu exotice, dar... cum ar fi: morcovei, castraveciori, ceapa, fasolica verde, marar, busuioc, cimbru, menta, cirese, capsuni, trandafiri de dulceata...
- Maine imi pun la serviciu morcovi, sa vad daca rezist sau incep iar cu covrigii din foietaj, branzoaica din foietaj, etc.
- Bruschetta a modo mio: se prajeste paine (felii subtiri de max. 4 mm) in toaster, se unge cu putin, putin unt sau margarina, se presara mix de condimente pt. friptura si deasupra se pun felii de rosii, castraveti, ceapa dintr-o salata preparata cu otet, ulei.
02 June 2007
Sambata
- Eh, am reusit sa pun conta in biblioraft, ura!
- Si ce daca n-am facut nimic? Nu se termina lumea! Si daca se termina, ce?
- Azi am cules cirese desi mi-e frica sa ma urc pe scara.
- Mi-au iesit dovleceii, prima plantuta semanata de mine!
- Ce ti-e si cu blogurile, intri in (pe) blogul cuiva, te faci comod, te servesti cu ce gasesti pe acolo, mananci, bei, cotrobai prin frigider, cauti prin dulapuri, asculti muzica si, daca vrei lasi un mesaj de multumire la plecare.Am fost la Floare de Dovleac(nu-i spun pe limba ei sa nu se prinda c-am fost pe acolo, desi stie foarte bine pentru ca are camere de supraveghere) si m-am simtit excelent, am ascultat muzica, i-am studiat prietenii, m-am uitat la mobilier sa fur si eu modelul, a fost bellissimo, e un loc curat, linistit, ordonat, etichetat, eccezionale!
31 May 2007
A paisprezecea zi de concediu

Mai am un pic.
Am savurat aerul proaspat din gradina in timp ce culegeam fasole verde. Ce placuuut! 2 secunde, pentru ca imediat am simtit fumul de la vecinul pantofar care ardea resturile de cauciuc si facea un fum imputit.
M-am apucat cu greu sa fac ordine prin dulapuri. Am inceput cu teancurile de scrisori si vederi de toate felurile, cu posetele antice printre care si cea cu care am fost la Cernobal in 1986 (la Kiev) si care a ajuns o materie nedefinita, oare din cauza radiatiilor sau a timpului? Oricum e din material degradabil, nu ca sticlele si pungile de plastic.
Mi-am gasit si "sonatele" netrimise, care au o grafica impresionanta pentru varsta pe care o aveam atunci...
Scrisorile de la Carmen Eluta si Milena Coros (???).
Caiete program de la Bulandra (Chitimia de Baiesu cu Octavian Cotescu, Dan Nutu, Stefan Banica * Intr-o singura seara de Naghiu(?) cu Petre Gheorghiu, Irina Petrescu, Dan Nutu (again), Violeta Andrei * Tranzit de Zorin cu Victor Rebengiuc, Ileana Predescu, Cornel Coman), de la Nottara (Hamlet cu Stefan Iordache), aici l-am vazut pe scena intr-un spectacol de poezie pe marele Nichita Stanescu, precum si pe Augustin Doinas si altele pe care mi-e lene sa le mai scriu.
Am aruncat un sac de hartii si lucruri inutile.
EXP. Intepaturi, mancarimi la fata, convulsii slabe in zona ficatului, vibratii de-a lungul picioarelor. Nu m-am concentrat prea bine, era putina galagie.
27 May 2007
Duminica
- Au inflorit trandafirii de dulceata. Ce aroma, ce perfume!Vreti o inghetata de trandafiri si zmeura?

- Mama, ca de obicei e foarte preocupata de cum ii sta parul si sa nu se vada aparatul auditiv. O dau cu fixativ din abundenta. Se pregateste sa mearga la biserica. Ma mir ca nu se plange ca nu are ce sa imbrace. Face parada modei.
- Tata, cu programul lui de duminica: face supica sau ciorbica. Azi supica fiindca sunt Rusaliile. Poate si salata de boeuf...
- Dint nou despre bloggerii romani. Ce ma amuza e ca toti fac parte dintr-un cerc inchis, o lume buna de bucuresteni, se blogroll-eaza unii pe altii, isi lasa mesaje numai intre ei. Cu 1-2 exceptii, nu s-a uitat nici unul pe celelalte bloguri ale mele, macar din curiozitate... Daca nu faci parte din lumea lor, nu existi.
- Maria de Medeiros, actrita me adorata a fost la Cannes in juriu.
26 May 2007
Sambata
- Azi ...am inceput-o rau, iar ma doare capul, mai bine zis nu mai vad, mi se pune o ceata pe ochi si nu mai disting nimic, pe deasupra nici nu inteleg ce se vorbeste.
- Am gasit in Madame Figaro o recenzie la o carte de bucate cu ilustratii, cum m-am gandit eu sa fac pentru copii. Cacat! intotdeauna imi fura altii ideile sau le anticipeaza!

Elise Collet-Soravito, ex-styliste de mode, adore faire la cuisine et surtout les desserts. Dans ses recettes favorites, elle a puisé vingt-huit douceurs, des plus classiques aux plus étonnantes, pour nous les servir en dessins.
Sous son pinceau expert, chaque dessert est représenté sous les traits d’une créature singulière : une belle alanguie dans un décor jaune psychédélique pour la tarte au citron, une executive woman sur fond de billets de banque pour les financiers, une veuve italienne au décolleté vertigineux pour les Cannoli alla siciliana, etc.
On choisira sa recette en se promenant avec gourmandise d’une planche à l’autre. Au détour d’une page, on reconnaîtra le fauteuil Emmanuelle derrière la Crème au caramel renversante et c’est avec Catwoman que l’on apprendra à réaliser les langues de chat.
Féminin, contemporain… et très sexy, cet amusant recueil a tout pour convaincre nos amis les hommes de plonger eux aussi leurs mains dans la farine.
- Azi m-am uitat pe blogul lui IT Morar- calatoria in Noua Caledonie. Foarte frumos!
- Blogul meu a implinit un an, incredibil, cum a trecut?
- Iar se pregateste furtuna, in fiecare zi am avut parte de vijelii in ultima saptamana.
20 May 2007
Duminica
Pe YouTube gasesti orice
19 May 2007
Sambata
M-am intalnit acolo cu o vecina de vreo 80 de ani, care abia merge, aplecata, cu baston, vai de capul ei! Mi-ar placea sa stiu ce a votat.
Am facut praji cu urda. A iesit arsa putin, dar macar nu e lipicioasa.
08 May 2007
Pastiera Napoletana
Pastiera se face de obicei cu grau copt(fiert, cred). Tocmai ma gandeam ca graul poate fi inlocuit cu orez, cand am dat de o reteta de pastiera cu... cu... oooooreeez! Ura!