12 January 2008
La plimbare
Azi am gasit niste desene incredibile (de care ma voi lasa inspirata) si niste "vechituri" incredibile!
Am mai gasit Casa din nori Meomi...
Jesus, Jesus! Doua stiluri complet diferite, din lumi diferite, dar imi plac amandoua!
11 January 2008
Maine zi normala de lucru
Nu stiu de ce trebuia sa-mi stric buna dispozitie amintindu-mi de serviciu. E bine sa-ti amintesti de el de 2 ori pe luna si nici atunci foarte linistit, pentru ca auzi in urechi vocile sefilor: "sa va para bine ca aveti servici(u)". De parca lor nu le-ar suna, ei au mostenit institutia din tata in fiu...
06 January 2008
Stiri proaspete
- Sarkozy si Carla Bruni au stabilit deja data casatoriei, probabil 9 februarie...Si ce daca?
- Primarul din Oklahoma City a pus tot orasul la dieta, el a stabilit obiectivul pentru 2008: o pierdere in greutate de 450 mii de kg.
- Napoli e din nou un oras sufocat de gunoaie...pentru ca nu se pot hotari unde sa puna groapa de gunoi...
Calaretul electric
Filmul are o tema foarte actuala, e foarte "green" si foarte "sa protejam animalele" si in plus este si despre foamea de scandal a televiziunii.
01 January 2008
Ella din Frell
31 December 2007
Ghinion in bucatarie
A propos de acest tip fantastic, am gasit AICI extrase din cartea lui KITCHEN CONFIDENTIAL.
Am vazut ieri un episod in care manca (juma' de) cap de oaie prajit cu rozmarin in stil sicilian. Oh, good, good! Pai si tata cand face ciorba de miel mananca, cap de miel. Deasemenea a mancat maduva fiarta din oase de vita. Si tata manca pe vremuri, cand la noi se manca vita (ca acum am devenit exclusiv mancatori de porc si pui). Face parte din cultura popoarelor primitive sau, cum a zis Tony, exista o bucatarie primara a popoarelor in care se folosesc capete, copite, picioare, momite, fudulii, intestine, etc. Tony, hai sa mananci o ciorba de burta in Romania! Sau niste racituri din copite de porc! Sau niste calbaj cu pasat facut de mama. (In episodul cu Irlanda au gatit vezici de miel umplute cu maruntaie si bucatarul spunea ca acidul uric ii da o savoare deosebita!Cah!) Cand a fost in Laponia a mancat numai ren gatit in fel si chip. Zicea ca-i pare rau ca n-a mancat si serbet de ren... Asta-i umorul care-mi place!
P.S. Nu-mi place la Anthony Bourdain ca bea prea mult alcool! Hai un sake', hai un motoroil suedez..., hai o vodca ruseasca...
P.P.S. Ma tot minunez cum a scapat de protestele vegetarienilor (uraste mancarea vegetariana) si de ale celor care protejeaza animalele ( nu de putine ori apar animale ucise, organe sangerande, etc) !
P.P.P.S. Nu inteleg cum poate fi atat de slab, cand mananca atat de mult! Sportiv nu pare a fi...
30 December 2007
Craiasa Zapezii * The Snow Queen
Ce mai poti spune dupa ce a ilustrat-o ucrainianul Vladyslav Yerko ???????
Aici cartea in Flash! Incredibila!
26 December 2007
25 December 2007
Secretul comunicarii
24 December 2007
Cum sa impachetezi cadourile
Eu le-am impachetat in ziare. Am cumparat o groaza de pungi pentru cadouri, dar cand am pus cadourile in ele, au inceput sa emane un miros toxic de vopsea, de tipar, cred. Asa incat am hotarat sa folosesc ceva inedit, ceva reciclabil. Ziarele din preajma sarbatorilor au foarte multe pagini de publicitate cu braduti, mosi, cadouri, frunze de iarna, etc, asa incat paginile folosite semanau cu hartie de impachetat adevarata. Au fost de mare efect!
23 December 2007
ChiX-mas Recepies
- Blatul super imbunatatit cu: unt, ciocolata dark 55%, coaja de portocala, vanilie bourbon, etc, a iesit prea subtire ca sa-l pot taia in 2 pentru a pune crema la mijloc, asa incat am fost nevoita sa fac celebra crema cu galbenusuri care, daca vrea ea, nu reuseste. (Bine, eu nu sunt colega mea care face cinci prajituri intr-o zi si care de mic copil face prajituri in flux continuu.) Din fericire crema a reusit... Dar... dar... glazura??? Glazura mai putin. Daca nu curge ceva, nu-i Craciun sau Paste!
- Blatul pentru rulada s-a intarit atat de mult ca nu l-am mai putut rula (am fost distrasa de coptul aluatului frantuzesc din care am facut haiose si saleuri), asa inacat l-am rupt in bucatele... OK, ce sa fac? Cu frollini, unt, nuca, alune, migdale, am hotarat sa fac un salam de biscuiti, dar nu e cine stie ce, pentru un eveniment deosebit. Voi face o figura proasta la serviciu, joi, cand toata lumea il va ocoli. Ce sa zic?! Am pus numai lucruri de calitate! De parca prajiturile lor cu creme din margarina ar fi mai bune!
- In sfarsit, nu puteam sa nu fac celebrele makronen, pe care le fac de vreo zece ani de fiecare Craciun sau Paste. Din albus batut spuma cu zahar, nuca, alune sau migdale, nuca de cocos, se fac mici gramajoare cu un mot din alune de padure. Acum imi dau seama ca aceste "makronen" nu sunt decat celebrele "macarons" pentru care au facut pasiune frantuzoaicele si le gasesti pe toate blogurile lor ca test suprem de talent in bucataria dulciurilor. Data viitoare incerc si eu. Diferenta e ca albusurile se bat cu sirop fierbinte (peste tot ti se spune sa masori temperatura siropului- sa aiba 110 grade), iar inainte de a le pune in cuptor se lasa 1 ora sa se glaseze...INCREDIBIL! Am gasit makronen-ele mele identice pe un blog, ca si alunele mele, identice!
- Cozonacul nu s-a copt bine tot din cauza mea: am tinut mortis sa-l pun intr-o tava noua care avea fundul mai sus (!)...
Data viitoare nu mai fac nici o prajitura! Jur!
21 December 2007
17 December 2007
Elodia din Dubai
Cine stie?
16 December 2007
15 December 2007
09 December 2007
05 December 2007
04 December 2007
03 December 2007
Operatiunea Panettone
Trebuie forta pentru framantat si rabdare pentru dospit!
- Nu se foloseste drojdia de bere, ci o drojdie naturala activa, obtinuta in casa.
- INGREDIENTE petru un panettone de 1 kg
Pentru prima framantare:
290 g faina
70 g zahar
160 g drojdie naturala activa (vezi mai sus)
3 galbenusuri
95 g apa
75 g unt moale
Pentru a doua framantare
145 g faina normala
25 g zahar
3 galbenusuri
45 g apa
12 g lapte praf
5 g sare
10 g miere
75 g unt moale
130 g stafide
60 g coaja de lamaie confiata
60 g coaja de portocale confiata
2-3 vanilii
1. Prima framantare ( se face SEARA ):
Faina, zaharul, drojdia si apa se pun intr-un vas si se incepe framantatul. Se pun galbenusurile unul cate unul si se framanta pana la absorbtie, dupa care se continua framantatul pana cand coca prinde nerv si se desprinde de vas. Se adauga apoi untul moale (nu topit) in trei patru reprize. Se continua framantatul inca cel putin 40-50 de minute, pana cand coca devine elastica.
Se lasa la dospit intr-un loc caldut 12-15 ore. Volumul se va triplica.
Intre timp se pun stafidele la hidratat si se lasa 12 ore.
2. A doua framantare ( in dimineata urmatoare):
Intr-un vas se amesteca bine laptele praf, zaharul, putina sare, mierea, apa calduta si galbenusurile. Aceasta compozitie se incorporeaza putin cate putin in aluatul framantat cu o seara inainte. Se framanta din nou pana cand se obtine din nou, un aluat plin de nerv!
Se adauga apoi untul moale in trei patru reprize, se framanta iar si iar, cam 50 de minute.
Se incorporeaza stafidele si coaja de lamaie si portocala, se framanta din nou!!!
Se lsa coca sa dospeasca vreo 20 de minute, dupa care cu mainile unse cu unt se ia coca si se pune in forma de hartie, care va fi pusa intr-o forma de copt (ati inteles?).
Se lasa la dospit intr-un loc cald( aprox.30 grade) si umed pana cand coca ajunge la marginile tavii.
Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 grade.
Se mai lasa la dospit inca o ora.
Se introduce apoi la cuptor. Dupa 6-7 minute se reduce temperatura cuptorului cu 15-20 de grade si se mai coace aprox. 40 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor se suspenda cu capul in jos ca sa se raceasca (faza asta n-am prea inteles-o...)
24.12.2007. Dupa zile si zile de framantari (psihice), am decis sa fac un panettone, dar numai...desenat...
Oricum voi manca unul de cumparat.
Uite aici niste profesionisti. Acum am inteles cum stau panetonii suspendati cu capul in jos!
Mai multe secrete si AICI>
01 December 2007
Cel mai simplu chec!
Albusurile se bat spuma cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, aromele si putin praf de copt. Cate putin din fiecare compozitie se lasa deoparte pentru amestecul cu cacao si Ness.
Restul (albusurile si galbenusurile prelucrate) se amesteca usor, se dauga faina, cate o lingura pe rand, se pune rahatul. Compozitia se pune in forma(e). Deasupra se toarna amestecul colorat cu cacao in care se pune si Ness-ul nediluat. Se "marmoreaza" usor. Se coace 45 de minute.
20 November 2007
BACLAVA!!!!
Am gasit aici o reteta.
In cele din urma am reusit sa o si fac, pentru prima si poate ultima oara. Bineinteles am fost creativa si de data asta.
Pozitiv:
- pe langa nuci, am pus si doua pungulite de migdale (intentionam sa pun si nuca de cocos daca nu mi-ar fi ajuns nucile si migdalele)
- am pus zahar si in umplutura pentru ca nu am avut incredere ca siropul va patrunde peste tot
- am pus multa, multa scortisoara
- focul trebuie sa fie mai mic, sa nu se arda foile de jos
- siropul sa fie in cantitate mai mare (am pus doar 1 cana de apa, ar trebui 2)
11 November 2007
Cand se ia curentul
Am reusit sa citesc destul de mult din ultima carte a lui Coelho, "Vrajitoarea din Portobello", pe care am inceput-o cu mari rezerve pentru ca initial am avut senzatia de "deja vu" : autorul ia o tema si tese in jurul ei o poveste plina de "invataminte". Geniul scriitorului se manifesta insa in clipa in care iti ofera ceva profund si original, cand manierismul se transforma in adevar revelat prin initiere. Uneori, Coelho reuseste sa-ti dea senzatia ca iti spune ceva nou, desi se bazeaza mult pe documentare.
Personajul principal apartine comunitatii aflata in aceste zile in atentia Europei. Foarte interesante gene au acesti tigani! Pe de o parte par a reprezenta raul, prefacatoria, hotia, iar pe de alta parte au procentul cel mai mare de initiati in practici oculte. Ciudata combinatie!
10 November 2007
07 November 2007
03 November 2007
McLeod's Daughters
Ma bucur ca pot sa vad din nou "Surorile McLeods"! E serialul care imi place cel mai mult! Imi plac toate personajele, cowgirls si cowboys, imi place actiunea, dar cel mai mult imi plac peisajele incredibile! Da' bine, atunci ai putea spune: "uita-te la niste fotografii cu peisaje". Pai, nu-i totuna! Imi place atmosfera de acolo si GATA! Nu stiu de ce dau amestecat episoade din serii mai vechi ( in care Claire traia), cu episoade dintr-o serie mai noua (a 7-a se pare) decat cea la care m-am oprit acum 2 ani si in care nu mai apare Tess.
Revenire: Din pacate din ultimele serii au disparut toate surorile McLeod, care moarta, care sub "protectia martorilor"...
Aveti aici TOTUL despre serial: serii, episoade, multe fotografii!
02 November 2007
26 October 2007
Amintiri cu parfum
Tot legat de miros, imi amintesc cat de mult imi placea mirosul lacului de unghii, care parca era parfumat, nu avea mirosul intepator de dizolvant din zilele noastre. Intotdeauna cand mergeam in casa unei colege de scoala, ma furisam in baie, unde mama ei isi tinea sticlutele cu oja, si imi dadeam, imi manjeam ( caci operatiunea era facuta in cea mai mare viteza) unghiile cu sidef roz. Eram innebunita dupa mirosul acela de acetona parfumata, imi miroseam incontinuu unghiile. Sa fi fost o amintire din alta viata, cand poate eram pictor si foloseam dizolvanti pentru culori...hehehe...?
22 October 2007
Bahlsen si Valea Nustiucui
Poti vedea AICI reportajul.
21 October 2007
Hir bun, ţarcă!
Pe la noi se obisnuieste ca atunci cand vezi o ţarcă, adica o cotofana, adica o pica-pica, sa zici: "Hir bun, ţarcă!" M-am intrebat de unde vine acest "hir", m-am gandit ca din engleza, de la "to hear", de fapt vine din maghiara si inseamna veste. Au ramas multe urme dupa ocupatia austro-ungara din Ardeal.
Azi am vazut o ţarcă...sper sa-mi aduca o veste buna! Sau poate musafiri. Inseamna si musafiri daca ea vine pe casa ta si bate din plisc.
20 October 2007
Fetele Gilmore
Singurul lucru de care nu m-am plictisit e muzica din final, care are un ritm sacadat si seamana cu o melodie populara romaneasca, fost generic la o emisiune nu-mi amintesc care...poate vechea "Floarea din gradina".
09.12.2007. Na, ca s-a terminat! Parca imi pare rau! Cand s-a difuzat prima serie pe Acasa, acum vreo 4-5 ani, nimeni nu l-a remarcat in Romania. Era programat la o ora imposibila, 12-13, si chiar mai tarziu cand era un succes in USA, la noi era strecurat printre telenovele, cu schimbari de ora neanuntate de prostii de la Acasa!
Mie mi-a placut de la inceput, ma distra si ma relaxa in acelasi timp. Faina atmosfera!
Pe Rory am luat-o model la Cinderella. Poza lui Sookie am pus-o pe un site de chat si un tip mi-a zis ca sunt draguta!
Piure' dulce de dovleac
Se coc in cuptor sau se fierb feliile de dovleac, se mixeaza sau se sfarama cu furculita, se adauga zahar pudra dupa gust, smantana sau frisca, nuci macinate, muult, muult rom!
Se orneaza cu amaretti sau cu frisca.
Daca va place piureul de castane o sa va placa si piureul de dovleac. Seamana...
19 October 2007
Aglio, olio e peperoncino
In putin ulei de masline se caleste un ardei iute si un catel sau mai multi de usturoi. Pastele fierte se arunca peste acest amestec si... gata mancarea.
Click pe IMG
18 October 2007
14 October 2007
Pasta polimerica (argila polimerica sau polymer clay)
- Livia, pasta de sare, ca pasta de sare, dar sa vezi din pasta polimerica ce minuni se pot face!
- Polyblog
- Step by Step
- ClayCave
- Fabrica de PC Fimo
08 October 2007
06 October 2007
Compot
Cine nu stie sa faca compot? Si de ce ar trebui sa faci compot cand poti sa mananci fructele crude? Pai, pentru ca esti racit si ai nevoie de o bautura fierbinte. Te-ai saturat de ceai cu lamaie.
Un amestec de mere, pere, prune, gutui ar fi excelent. Pe langa zahar si o felie de lamaie, daca mai pui si mirodenii din pliculetul acela pentru vin fiert, care contine: bucatele de coaja de portocala, cuisoare, scortisoara, stelute de anason, ghimbir si cardamom, rezultatul este miraculos.
05 October 2007
Cat de greu e rucsacul ?
04 October 2007
03 October 2007
Temele zilei
- Azi colegele mele si-au comparat si "analizat" analizele facute prin programul Nicolaescu. Unde e mai bine sa le faci? La stat, la privat sau la foarte privat? Daca ai cunostinte la Policlinica s-ar putea sa ai sansa sa ti se faca un set mai laaarg de analize, care s-ar putea sa fie si reale si din care sa poti descoperi daca duci pe picioare vreo boala grava, doamne fereste! Daca nu, te duci la privat, dar si aici sunt laboratoare si laboratoare.
- Un alt subiect: cel al contributiilor parintilor la scoala. Am auzit aberatii de genul: parintii trebuie sa cumpere huse pentru banci, jaluzele sau chiar banci noi. Anul trecut parintii au platit zugravitul unei clase. Si altele de acelasi fel...incredibil!
- Iar am inceput sa-mi cumpar reviste glossy, desi cand s-a zugravit biroul in care lucrez a trebuit sa arunc o lada plina de reviste de acest fel. Am jurat ca nu voi mai cumpara altele, tinand cont ca am dat un car de bani pe niste hartie lucioasa cu care nu pot nici macar sa ma sterg undeva. Pretextul e ca trebuie sa fiu la curent cu moda si rahaturile la moda, daca vreau sa desenez fashion.
01 October 2007
Prajitura cu mere rase * varianta cu 2 foi
250 g faina, 100 g zahar, 2 oua, coaja rasa de lamaie, 2 plicuri zahar vanilat,
75 g unt, 50 g smanatana.
Umplutura:
1 kg de mere, 1 lingura de margarina, 4 linguri zahar tos, 1 lingurita de scortisoara, 50 g gris.
Merele se rad, se storc, se calesc cu untul, se adauga zaharul, scortisoara, grisul, se lasa sa se raceasca.
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat intr-un vas, se intind doua foi.
Se pune in tava prima foaie, se presara putin gris, se intind merele intr-un strat uniform, se acopera cu a doua foaie. Se coace 45-50 de minute. Se pudreaza cu zahar pudra imediat ce se scoate din cuptor.
30 September 2007
29 September 2007
Mani Pedi Party
"Mini Manicures and Pedicures for each girl in your party.
Manicures and Pedicures include everything you would expect at any upscale salon setting except for trimming of cuticles.
Each girl will have her hands and feet soaked and massaged, nails files and painted and cuticles pushed back. We will also bring plenty of glitter polish and rhinestones."
28 September 2007
Noul venit - O poveste ilustrata si colorata de Nicole Florian
o ferma cu animale si noul venit, un manz.
Rasfoieste cartea ilustrata de mine AICI!
25 September 2007
Nervi
23 September 2007
Pisicute din pasta de sare
daca masy solnej inseamna pasta de sare...
RETETA DE PASTA DE SARE:
INGREDIENTE:
- Faina alba
- Sare fina- daca vrei ca pasta sa iasa mai fina, macini sarea , daca vrei ceva mai rustic, lasi sarea mai grunjoasa
- Apa de la robinet la temperatura ambianta
- 1 cana de sare
- 2 cani de faina alba
- apa cat cuprinde ca sa iasa o coca maleabila, nu prea moale ca sa nu se lipeasca. Se framanta bine pana se omogenizeaza.
COLORAREA
Se poate face dupa coacere, cu aquarela, tempera, acrilice, sau inainte de coacere, colorand pasta inainte de modelare.
Puteti incerca mai multe metode.
Se pot folosi atat culori alimentare, cat si “mirodenii” cum ar fi cacao, cafea, scortisoara.
Tineti cont ca obiectul se decoloreaza dupa coacere.
CONSERVAREA
Pasta cruda se poate conserva in pungulite de plastic, dar e preferabil sa o utilizati in aceeasi zi.
Obiectele deja coapte se pastreaza un timp indelungat cu conditia sa fie date cu lac incolor pe toate partile dupa coacere.
Dupa modelarea obiectelor, in functie de fantezia fiecaruia, coacerea este partea cea mai importanta a procesului “tehnologic”.
- Uscarea in cuptor
Se face la o temperatura foarte mica (altfel obiectele se umfla si crapa) cu
Nu uitati sa inlaturati eventuala folie e aluminiu pe care ati pus obiectul, altfel, partea inferioara nu se va mai usca niciodata.
- Uscarea la aer sau pe calorifer
M-am molipsit si eu de la blogurile americane cu crafty, mitzi, mitzi, pitzi, pitzi, roz bombon, dungulite roz, bulinute, animalute...
Resurse inepuizabile!
dar si alte carti minunate, de exemplu de Mary Blair, AICI, toate astea facand parte din http://www.animationarchive.org/.
22 September 2007
Prajitura cu prune
Am cautat o reteta de prajitura cu prune cu foietaj, n-am gasit. Am gasit plum cake, clafoutis-ul frantuzesc, etc.
Pana la urma am facut iar cum mi-a venit inspiratia.
Am decongelat foietajul, unul nemtesc de la Plus. Am tapetat un vas rotund de sticla termorezistenta cu foaia de aluat. Am aranjat frumos prunele rupte in jumatate, le-am pudrat cu scortisoara din abundenta, peste ele am turnat urmatoarea compozitie, inspirata de retetele de clafoutis: 2 oua batute bine cu 4 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, o canita de lapte, 4 linguri de fainasi, daca vreti, si putin unt sau margarina topita. Am copt-o cam 40 de minute. Evident foaia nu a crescut, fiindca nu avea cum, dar nu e rea de loc.
In caz ca nu vrei cu foietaj poti sa folosesti reteta aceasta, care nu da gres niciodata si se pot pune orice fel de fructe de sezon.
Abtibilduri care imita rugina!
Abtibildurile, foarte reale, imita zgarieturi si rugina, transformand astfel masina intr-un vehicul numai bun de casat. Hotii nu vor mai fi tentati sa fure o masina care desi pare noua este deja ruginita si zgariata. Ramane de vazut daca metoda va functiona si in Romania."
Eu am alta idee: bogatii sa-si tuneze masinile cu carcase fals ruginite.
21 September 2007
Ou est mon Doudou?
Nu stiu de ce nu se dau seara filmele astea! Sunt atat de placute, cu putim suspans, putin umor, putin amor, actiunea se petrece in zilele noastre. Si joaca actori mari, cam asa cum la noi joaca in telenovele actori consacrati, la ei joaca in aceste filme pentru familie, sa zicem, de relaxare...
20 September 2007
Mancati ciocolata!
"La cioccolata fondente, a sole due ore dall’assunzione, provoca un miglioramento della funzione vascolare coronarica, una riduzione dell’aggregazione piastrinica e una vasodilatazione coronarica. Lo ha rivelato il professor Giovanni Spera, Ordinario di Medicina Interna all'Università “La Sapienza” di Roma, alla presentazione della Conferenza Italiana per lo Studio e la Ricerca su Longevità, Invecchiamento e Medicina Anti-Ageing. “Tutto dipende da un antiossidante polifenolico contenuto naturalmente nella cioccolata”, ha spiegato Spera, “ma è importante non abbinare questo alimento al latte, perché l’effetto positivo svanirebbe”.
Ciocolata amaruie, datorita unui oxidant polifenic, provoaca imbunatatirea sistemului vascular coronarian la doar doua ore de la inghitire, provocand reducerea agregarii piastrinice si o .... in concluzie, MANCATI CIOCOLATA! DAR! NU E BINE sa o asociati cu lapte, fiindca nu mai are acelasi efect!
CIOCOLATA :
è un antidepressivo: il cacao contiene difenildantonina, una sostanza antidepressiva; importante è anche il fattore psicologico-gratificante del cioccolato che aiuta a superare i momenti brutti della giornata;
è un blando stimolante grazie alla presenza della teobromina;
è ricco di minerali: ferro, magnesio, fosforo, potassio, calcio e pochissimo sodio;
è ricco di polifenoli, i più importanti antiossidanti;
aiuta a rispettare le diete; no, il mio amore per il cioccolato non mi ha fatto impazzire! una piccola quantità di cioccolato fondente, assaporato prima dei pasti, essendo subito assimilato, invia un’immediata sensazione di sazietà al cervello, utilissima quando abbiamo le calorie contate;
fa vivere a lungo! E’ la teoria di ARISE (Associazione Internazionale per la Ricerca nelle Scienze del piacere), che riunisce in tutto il mondo medici, psicologi, dietologi, ricercatori; qualche trasgressione, come un cioccolatino al giorno, aiuta il corpo perché fortifica il sistema immunitario e quindi le difese da ogni tipo di infezione.
protegge dalla trombosi; secondo l’Istituto di Tecnologia di Melburne, l’acido asteatico, contenuto in grandi percentuali nel burro di cacao, sarebbe utile a prevenire la formazione di grumi sanguigni;
è un ottimo alleato per la cura dell’herpes;
aiuta ad affrontare bene l’inverno: non a caso il massimo consumo di cioccolato avviene fra Natale e Pasqua; all’inizio dell’inverno il corpo richiede una dose maggiore di magnesio rispetto il resto dell’anno, e il cioccolato ne fornisce, piacevolmente, una buona scorta.
19 September 2007
Prajitura cu mere rase
Cantitati necesare:
Vreo 15 mere, 5 oua, 1 lingura de margarina, 1 lingura gris, 1 cana mica de ulei, 8-9 linguri de faina, 12 linguri de zahar, zahar vanilat, coaja de lamaie, scortisoara, 50 gr nuca de cocos.
Am pregatit merele din timp: le-am curatat, le-am ras, le-am stors de zeama in exces (ah! ce bun e sucul proaspat de mere!) si le-am calit cu 1 lingura de margarina. Am adaugat 4 linguri de zahar 2 pliculete de zahar vanilat si scortisoara multa. Le-am tinut pe foc, amestecand continuu, pana s-au inmuiat putin si au devenit un maglavais bun de intins , dar nu...gem, hehehe! La sfarsit am adaugat o lingura de gris. Le-am lasat sa se raceasca si intre timp m-am ocupat de blat.
Am separat albusurile de galbenuse, am batut albusurile spuma, cand spuma a devenit densa am inceput sa pun zaharul, 8 linguri, rand pe rand, continuind sa bat pana s-a dizolvat zaharul. Din aceasta zapada dulce am luat de-o parte o cantitate mica necesara pentru " glazura" ...Galbenusurile le-am amestecat cu 1 canita de ulei, am adaugat coaja de lamaie, 50 gr de nuca de cocos, putin praf de copt si le-am pus peste albusuri, amestecand usor, de jos in sus, cum se invata la cursurile cu durata scurta de la televizor...Urmeaza faina, 8 linguri, incorporata rand pe rand, usor, usor. Se toarna totul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Deasupra se pun merele usurel. Am copt prajitura vreo 45 de minute, la sfarsit am intins albusul spuma (rezervat anterior) peste prajitura si am pus-o din nou in cuptor 5 minute.A iesit incredibil de BUNA! Asta pentru ca nimeni nu si-a dat cu parerea si m-au lasat sa lucrez in liniste!
Am facut ceva?
- Zilele astea parca ar fi zilele Recunostintei, am mai primit un mesaj de multumire de la autoarea unei carti careia i-am facut niste ilustratii.
- Numai multumiri, dar bani nu-mi trimite nimeni? Era o gluma...
Il court, il court le fouret
In sfarsit am vazut la TV un film care m-a facut sa lacrimez, eu care ma emotionez greu la filme.Un film francais adorable, am si uitat ca francezii pot fi si ei draguti si plini de umor.
"Il court, il court le furet"
Dans le bureau d’un juge où ils sont convoqués pour divorcer, un jeune couple se souvient des moments forts de leur vie commune...
E foarte interesant construit din flash back-uri in care fiecare dintre soti isi aminteste versiunea lui pe care o povesteste judecatorului care urmeaza sa-i divorteze.
Trafic pe blog
Pe de alta parte, cum poti ajunge pe blogul meu tastand pe google "filme spirituale" sau "otet de mere"sau "biroul de sanatate si silueta" sau "cumpar vite de rasa" sau " ti amo amore mio" sau "intepaturi in degetele picioarelor"sau "ce trebuie sa stii ca sa devii lemnar"? Cum???Cum???
15 September 2007
Politia romana vegheaza
09 September 2007
09.09.2007 adica 9 9 9
Filmele de serie B
Am vazut si la italieni acest tip de filme, nenumarate cu carabinierii lor, multe cu familii normale, cu bunici, cu copii, cu lucruri de fiecare zi, in care omul simplu se simte incurajat de modele pozitive.
Romanilor ce li "se arata"? Daca te uiti la jurnale vezi fata hidoasa a Romaniei, daca te uiti la telenovele, cine a rezistat mai mult de 5 minute, vezi o lume a bogatilor sau o lume interlopa, fara nici o legatura cu lumea milioanelor de romani de conditie medie.
06 September 2007
Frig, frig!
02 September 2007
Ultimele carti citite
21 August 2007
Gomboţi cu prune
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, se scurg de apa, se curata si se zdrobesc, apoi se amesteca cu 2 linguri de ulei. Se adauga sarea, oul, faina si grisul. Trebuie sa se obtina un aluat mai moale care sa poata fi modelat. Prunele, carora li s-au scos samburii, se presara cu scortisoara si zahar vanilat. Se presara planseta cu faina si se intinde aluatul cu sucitorul in foaie de max.1 cm grosime. Se taie patrate, iar in mijlocul fiecarui patrat se pune o pruna sau o jumatate de pruna. Se formeaza bile cu mana trecuta prin faina. Se pun in apa clocotita si se fierb pana ies la suprafata. Intr-o tigaie se topesc 2 linguri de unt la care se adauga 4,5 linguri de pesmet. Se rumeneste pesmetul, se pun galustele fierbinti si se prajesc putin. Mie, cel mai mult imi place crusta care se formeaza cand sunt lasate un pic mai mult sa se rumeneasca. Se servesc calzi presarati cu zahar tos, numai tos! Asa-mi plac mie!
Simpatic link: My Boyhood's Hungarian Plum Dumplings
Antichitati
In fiecare dimineata baietii scot in sosea, dar peste drum de poarta lor, nu in poarta, doua fotolii stil (neidentificat), cu lemnaria vopsita intr-un auriu tipator, o masa (se vede a fi chiar antica si de demult) si pe masa o statueta din lemn, lucruri care stau in soare cat e ziulica de lunga. Azi dimineata cand am iesit sa plec la serviciu unul din baieti tocmai se lafaia intr-un fotoliu.
19 August 2007
Wow, iar balsamul...
Hi! Mi se pare ca mi-am cumparat chiar marca respectiva...Rau, m-a dus de nas!
Alune
14 August 2007
Sfanta Maria Mare
11 August 2007
U.S. life span shorter (AP)
For decades, the United States has been slipping in international rankings of life expectancy, as other countries improve health care, nutrition and lifestyles.
Countries that surpass the U.S. include Japan and most of Europe, as well as Jordan, Guam and the Cayman Islands.
"Something's wrong here when one of the richest countries in the world, the one that spends the most on health care, is not able to keep up with other countries," said Dr. Christopher Murray, head of the Institute for Health Metrics and Evaluation at the University of Washington.
A baby born in the United States in 2004 will live an average of 77.9 years. That life expectancy ranks 42nd, down from 11th two decades earlier, according to international numbers provided by the Census Bureau and domestic numbers from the National Center for Health Statistics.
Andorra, a tiny country in the Pyrenees mountains between France and Spain, had the longest life expectancy, at 83.5 years, according to the Census Bureau. It was followed by Japan, Macau, San Marino and Singapore.
The shortest life expectancies were clustered in Sub-Saharan Africa, a region that has been hit hard by an epidemic of HIV and AIDS, as well as famine and civil strife. Swaziland has the shortest, at 34.1 years, followed by Zambia, Angola, Liberia and Zimbabwe.
Researchers said several factors have contributed to the United States falling behind other industrialized nations. A major one is that 45 million Americans lack health insurance, while Canada and many European countries have universal health care, they say.
But "it's not as simple as saying we don't have national health insurance," said Sam Harper, an epidemiologist at McGill University in Montreal. "It's not that easy."
Among the other factors:
• Adults in the United States have one of the highest obesity rates in the world. Nearly a third of U.S. adults 20 years and older are obese, while about two-thirds are overweight, according to the National Center for Health Statistics.
"The U.S. has the resources that allow people to get fat and lazy," said Paul Terry, an assistant professor of epidemiology at Emory University in Atlanta. "We have the luxury of choosing a bad lifestyle as opposed to having one imposed on us by hard times."
• Racial disparities. Black Americans have an average life expectancy of 73.3 years, five years shorter than white Americans.
Black American males have a life expectancy of 69.8 years, slightly longer than the averages for Iran and Syria and slightly shorter than in Nicaragua and Morocco.
• A relatively high percentage of babies born in the U.S. die before their first birthday, compared with other industrialized nations.
Forty countries, including Cuba, Taiwan and most of Europe had lower infant mortality rates than the U.S. in 2004. The U.S. rate was 6.8 deaths for every 1,000 live births. It was 13.7 for Black Americans, the same as Saudi Arabia.
"It really reflects the social conditions in which African American women grow up and have children," said Dr. Marie C. McCormick, professor of maternal and child health at the Harvard School of Public Health. "We haven't done anything to eliminate those disparities."
Another reason for the U.S. drop in the ranking is that the Census Bureau now tracks life expectancy for a lot more countries 222 in 2004 than it did in the 1980s. However, that does not explain why so many countries entered the rankings with longer life expectancies than the United States.
Murray, from the University of Washington, said improved access to health insurance could increase life expectancy. But, he predicted, the U.S. won't move up in the world rankings as long as the health care debate is limited to insurance.
Policymakers also should focus on ways to reduce cancer, heart disease and lung disease, said Murray. He advocates stepped-up efforts to reduce tobacco use, control blood pressure, reduce cholesterol and regulate blood sugar.
"Even if we focused only on those four things, we would go along way toward improving health care in the United States," Murray said. "The starting point is the recognition that the U.S. does not have the best health care system. There are still an awful lot of people who think it does."
08 August 2007
Poza zilei
- Azi am vazut un ordin de plata facut pentru un detinut pentru plata unui abonament la ziarul .........."LIBERTATEA"!
- Puteam sa fac pariu cu oricine si pe o suma mare ca in Romania nu va functiona sistemul Key Ticket!
- De ce e bine in Romania (pe langa faptul ca aici nu functioneaza nici un sistem oricat de perfectionat ar fi si oricat de testat este in orice tara):
- Aici poti sa-ti iei masteratul (cu 10) chiar daca nu stii sa scrii, important e sa o cunosti pe sefa comisiei care este prietena cu nasul de botez al fratelui cumnatului...
- Aici, daca esti sef, poti sa-ti folosesti subordonatii la tot felul de servicii pentru noua vila pe care ti-o construiesti. Pe barbati ii trimiti sa negocieze cu diferiti mesteri pe care ii aduci sa-ti lucreze la casa si pe care la sfarsit nu-i platesti pentru ca le spui ca nu-ti place cum au lucrat. Trimiti "baietii" in piata sa faca controale dupa care ei au grija sa-ti umple portbagajul cu diferite legume si fructe de sezon.
- Aici, poti in timpul serviciului sa pleci cate 2-3 ore ca sa-ti rezolvi problemele la firma pe care o ai.
- Daca esti sef de serviciu, vii la serviciu, dar nu faci nimic, nici nu stii ce ar trebui sa faci, oricum au grija subordonatii sa faca tot ce trebuie, tu iti iei doar stimulentele uriase la sfarsit de luna.
- Aici criteriile de stimulare se schimba cum vrea seful. In luna in care merge el in concediu, se dau stimulente si pentru zilele de concediu, cand mergi tu, nu se mai dau.
04 August 2007
Vinete portugheze
Deosebirea e ca anul acesta am avut vinete din gradina, nu am avut praz, am pus in schimb ceapa si in plus am facut o portie uriasa! Ah, ce bunatate!
01 August 2007
Badea Alexandru
Am gasit crochiurile... nu, nu era nud, avea chiar pantaloni!
29 July 2007
Jalebi
... si altele...ca de ex. utilizarea AGAR AGAR-ului pentru slabit. Veganii il folosesc la prepararea jeleurilor, ca sa nu arate toate mancarurile lor cum am zis mai sus, ci sa aiba o oarecare "tinuta".
Pe acolo am aflat ca avocado daca este lasat sa se coaca are gust de nuci si alune.
Dar hai sa-l linkez pe baiatul asta.
Vad ca ei mananca o paine numita seitan, preparata din faina normala + faina manitoba (nu stiu cum arata, dar cred ca e din USA), dar care dupa ce se framanta mult si bine, se spala tot atat de mult si bine in mai multe ape ca sa iasa amidonul, dupa care se fierbe... si ce mai ramane? glutenul...
20 July 2007
17 July 2007
14 July 2007
Sa vina odata!
- Azi, in timp ce imi luam rufele de pe sfoara, am vazut un avion care intra si iesea dintre nori, niste nori mari pufosi. Se vedea clara dara alba pe care o lasa in urma, si din cand in cand, clipocea in soare si carcasa avionului. Ma distram gandindu-ma ca la un moment dat il voi vedea explodand in aer...Nu, glumeam! Ma gandeam daca se vede din avion cum imi adun chilotii de pe sfoara... Intr-o anumita portiune cerul era limpede, albastru clar. Privit de jos, parea o barca pe o apa albastra cu spuma alba lasata in urma. Imi imaginam ca privesc de sus in jos... minunat!
07 July 2007
Schimbari II
Cateva strazi mai incolo se ridica un magazin Profi...
01 July 2007
Schimbari
28 June 2007
Din gunoi
Mi-e frig!
Anul trecut, in aceeasi perioada, scriam despre canicula insuportabila.
23 June 2007
Spaghetti cu dovlecel
Tai un dovlecel mic in jumatate pe lung, cureti miezul de seminte, daca are, tai jumatatile in feliute subtiri.
Calesti in ulei de masline putina ceapa, ardei iute taiat feliute si adaugi dovlecelul. Dupa ce acesta a devenit sticlos, adaugi putina Vegeta, o rosie taiata, o lingurita de zahar, piper. Lasi sa fiarba pana se inmoaie dovlecelul si rosia se transforma in sosuletz.
Adaugi cimbru verde si busuioc (din gradina) maruntit.
Pastele fierte dupa regulile stiute se arunca in combinatia obtinuta si se amesteca pe foc pentru a se imbiba cu nebunia de arome.
Am uitat! Daca vrei poti sa adaugi (la inceput, cand calesti dovlecelul) si un salam de calitate, un prosciuto cotto sau oricare alt mezel care aduce aroma de putin, putin usturoi, putina, putina afumatura.
Evident deasupra vei pune cascaval ras.
21 June 2007
Bunicu'
Tata nu avea inca 16 ani cand s-a hotarat sa treaca ilegal granita in Romania. Intr-o dimineata de aprilie, impreuna cu alti doi tineri, a plecat de acasa cu gandul sa ajunga la Bucuresti. Cei trei au pornit pe jos dimineata pe la ora 8, iar seara au ajuns in satul de granita. Au platit unui satean care facea pe calauza, cativa banuti ca sa le spuna pe unde sa treaca. Granicerii unguri patrulau de-a lungul unui parau, dar bornele de granita erau sus pe un deal impadurit. "Calauza" i-a sfatuit sa traverseze padurea si sa se ia dupa latratul caiinilor. Asa au si facut, iar cand au ajuns la prima casa, unde au vazut o luminita ("veghe") au intrebat-o pe femeia care locuia acolo: " Ce-i aici Romania sau Ungaria?" "Romania" - a venit raspunsul. Femeia i-a indrumat la pichetul de graniceri unde au mai gasit vreo 3 persoane. Pana dimineata s-au mai adunat vreo 30 de persoane. Era 15 aprilie 1942. Au fost trecuti intr-un registru, au fost incolonati si dusi la Biroul de Refugiati de la Turda. Aici au fost cazati intr-o scoala, urmand sa li se intocmeasca actele. Formalitatile au durat o saptamana, perioada in care refugiatii au fost dusi sa munceasca in diverse locuri, la sapat gradini, la plantat legume. Tata a fost dus la Statiunea Agricola unde semana mazare cu o masina. Atat de pasionat a fost toata viata de mecanisme incat si acum isi aminteste cu fascinatie cum functiona masinaria de semanat mazare.
Dup ce au primit Carnetul de Refugiat, au fost dusi la o mosie a unui general de langa Bucuresti, unde trebuiau sa munceasca si unde le-au fost "confiscate"(exact ca-n zilele noastre) Carnetele de Refugiat spre pastrare de catre mosier sau administrator. Fiindca le dadea numai ciorba de fasole cu mamaliga, tata s-a hotarat sa plece de acolo dupa 2 zile. A plecat singur, pe jos, la Bucuresti sa-l caute pe "oligarh" ca sa-si recupereze Carnetul de Refugiat, dar nu a reusit si s-a intors de unde a plecat. Dupa cateva zile mai multi refugiati s-au hotarat totusi sa paraseasca locul chiar si fara Carnete. Fiindca mai aveau si cate o adeverinta care dovedea situatia lor, invatati probabil de cineva priceput, au declarat pierdute Carnetele la Monitorul Oficial. In felul acesta in scurt timp au obtinut noi Carnete. Unii dintre ei aveau rude prin Bucuresti. Locul de intalnire al refugiatilor era Cismigiul. Aici tata s-a intalnit cu o persoana care o cunostea pe o matusa de-a lui care locuia in Bucuresti. Matusa avea o vecina, Aglaia, care avea un coafor pe str. Edgar Quinet, unde l-a luat si pe tata sa lucreze. "Si ce faceai acolo?" " Maturam parul, spalam pe jos, clientele ma trimiteau sa le cumpar tigari, imi ziceau tot felul de marci, si pana ajungeam la tutungerie uitam ce trebuie sa cumpar. Pana acolo tot ziceam "Regale", "RMS", dar cand ajungeam, nu mai stiam. Ii ceream tutungiului "moşini" in loc de chibrituri. "Mai copile, de unde esti, din Ardeal?"
Dupa vreo luna un consatean care lucra la restaurantul Tic-Tac, de pe Bd. Elisabeta, l-a intrebat daca nu vrea sa mearga sa lucreze in locul lui. A acceptat "oferta", si iata-l pe drumul spre destinul lui: BUCATARIA!. "Ce ai facut acolo? Am spalat vase pana mi s-au tocit unghiile, am spalat pe jos, am tocat carne, am curatat peste, apoi am avansat la prajit chiftele si peste..."
Dupa vreo luna s-a mutat la Consiliul de Patronaj, o cantina patronata de sotia Maresalului Antonescu, pe Calea Victoriei, unde lucra ca vaimoş, adica barman. Dupa alte 6 luni s-a mutat la "Doru' Ancutei", un restaurant de pe str. Alexandru Lahovary, unde era deja bucatar. Acolo l-a prins bombardamentul anglo-american din 4 aprilie 1944. Lucru ce l-a speriat atat de tare, incat a hotarat sa fuga la Turda.
Asta e o alta poveste...
L.E. 1 sept. 2019. Dacă ar mai trăi, l-aș întreba pe tata... știi că ai fost "coleg de serviciu" cu Maria Lataretu? Am citit că Maria Lataretu a cântat la Doru Ancutei din 1939 până în 1949, avea program de la 19 la 1-2 noaptea, după care făcea turul altor restaurante până dimineața. Ba mai mult, a "furat" din rețetele restaurantului, lucru pe care l-a făcut și tata, el gatea mai mult în stil regatenesc.
18 June 2007
Cat de sanatos/nesanatos am mancat azi
- Sanatos: 5 caise, ceai "picioare usoare"-cam 1 litru, 1 cana cu lapte si paine cu miere(o fi sanatos sa nu?), tarhonul proaspat din ciorba...si la ora 22:00, 2 morcovi si un mar.
- Nesanatos: cafea-vreo 3 cesti, covrigei buzoieni- aproape 1 punga, 1 orangina, 1 inghetata, ciorba cu smantana ( noroc ca friptura de miel era oribila si nu am mai mancat), o bucatica de branza, vreo 5 felii de franzela alba ca buretele fara nici o urma de substanta nutritiva(cred
17 June 2007
Tempura
Tempura lui Jamie Oliver, deci:
Pentru aluat :
- 1 cana de faina de malai a(nu stiu din care, la noi nu este, macinata f. fin - eu nu pun)
- 2 cani faina de grau
- apa racita cu gheata sau la frigider
- sare nu cred ca se pune, pentru ca va fi sarat sosul
Pentru sos: (ma mir ca nu a pus sos de soia!!!):
- otet de orez (sau de vin)
- 2 linguri de zahar
- frunze de coriandru (la noi nu exista, eu as pune patrunjel)
- ardei iute
- putin usturoi (doar putin)
- sare, piper
Eu am facut de mai multe ori cu brocoli, rosii si ceapa. am folosit sos de soia.
14 June 2007
Bunicu'
Cedarea Ardealului in septembrie 1940 a dus schimbari in viata familiei. Tata statea acum cu parintii lui, dar nu se intelegea de loc cu mama lui care avea tot timpul reprosuri la felul cum a fost crescut de bunici. "O sa fac un copil pe care o sa mi-l cresc si o sa mi-l educ eu". Nu avea cum sa se innoade firul rupt al iubirii de mama atata vreme cat ea a venit foarte rar acasa in perioada in care lucra la Bucuresti.
Toate astea precum si regimul dur instaurat de unguri, printre care pregatirea militara a tuturor tinerilor care se facea de 2 ori pe saptamana, l-au determinat pe tata sa plece in Romania. Avea 16 ani.
Urmeaza...
Intrebari la care am primit raspuns
Raspunsul l-am intuit si eu: fiindca atunci cand s-au intalnit medicii ii dadeau 3 luni de viata. Ea i-a prelungit viata cu 7 ani.
Aseara cand am vazut ultima parte a emisiunii, nu mi se parea ca are raspunsuri de fiinta cu conexiuni paranormale. Azi am vazut insa partea care mi-a schimbat parerea. Este o fiinta superioara, gandeste asa cum mi-am imaginat, a povestit un vis premonitor sau mai degraba o stare de decorporalizare in care a vazut ca el era pe cale sa plece. Oricum tot ce s-a intamplat intre ei a fost un miracol. Ma intreb cum va trai ea de acum incolo- intrebare comuna. Raspuns de om superior: va trai sa-si indeplineasca misiunea ei pe pamant. Suferinta e mare, totusi. Nu-mi pot imagina. De ce as incerca?